ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Γ. Μανιάτης: O ΕΛ.Γ.Α. δεν ενισχύει του αγρότες για την μειωμένη καρπόδεση των ελαιοδένρων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:50:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης: O ΕΛ.Γ.Α. δεν ενισχύει του αγρότες για την μειωμένη κομπόδεση των ελαιοδένρων
 Καμία ουσιαστική πρόνοια στις απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Μπόλαρη, για την ενίσχυση των αγροτών της Αργολίδας που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μειωμένης καρπόδεσης, στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννη Μανιάτη, στη Βουλή. Ενισχύσεις δεν μπορούν να δοθούν από τον ΕΛ.Γ.Α., παρά μόνο από πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και αφού ισχύουν τα απαραίτητα κριτήρια και εγκρίνει τη δαπάνη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.).

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται τα εξής:


«… Το φαινόμενο της ακαρπίας (κακής καρπόδεσης) – το οποίο μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό δυσμενών αιτιών, όπως κακή φυσιολογία του δένδρου, ατελής γονιμοποίηση, κακή θρέψη κ.λπ. – δεν μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΛ.Γ.Α., επειδή τα αίτια που το προκαλούν δεν είναι ενταγμένα στον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.

…Ωστόσο, οι ζημιές από ακαρπία-κακή καρπόδεση μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Προκειμένου, όμως, να τύχουν ενίσχυσης οι παραγωγοί για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, θα πρέπει εκτός των άλλων:

α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ΔΑΟΚ τον επόμενο χρόνο της συγκομιδής και δίδονται στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ,

β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης,

γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και

δ) να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.).

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθούν την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Άργους ως προς το φαινόμενο της ακαρπίας (κακή καρπόδεση-σχινοκαρπία) μέχρι και την περίοδο συγκομιδής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μετά τη συλλογή όλων των στοιχείων (απαραίτητος όρος των Κρατικών Ενισχύσεων) και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από την Ε.Ε. και εγκριθεί η δαπάνη από το Γ.Λ.Κ., οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε πρόγραμμα, το οποίο θα υποβληθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών στην Ε.Ε. για την τελική έγκριση του προγράμματος.»

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της απάντησης του Αναπλ. Υπουργού, κ. Μ. Μπόλαρη:


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ