ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Κυριακή 29 Μαρτίου 2026

Μέλαντας: Ο τελευταίος βασιλιάς του Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:06:00 μ.μ. | | |
Ιστορικές αναφορές
Έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα και υπήρξε ο τελευταίος βασιλιάς του Άργους, καθώς το 471 π.Χ. καταργείται οριστικά ο θεσμός της βασιλείας στο Άργος, είτε επρόκειτο για κληρονομικό μονάρχη είτε για επώνυμο άρχοντα. 

Ο Ηρόδοτος (VII, 149) αναφέρει τον Μέλαντα ως βασιλιά του Άργους το 481 π.Χ. Είχε μάλιστα συνάψει μια συμμαχία μεταξύ του Άργους, της Κνωσσού και της Τυλισσού, την περίοδο των Περσικών πολέμων. 

Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων (492-479 π.Χ.), η στάση του Άργους ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και χαρακτηρίστηκε από ουδετερότητα ή ακόμα και φιλική διάθεση προς τους Πέρσες. Βασικός λόγος ήταν η αντιπαλότητα με τη Σπάρτη. 

Όταν ο Ξέρξης εισέβαλε στην Ελλάδα, το Άργος δεν συμμετείχε στην πανελλήνια συμμαχία των Ελλήνων. 

Θρυλείται ότι, προτού ξεκινήσει η εκστρατεία, ο Ξέρξης είχε στείλει μήνυμα στους Αργείους, στο οποίο, μεταξύ άλλων, έλεγε ότι οι Πέρσες θεωρούσαν εαυτούς απογόνους του Πέρση, γιου του Περσέα, και άρα απογόνους των Αργείων. 

Ο Ξέρξης δεν θεωρούσε σωστό να εκστρατεύσουν οι Πέρσες εναντίον των προγόνων τους και οι Αργείοι να πολεμήσουν εναντίον των συγγενών τους. Πόσο μάλλον όταν στόχος της περσικής εκστρατείας ήταν η τιμωρία των Αθηναίων. 

Ο Ξέρξης υποσχέθηκε στους Αργείους πως, αν όλα έρχονταν όπως τα επιθυμούσε, κανέναν δεν θα ευνοούσε περισσότερο.

Γιώργος Στείρης 
Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ