ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Δευτέρα 4 Μαΐου 2026

To 1o Γυμνάσιο Ναυπλίου επισκέφθηκε τη Ρουμανία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:45:00 π.μ. | |
Μαθητές
21 μαθητές και 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου ταξίδεψαν στο Ιάσιο της Ρουμανίας για επτά ημέρες (19-25 Απριλίου 2026), στο πλαίσιο εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν και φιλοξενήθηκαν από το σχολείο-εταίρο «Scoala Gimnaziala George Cosbuc». Παρουσίασαν τη χώρα, την πόλη μας και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, πραγματοποίησαν παρατηρήσεις στις σχολικές τάξεις και συμμετείχαν σε κοινές δράσεις (π.χ. σε δράση κατά της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού). Παράλληλα υλοποίησαν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες εκτός σχολείου (π.χ. κυνήγι θησαυρού στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δραστηριότητα καλλιέργειας της οικολογικής ευαισθησίας στον πανέμορφο Βοτανικό Κήπο).
Η ομάδα μας είχε ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθεί το εμβληματικό κτήριο του «Cultural Palace», το οποίο στεγάζει τέσσερα μουσεία, και να περιηγηθεί το Μουσείο Τέχνης και το Εθνογραφικό Μουσείο του Ιασίου. Επισκέφθηκε επίσης το εντυπωσιακό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Ρουμανικής Όπερας του Ιασίου, κατασκευασμένο το 19ο αι. από Βιεννέζους αρχιτέκτονες. Εντυπωσιάστηκε από το οικιστικό περιβάλλον της πόλης που περιλαμβάνει κτήρια ποικίλων ιστορικών περιόδων και αρχιτεκτονικών ρυθμών, τα οποία καθρεπτίζουν τις ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε και δημιούργησε ο ρουμανικός λαός. Σημαντικός σταθμός της περιήγησης ήταν η επίσκεψη στον Ι. Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου, τον Φεβρουάριο του 1821, ο Αλ. Υψηλάντης εξέδωσε την περίφημη διακήρυξή του με την οποία καλούσε τους Έλληνες και Χριστιανούς να επαναστατήσουν κατά των Οθωμανών.
Η ομάδα μας θαύμασε επίσης την πανέμορφη φύση, τα προσεγμένα πάρκα και την καθαριότητα της πόλης του Ιασίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας διέσχισαν ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Επισκέφθηκαν την «Κόκκινη Λίμνη» («Lacul Roșu»), στην ανατολική Τρανσυλβανία, με το ιδιαίτερο και εντυπωσιακό φυσικό τοπίο της. Περιηγήθηκαν το περίφημο Κάστρο Μπραν, που έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνική μορφή του Κόμη Δράκουλα, καθώς και τη γραφική πόλη του Μπρασόβ με τα υπέροχα κτήρια. Σύντομη αλλά γεμάτη πολύτιμες εμπειρίες ήταν και η περιήγηση στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
Γενικότερα, η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το ρουμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, να γνωρίσει τις ιδιοτυπίες του και να εντοπίσει σημεία απόκλισης και σύγκλισής του με την ελληνική σχολική εκπαίδευση. Παράλληλα, γνώρισε τη ρουμανική κουλτούρα και ιστορία, η οποία συνδέεται με την ελληνική, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών. Επιστρέψαμε γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες, κουβαλώντας στις αποσκευές μας όσα ζήσαμε και μοιραστήκαμε σε αυτό το ξεχωριστό ταξίδι.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ