ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων για τους αγρότες της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:32:00 μ.μ. |




















 Την Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων , ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος για τους εσπεριδοκαλλιεργητές του νομού.  

ΨΗΦΙΣΜΑ

Μετά από την πρωτοβουλία του Δήμαρχου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρου, την Παρασκευή 17.01.2014, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Π.Ε Αργολίδας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Τα προβλήματα στην παραγωγή και την προώθηση των εσπεριδοειδών και οι συνέπειές τους στην τοπική οικονομία ».

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Νομού Αργολίδας, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συλλογικά όργανα των παραγωγών, επιχειρηματίες του κλάδου τυποποίησης, μεταποίησης και εξαγωγών, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1. Οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των καρπών στα εσπεριδοειδή σε μεγάλο βαθμό, καθώς και την ποιοτική τους υποβάθμιση με σοβαρές συνέπειες στην προώθηση και στην εμπορία των προϊόντων.

2. Οι φετινές καιρικές συνθήκες, ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για τα εσπεριδοειδή. Συγκεκριμένα προκλήθηκε έντονη κηλίδωση στα μανταρίνια, μάλιστα πολύ πρώιμα στην ποικιλία Κλημεντίνη, η οποία είναι και κύρια καλλιεργούμενη ποικιλία και η οποία επιδεινώθηκε με τις έντονες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου. Στα πορτοκάλια της ποικιλίας W. Navel, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας (Απρίλιος - Οκτώβριος), οι καρποί δεν απέκτησαν ικανοποιητικό μέγεθος με αποτέλεσμα να παρατηρείται χαρακτηριστική μικροκαρπία η οποία να φθάνει στα συσκευαστήρια σε ποσοστό 40% .
Σημειώνουμε ότι και οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α και το αποτέλεσμα είναι το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής να «καταλήξει στο χώμα».

Άμεσα επακόλουθα της κατάστασης και όπως αυτή έχει διαμορφωθεί είναι, η κατακόρυφη πτώση της τιμής διάθεσης, η υποτονική ροή των εξαγωγών, η οποία είναι στα μισά επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή, ενώ μικρή είναι και η ζήτηση στην εσωτερική αγορά.

Συνέπεια όλων αυτών η δραματική μείωση του εισοδήματος των εσπεριδοκαλλιεργητών.

Ζητάμε, από το ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α. την παράταση κατά ένα μήνα του χρονικού ορίου της ασφαλιστικής κάλυψης του αίτιου των άκαιρων ή υπερβολικών βροχοπτώσεων, η οποία έληξε στις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να ενταχθούν τα ζημιωθέντα εσπεριδοειδή στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α.

Ζητάμε , προκειμένου να αναπληρωθεί ένα μέρος του εισοδήματος των παραγωγών τη στήριξή τους, μέσω της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού κανονισμού de minimis από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ζητάμε την έγκριση και προώθηση του αιτήματος για δωρεάν διανομή ποσότητας πορτοκαλιών προς τις Ιερές Μητροπόλεις, Συλλόγους Πολυτέκνων και γενικότερα ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Επίσης στηρίζουμε το ψήφισμα των Οργανώσεων Παραγωγών Εσπεριδοειδών της Αργολίδας , το οποίο επισυνάπτουμε.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Παναγιώτης Μπούκουρης

· Το παραπάνω Ψήφισμα να διαβιβαστεί:

1. Στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα.
2. Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
3. Στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο
4. Στο Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη
5. Στους Βουλευτές του Νομού Αργολίδας
α. Γιάννη Αδριανό Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού – Βουλευτή Ν. Δημοκρατίας
β. Γιάννη Μανιάτη Υπουργό ΥΠΕΚΑ& Βουλευτή ΠΑΣΟΚ
γ. Δημήτρη Κοδέλα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

6. Στον Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Βασίλειο Έξαρχο
7. Στο μέλος ΔΣ του ΕΛΓΑ από την ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μιχάλη Βουμβουλάκη
8. Στον Προϊστάμενο ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Ηλία Αγγελόπουλο
9. Στα συντονιστικά Όργανα των Αγροτών του Νομού Αργολίδας.
10. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με δελτίο Τύπου.

29-01-2014



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ