ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

Πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β’ Λυκείου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας στη Μακεδονία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:02:00 μ.μ. | |
Μαθητές
Στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος και της γνωριμίας με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών και μαθητριών της Β’ Λυκείου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας στη Θεσσαλονίκη και σε σημαντικούς πολιτιστικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής, από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2026. 

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Φωτεινή Παυλόγλου (εικαστικός) και Αιμιλία Βάλβη (ηθοποιός).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές επισκέφθηκαν εμβληματικά μνημεία της πόλης, όπως τον Λευκό Πύργο, τη Ροτόντα, την Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και την πλατεία Ναυαρίνου με τα σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στις κατακόμβες, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά στοιχεία της παλαιοχριστιανικής ιστορίας της πόλης. Στη Ροτόντα εντυπωσιάστηκαν από τα ψηφιδωτά και την αρχιτεκτονική του μνημείου.



Η περιήγηση συνεχίστηκε στην Άνω Πόλη, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν τον χώρο του Επταπυργίου. Παρότι το μνημείο ήταν κλειστό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιστορικό χώρο εξωτερικά, να απολαύσουν τη θέα προς την πόλη και να πραγματοποιήσουν φωτογραφική καταγραφή της επίσκεψης, βιώνοντας τη μοναδική ατμόσφαιρα της περιοχής.
Στο πλαίσιο της εκδρομής πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίσκεψη στη Βεργίνα, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, επισκέφθηκαν τους βασιλικούς τάφους και το Μουσείο της Βεργίνας, γνωρίζοντας σημαντικές πτυχές της μακεδονικής ιστορίας.

Η εκπαιδευτική διαδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Έδεσσα, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν στους καταρράκτες και γνώρισαν το φυσικό τοπίο της περιοχής, συνδυάζοντας τη μελέτη του πολιτιστικού περιβάλλοντος με τη βιωματική επαφή με τη φύση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου πραγματοποιήθηκε οργανωμένη ξενάγηση σε έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop), κατά το οποίο δημιούργησαν κολάζ εμπνευσμένα από έργο του καλλιτέχνη Yang Yongliang, προσεγγίζοντας βιωματικά τεχνικές και έννοιες της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των Καλλιτεχνικών Σχολείων και δίνοντας την ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και δημιουργικό διάλογο.

Η πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή αποτέλεσε μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία, καθώς οι μαθητές συνδύασαν την ιστορική γνώση, την καλλιτεχνική παρατήρηση και τη βιωματική μάθηση, ενισχύοντας τη σχέση τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη τέχνη.

Κείμενο: Φωτεινή Παυλόγλου

Φωτογραφίες: Φωτεινή Παυλόγλου, Δημήτρης Γεωργαντάς.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ