ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας που στέκει 3.300 χρόνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 π.μ. |
 Το φράγμα της Τίρυνθας στην Αργολίδα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού Άγιος Αδριανός και 3 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Τίρυνθας, κατασκευάστηκε κατά τη μυκηναϊκή εποχή, πιθανότατα τον 13ο αιώνα π.Χ. Σκοπός του έργου ήταν να εκτρέπει τα νερά ενός χειμάρρου που κατευθυνόταν στην Αρχαία Τίρυνθα και προκαλούσε πλημμύρες από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Το φράγμα της Τίρυνθας ήταν ουσιαστικά ένα τεράστιο ανάχωμα από ογκόλιθους, κατασκευασμένο με την κυκλώπεια τεχνική των μυκηναϊκών οχυρώσεων και στόχο είχε την εκτροπή των εποχιακών ομβρίων υδάτων από μια φυσική κοίτη σε ένα τεχνητό σκαλιστό κανάλι, που οδηγούσε το νερό του χειμάρρου ανατολικά προς τη θάλασσα, μακριά από την κατοικημένη περιοχή.
Η πρώτη αναφορά για το μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας έγινε από το Γερμανό αρχαιολόγο G. Karo το 1930,που κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Τίρυνθα, συνάντησε πλημμυροχειμαρρώδεις αποθέσεις γύρω από την ακρόπολη, αποδίδοντάς τες στο ρέμα της περιοχής και στο προστατευτικό φράγμα.

Η χρονολόγηση της κατασκευής του φράγματος της Τίρυνθας(1300-1200π.X.)συμπίπτει με την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του Μυκηναϊκού πολιτισμού.
Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το φράγμα της Τίρυνθας πιθανόν νααποτέλεσε το πραγματικό ιστορικό υπόβαθρο του μύθου του Ηρακλή που καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία.

Ο Αυγείας, βασιλιάς της Ήλιδας που είχε στην κατοχή του 3.000 βόδια, ζήτησε από τον Ηρακλή να καθαρίσει τους στάβλους του από την κοπριά που είχε μαζευτεί επί τριάντα χρόνια. Ο Ηρακλής τους καθάρισε, στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό στην Ηλεία ένα τέτοιο τεχνικό έργο, αλλά μόνο στην περιοχή της Τύρινθας.
Το φράγμα της Τίρυνθας εξακολουθεί να λειτουργεί επί 3.000 χρόνια περίπου μέχρι σήμερα, προστατεύοντας την περιοχή από τις εποχιακές πλημμύρες. 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ