ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Εισήγηση του αντιδημάρχου Δημήτρη Κρίγγου στο Δ.Σ του Άργους Μυκηνών για τον προϋπολογισμό 2015

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:32:00 π.μ. |

















Κύριοι και κυρίες Συνάδελφοι,

Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2015 ο οποίος είναι ο ρεαλιστικότερος προϋπολογισμός των τελευταίων ετών. Είναι ο προϋπολογισμός με τον οποίο έτσι όπως έχει καταρτιστεί , θα αποφύγουμε τα ελλείμματα και τα χρέη καθώς τα έσοδα έχουν υπολογιστεί με συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να μην παρεκκλίνουμε από την πρόβλεψη εσόδων.


Οι αιρετοί εκπρόσωποι του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είχαμε ποτέ την αίσθηση ότι η δράση και οι στόχοι μας ήταν απελευθερωμένοι από εμπόδια. Η δουλειά στην Αυτοδιοίκηση ήταν πάντοτε γοητευτική, αλλά και πάντοτε δύσκολη. Σήμερα, όμως, με τις συνθήκες που επικρατούν γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, όλο και πιο επίπονη.

Όπως γνωρίζετε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» προχώρησε σε πρωτόγνωρες για τα Ελληνικά δεδομένα συγχωνεύσεις Δήμων (από 1.034 σε 325), Νομικών Προσώπων, Οργανισμών και Δημοτικών Επιχειρήσεων (από 5.880 σε 1.138) και, φυσικά, μειώσεις στον αριθμό του πολιτικού προσωπικού (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.ά.), οι δε μειώσεις των πόρων την τελευταία τριετία έφθασαν το τραγικό 65%.

Μάλιστα το 2012, λόγω των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση, οι Δήμοι αντιμετώπισαν πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που οδήγησαν 14 Δήμους σε αδυναμία να καταβάλουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, ενώ πολλοί άλλοι αδυνατούσαν να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες.

Μελέτη ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων, αφού το Ελάχιστο Κόστος Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται σε 2,6 δις €, χωρίς το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών, ενώ το ετήσιο δωδεκατημόριο που προβλέπεται να λάβουμε από το κράτος ανέρχεται σε 1,3 δις €. Επομένως, από το Ελάχιστο Κόστος Λειτουργίας προκύπτει αντικειμενικά η αναγκαιότητα αύξησης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς στο δήμο Άργους Μυκηνών από περίπου 11,5 εκ. Ευρώ που έπαιρνε ο δήμος το 2010 με την τότε μορφή, σήμερα παίρνουμε λιγότερα από τα μισά, συγκεκριμένα 4.2 εκ. Ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι ΚΑΠ το 2011 ανέρχονταν για όλους τους δήμους, μηνιαίως, σε 168 εκ. ευρώ. Τον μήνα Ιούνιο ανέρχονταν στα 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχονται σε 96 εκ.ευρώ, και έχουν φθάσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Πρόκειται για μειώσεις, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.

Για παράδειγμα και σε σύγκριση με την Ευρώπη, στον οικονομικό τομέα, οι δήμοι και οι κοινότητες της Σουηδίας διαχειρίζονται το 13% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 2% και μάλλον πλησιάζει το 1,5%.

Με αυτά τα ελάχιστα χρήματα πορευόμαστε. Με 350.000 Ευρώ το μήνα, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού είναι 400.000 Ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και για την τοπική αυτοδιοίκηση από πλευράς οικονομικών εσόδων από το κράτος καταστροφικά.

Όλοι πλέον γνωρίζουν καλά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει μεγάλο βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης πολιτείας με εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας. Οι Δήμοι με πάρα πολλές θυσίες κρατάνε όρθιο ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.

Στο δήμο μας λειτουργούν για αυτό το σκοπό πολλές δομές οι οποίες χρηματοδοτούνται ή διευκολύνονται από τον προϋπολογισμό του.

Παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Σίτιση απόρων, Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο, Δράσεις Κοινωνικής Πρόνοιας κ.α.

Η πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, είναι ο μόνος Δημόσιος Θεσμός ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ της κοινωνικής συνοχής.

Με μια προϋπόθεση, ότι θα χρηματοδοτείται επαρκώς και συστηματικά.

Ο Προϋπολογισμός του 2015 περιλαμβάνει επίσης πολύ σημαντικές μελέτες προετοιμασίας μεγάλων έργων, όπως για την στατική ενίσχυση του Αγίου Κωνσταντίνου στο Άργος, για την Στατική ενίσχυση της Παναγίας κατακεκρυμμένης, την στατική ενίσχυση και συντήρηση του κτηρίου της δημοτικής αγοράς, τις μελέτες ωρίμανσης του σπηλαίου Ανδρίτσας , του Αλιευτικού καταφυγίου της Νέας Κίου, μελέτες για ένταξη πολλών έργων στα ΟΠΑΑΧ για το βόρειο τμήμα του δήμου, του λιμένα Κιβερίου, του λαογραφικού Νέας Κίου , κα. Καθώς και κάποια που τα προετοιμάζουμε να μπουν στην πορεία του 2015.

Περιλαμβάνει επίσης όλη τη λειτουργία εξυπηρέτησης του πολίτη, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τη λειτουργία του δήμου και των υπηρεσιών του εν γένει, την κίνηση των οχημάτων του, κ.ο.κ.

Περιλαμβάνει επίσης Πολεοδομικές παρεμβάσεις, την Πολεοδόμηση του οικισμού του Τημενίου, της Δαλαμανάρας, της Λέρνας, της Νέας Κίου, την μελέτη για τροποποίηση των ΖΟΕ, πάρα πολύ σημαντικό για όλο το δήμο.

Εμπεριέχεται επίσης η καθημερινότητα, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η υπηρεσία φροντίδας Πρασίνου, ο δημοτικός φωτισμός για να αισθάνονται οι πολίτες ασφάλεια στο βαθμό που εξαρτάται από αυτό. Περιλαμβάνονται οι εργασίες καθαρισμού των ποταμών και των ρεμάτων για να προλάβουμε , στο βαθμό που εξαρτάται από αυτό, πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο προϋπολογισμός του 2015 περιλαμβάνει επίσης αποπληρωμές δανείων των προηγούμενων δημοτικών αρχών τα οποία θέλουμε δε θέλουμε, συμφωνούμε δε συμφωνούμε, πρέπει να αποπληρώνουμε γιατί εμείς δεν έχουμε ακόμη εφεύρει τη μονομερή καταγγελία τους.

Επίσης το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο εμπεριέχεται στον Προϋπολογισμό θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών στο βαθμό που το επιτρέπει η χρηματοδότησή του αλλά και τα μεγάλα έργα που συζητήσαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα, Την ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου του Άργους, τα δημοτικά σχολεία Κουτσοποδίου , Ινάχου, κ.α.

Τέλος, περιλαμβάνει τα Έσοδα χωρίς τα οποία καμία από τις ανωτέρω λειτουργίες δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Σήμερα λοιπόν, δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε μόνο νούμερα. Τα νούμερα αντιστοιχούν σε μεγάλο πλέγμα λειτουργιών απαραίτητων για την βιωσιμότητα του δήμου και της εξυπηρέτησης των πολιτών του.

Αυτά καλούμαστε να ψηφίσουμε, όπως αναγράφονται στο σχέδιο της οικονομικής επιτροπής σύμφωνα με την υπ΄αρ. 295/2014 απόφασή της καθώς και το ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης έτους 2015, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 296 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής και σας καλώ για πρώτη φορά να ξεφύγετε από το στερεότυπο όχι της αντιπολίτευσης και να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ