ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Δ.Ε.Σ. Αργολίδας: Αίτημα άμεσης ενίσχυσης De Minimis στα εσπεριδοειδή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:00:00 μ.μ. | |
Δ.Ε.Σ. Αργολίδας
Από τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές και η ζήτηση των εσπεριδοειδών που παράγονται στην Ε.Ε. κατέρρευσαν στις Ευρωπαϊκές αγορές λόγω των αθρόων εισαγωγών από την Αίγυπτο.

Για να μην καταρρεύσει ακόμη περισσότερο η αγορά στην Αργολίδα, η Δ.Ε.Σ.Α. απέφυγε μέχρι τώρα τις «κραυγές απόγνωσης». Με την ολοκλήρωση όμως της εμπορικής περιόδου των νάβελ και την επιβεβαίωση των χειρότερων προβλέψεων, η Δ.Ε.Σ.Α. ξεκινά μια εκστρατεία με δύο στόχους:

• Την αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών που πούλησαν τα προϊόντα τους το 2024 μέσω «ενισχύσεων ήσσονος σημασίας - De Minimis» και

• Την Προώθηση προς την ΕΕ αιτήματος να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ με βάση τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προστατευθούν οι τιμές των ευρωπαϊκών εσπεριδοειδών τις επόμενες χρονιές.

Οι χαμηλές τιμές των αιγυπτιακών εσπεριδοειδών στρεβλώνουν την αγορά και βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων παραγωγών που συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα της ΕΕ, τα οποία η Αίγυπτο δεν τηρεί.

Η ΕΕ πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι οι «κανόνες» πρέπει να είναι κοινοί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Δ.Ε.Σ.Α. θα προσκαλέσει τους πολιτικούς παράγοντες του νομού για να παρουσιάσει αναλυτικά τα αιτήματα και να οργανωθεί η διεκδίκησή τους.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ