ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

Γ. Γαβρήλος για ΟΣΔΕ 2025 και αγρότες: Αδιαφάνεια στους διασταυρωτικούς ελέγχους - Κίνδυνος απώλειας έως 500 εκατ. ευρώ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:54:00 π.μ. | | |

Ερώτηση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Γιώργος Γαβρήλος σχετικά με την αδιαφάνεια στους διασταυρωτικούς ελέγχους του ΟΣΔΕ για το 2025 και τον κίνδυνο απώλειας έως 500 εκατ. ευρώ αγροτικών ενισχύσεων.

Όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής, ελέγχου και πληρωμής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2025, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στους παραγωγούς ενώ, ταυτόχρονα, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν υπάρχει καμία επίσημη και σαφής ενημέρωση ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε από την ΑΑΔΕ σχετικά με το ποια σφάλματα μπορούν να διορθωθούν, ποια όχι και με ποια διαδικασία. Λανθασμένες καταχωρήσεις σε ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ ή ΑΦΜ ιδιοκτήτη, ακόμη και για ελάχιστες αποκλίσεις, έχουν οδηγήσει στη δέσμευση ολόκληρων αγροτεμαχίων και στον πλήρη αποκλεισμό τους από τις πληρωμές, αντί της εφαρμογής αναλογικών διορθώσεων.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι, μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025, αποφασίστηκε η διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων από την ΑΑΔΕ στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια του Ε9 μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, χωρίς να δοθεί προηγουμένως η δυνατότητα διορθώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες αγροτεμάχια να τεθούν εκτός πληρωμής, όχι με ποινή αλλά με πλήρη αποκλεισμό, κατά παράβαση κάθε αρχής αναλογικότητας.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 260 εκατ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση του 2025 παραμένουν απλήρωτα λόγω προβλημάτων ταυτοποίησης (ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ, Ε9). Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, εάν συνυπολογιστεί η συνεπακόλουθη μείωση στην εξισωτική αποζημίωση και στα οικολογικά σχήματα, με το συνολικό ύψος των ενισχύσεων που τίθενται σε κίνδυνο να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, με υπαρκτό τον κίνδυνο επιστροφής πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, σοβαρή σύγχυση επικρατεί και στο ζήτημα της κατανομής βοσκοτόπων. Παρότι δημοσιεύθηκε σχετικό ΦΕΚ, αυτό αφορά αποκλειστικά τους αιγοπροβατοτρόφους, χωρίς καμία ενημέρωση για τους βοοτρόφους. Επιπλέον, τα κριτήρια κατανομής παραμένουν άγνωστα, ενώ στην απόφαση γίνεται αναφορά σε «δείκτη εισοδήματος περιφερειακής ενότητας», χωρίς να έχει δοθεί καμία απολύτως διευκρίνιση για τον τρόπο υπολογισμού του.

 

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η αβεβαιότητα αυτή δεν αφορά μόνο το έτος 2025 αλλά επεκτείνεται ήδη και στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2026, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς σαφές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα το ΟΣΔΕ 2025 ώστε να πραγματοποιηθούν διοικητικές πράξεις και διορθώσεις σε ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ, Ε9 και λοιπά στοιχεία, προκειμένου να μη χαθούν αγροτικές ενισχύσεις;
  2. Πότε και με ποιον τρόπο θα εκδοθούν σαφείς και δεσμευτικές οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τα διορθώσιμα σφάλματα και τις σχετικές διαδικασίες;
  3. Ποιο είναι το ακριβές ύψος των μέχρι σήμερα απλήρωτων ενισχύσεων και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν ώστε τα ποσά αυτά να καταβληθούν στους δικαιούχους και να μη χαθούν για τη χώρα;
  4. Ποια είναι τα κριτήρια κατανομής των βοσκοτόπων, πότε θα υπάρξει πλήρης και ισότιμη ενημέρωση και με ποιον τρόπο υπολογίζεται ο αναφερόμενος δείκτης εισοδήματος περιφερειακής ενότητας;
  5. Ποιο είναι το σαφές χρονοδιάγραμμα και το θεσμικό πλαίσιο για το ΟΣΔΕ 2026, ώστε να μην επαναληφθεί το φετινό χάος στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ