ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ερμιονίδα: Γάλλος δισεκατομμυριούχος επενδύει στο Kilada Hills

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:14:00 μ.μ. | |
Ερμιονίδα
Ο Hugues Mulliez, Γάλλος επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος είναι ο συνέταιρος των Βρετανών της Dolphin Capital Investors στη στρατηγική επένδυση του Kilada Hills.


Η ύπαρξη μετόχου με ποσοστό περί το 15% είχε γίνει γνωστή ήδη από την υπογραφή της υπαγωγή του έργου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, το 2019, ωστόσο το όνομα και ιδιότητα του συνεπενδυτή δεν είχαν γίνει γνωστές.

Ο 48χρονος tycoon προέρχεται από επιχειρηματική οικογένεια και σήμερα διοικεί την Telecel, όμιλο τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αφρική. Το βάπτισμα του πυρός ως επιχειρηματίας το πήρε το 1996, όταν ίδρυσε τη Net Player Games, εταιρεία ανάπτυξης διαδικτυακών παιχνιδιών. Ακολούθησε η ίδρυση Youg’s, λιανεμπορική εταιρεία που είχε αναλάβει τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας, το 1999, η Surcouf που εξαγοράστηκε αργότερα από τη Fnac.

To μεγαλύτερο εγχείρημα του Hugues Mulliez είναι, όπως προαναφέρθηκε, η Telecel Global, τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, που ιδρύθηκε το 2007, διαθέτει γραφεία σε Νότια Αφρική και Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν παλιότερα γνωστός ως Exxon Telecom. Η Telecel ανήκει στους σημαντικότερους παίκτες της αγοράς τηλεπικοινωνιών της Αφρικής, θέση που ενίσχυσε με την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Vodafone στη Γκάνα, ένα deal που έκλεισε τον περασμένο Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προέβλεπε τη μεταβίβαση του 70% που κατείχε η Vodafone στην Ghana Telecommunications Co, στην Telecel.

Ο όμιλος Mulliez, πάντως, έχει παρουσία σε ευρεία γκάμα τομέων, όπως η λιανική τροφίμων, η εστίαση, η μόδα και ο αθλητισμός, μέσω brands όπως τα Auchan, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γαλλία), η αλυσίδα αθλητικών Decathlon, η Adeo Group, μητρική των Leroy Merlin και ο όμιλος αλυσίδων ταχείας εστίασης Agapes Restauration. Η επιχειρηματική ιστορία μίας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας, που έχει περιουσία 30 δισ., ξεκινά το 1904, όταν ο Louis Mulliez Lestienne ιδρύει ένα μικρό κλωστήριο.

Παρόλο που εταιρείες του ομίλου, όπως η Decathlon, έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά, ο Hugues Mulliez είναι περισσότερο γνωστός στην κοινότητα του Πόρτο Χελίου για το δυστύχημα που φέρεται να προκάλεσε το Αύγουστο του 2019, όταν οδηγώντας ένα ταχύπλοο, προσέκρουσε σε αλιευτικό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό δύο ψαράδων και το σοβαρό τραυματισμό ακόμη ενός. Κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας και αναμενόταν να δικαστεί στις 9 Μαΐου στο Ναύπλιο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη αναβλήθηκε.

Και μέσω τραπεζικού δανεισμού η χρηματοδότηση του Kilada Hills

Χωρίς να αποκαλύπτει το όνομα του συνεπενδυτή, η Dolphin Capital Investors ανακοίνωσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ότι συμφωνήθηκαν οι γενικοί όροι για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της πρώτης φάσης του Kilada Hills, της στρατηγικής επένδυσης 400 εκατ. ευρώ στην Ερμιονίδα.

Η βρετανική εισηγμένη θα είναι υπεύθυνη για την κάλυψη του 85% των αναγκών χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης που περιλαμβάνει την κατασκευή του γηπέδου γκολφ και του beach club, ενώ η δέσμευση του Γάλλου επιχειρηματία θα περιοριστεί στο 15%, που αντιστοιχεί σε 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DCI, «δεδομένου ότι η τρέχουσα δέσμευση του εταίρου της κοινοπραξίας είναι υψηλότερη από ό,τι χρειάζεται και σύμφωνα με τη συμμετοχή του, αναμένεται ότι μέρος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ θα επιστραφεί εντός των επόμενων 12 μηνών στον ίδιο».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Hugues Mulliez επίκειται να αναλάβει καθήκοντα CEO στην εταιρεία που τρέχει το Kilada Hills, ύστερα από την αποχώρηση της Dolphin Capital Partners του Μίλτου Καμπουρίδη από την DCI. Θυμίζουμε πως το ηχηρό διαζύγιο Καμπουρίδη – DCI επηλθε ύστερα από την καταγγελία της σύμβασης διαχείρισης επενδύσεων από τους Βρετανούς, ενώ ακολούθησε αγωγή του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία με την οποία ζητά από την DCI αποζημίωση 13 εκατ. ευρώ.

Όπως επίσης υποστηρίζει η διοίκηση, η DCI θα μπορέσει να συνεχίσει την ανάπτυξη χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με στόχο το γήπεδο και η λέσχη να ανοίξουν το 2024, ενώ δύναται να υποβάλλει αίτηση πολύ σύντομα για την πληρωμή 1,5 εκατ. ευρώ, μέρους της συνολικής επιχορήγησης των 6 εκατ. που έχει εγκριθεί από τον αναπτυξιακό. Η διοίκηση της DCI θα επιδιώξει να εξασφαλίσει και τραπεζική χρηματοδότηση, αφού επί του παρόντος το έργο είναι αδάνειστο. Υπενθυμίζεται επιπλέον πως σε συμφωνία με την DCI είχε έρθει και η Grivalia Hospitality, η οποία θα συμμετείχε με 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δε θα συμμετάσχει τελικά στην επένδυση. Εκτός από το γκολφ (γήπεδο με 260 κατοικίες) και το beach club, στο πλαίσιο της επένδυσης, σχεδιάζεται ξενοδοχείο 100 κλειδιών και 88 επώνυμες βίλες και διαμερίσματα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ