Με αφορμή το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2026, «Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο», στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης ̶ Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου παρουσιάζεται η ιστορία τη φουστανέλας ̶ εμπνευσμένη από τα έργα των συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης ̶ η οποία αναδεικνύεται ως ισχυρό πολιτισμικό σύμβολο που συνδέει ανθρώπους, τόπους και εποχές.
Με αφορμή το νέο βιβλίο της μουσειοπαιδαγωγού της ΕΠΜΑΣ, Φρύνης Καρζή, «Φούστα – Νέλλα: Μνήμες από ύφασμα», από τη σειρά Τα Έργα Αφηγούνται των εκδόσεων 24 Γράμματα, θα ξεκινήσει ένα παραμυθένιο ταξίδι ανακάλυψης του ενδύματος.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρατηρήσουν πώς οι ζωγράφοι αποτύπωσαν πρόσωπα, στιγμές και επεισόδια που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821, αναδεικνύοντας, μέσα από τις μορφές και τις φορεσιές, στοιχεία της κοινωνίας και της εποχής.
Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει εικαστικό εργαστήρι με θέμα τη φουστανέλα, από την εικαστικό Ελένη Παυλοπούλου. Με αφορμή την κυκλική δομή της φουστανέλας στο έργο της «Καραϊσκάκης / Τα μάτια του Δάσους» (2021), που παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση Ζωηφόρος, η καλλιτέχνις θα υλοποιήσει μια καλλιτεχνική επιτέλεση του ενδύματος.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή, χαράσσονται νέες διαδρομές επικοινωνίας και ανακαλούνται οι κοινωνικές και πολιτισμικές σημασίες του ενδύματος στο πέρασμα του χρόνου. Το ένδυμα μετατρέπεται σε ένα εικαστικό παλίμψηστο στον χώρο και στον χρόνο ̶ μια μετουσιωμένη παρουσία-απουσία που αναδεικνύει το ενωτικό του μήνυμα δύο αιώνες μετά τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Ημερομηνίες:
Σάββατο 16 Μαΐου, Ώρα: 19:00
Κυριακή 17 Μαΐου, Ώρα: 12:00
Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο labrinikarakourti@nationalgallery.gr
Σιδηράς Μεραρχίας 23, Ναύπλιο
Τ:27520 21915










(1).webp)



