ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τρίτη 2 Ιουνίου 2026

Ελληνική Λύση: Σοβαρός κίνδυνος ναυτικού ατυχήματος σε πολυσύχναστο θαλάσσιο πέρασμα της Ερμιονίδας στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:54:00 μ.μ. | | |
Κυριάκος Βελόπουλος
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), διαπιστώνεται η απουσία ναυτιλιακού φανού από ιδιαίτερα πολυσύχναστο σημείο διέλευσης σκαφών στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Άγιο Αιμιλιανό και το Κουνούπι, στην Ερμιονίδα Αργολίδας.

 Η θαλάσσια αυτή περιοχή χαρακτηρίζεται από αβαθή ύδατα και επικίνδυνες ξέρες, λόγος για τον οποίο υπήρχε ο φανός, όπως είναι γνωστό και στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο είναι αρμόδιο, μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, για την ελληνική θαλάσσια χαρτογράφηση, καθώς και μέσω της Υπηρεσίας Φάρων, για το φαρικό δίκτυο της χώρας. Το ζήτημα δεν αφορά απλώς μια τεχνική βλάβη ή απώλεια υλικού εξοπλισμού, αλλά άπτεται του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Η Διεθνής Σύμβαση SOLAS 1974, η οποία έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με τον Ν. 1045/1980, προβλέπει στο Κεφάλαιο V, Κανονισμός 13, ότι τα συμβαλλόμενα κράτη οφείλουν να μεριμνούν για την εγκατάσταση και λειτουργία βοηθημάτων ναυσιπλοΐας, ανάλογα με τον όγκο της θαλάσσιας κυκλοφορίας και τον βαθμό κινδύνου της περιοχής.

Παράλληλα, το εσωτερικό δίκαιο, και ιδίως ο Ν. 4278/2014 περί φάρων, προβλέπει αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Φάρων ως προς την κατασκευή, λειτουργία, επιτήρηση, συντήρηση και αποκατάσταση του φαρικού δικτύου, με σκοπό την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Επίσης, ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου προβλέπει την εποπτεία των Λιμενικών Αρχών επί της κανονικής λειτουργίας φάρων και φανών, καθώς και την υποχρέωσή τους να αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες κινδύνους ναυσιπλοΐας και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων. Επιπλέον, σε περίπτωση κατά την οποία η απουσία, καταστροφή, μετακίνηση ή μη αποκατάσταση ναυτιλιακού σήματος συνδέεται με κίνδυνο για τη συγκοινωνία πλοίων, ανακύπτει ζήτημα διερεύνησης και υπό το πρίσμα του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών πλοίων, ιδίως όταν η αλλοίωση, αφαίρεση ή έλλειψη σήματος ή εξοπλισμού ασφάλειας δύναται να δημιουργήσει κίνδυνο για ανθρώπους, πλοία ή περιουσίες. Ως εκ τούτου, καθώς και αν πρόκειται για θαλάσσιο πέρασμα με αυξημένη κίνηση επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα ως προς το εάν οι αρμόδιες λιμενικές και φαρικές υπηρεσίες έχουν λάβει γνώση του περιστατικού, εάν έχει διενεργηθεί αυτοψία ή σχετικός έλεγχος, εάν έχει εκδοθεί προειδοποίηση προς τους ναυτιλλομένους, όπως NAVTEX ή άλλη αγγελία, και εάν έχουν ενεργοποιηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την άμεση αποκατάσταση της ασφαλούς σήμανσης της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Είναι σε γνώση των Υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών το περιστατικό απουσίας του ναυτιλιακού φανού στην ως άνω περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, και αν ναι, πότε δύναται να αποκατασταθεί προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων;

Έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ως ότου γίνει η απαραίτητη αποκατάσταση;

Υφίσταται τακτικός μηχανισμός επιθεώρησης και συντήρησης των φάρων και φανών ναυσιπλοΐας στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας και ποια η συχνότητα αυτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ