H ιστορία του ούζου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία των ελληνικών οικογενειών. Η τέχνη και η αγάπη για αυτό περνούν από γενιά σε γενιά, μαζί με τη μεγάλη ακριβή κληρονομιά και τη μυστική συνταγή για τα σπόρια και τις καθοριστικές αναλογίες των ποικιλιών. Το ούζο μεγαλώνει όπως και η οικογένεια, διαμορφώνοντας την πορεία του μέσα στην τρίτη, την τέταρτη, ακόμα και την πέμπτη γενιά. Κουβαλά όλη την εμπειρία, την παράδοση και την τέχνη του παρελθόντος και εξελίσσεται από τα νεότερα μέλη με σύγχρονες ιδέες και ενδιαφέρουσες πινελιές. Ιδιαίτερο, γλυκό, αλλά συγχρόνως επιθετικό, είναι δροσερό αλλά και έντονο. Κυριαρχεί η αλκοόλη, αλλά παράλληλα κρύβει και πολλά τοπικά αρώματα, θέλει λοιπόν τους κατάλληλους χειρισμούς και κυρίως τους σωστούς γευστικούς συντρόφους. Έρχεται σε απόλυτα επιτυχημένη γευστική αρμονία με το ψητό χταποδάκι, τα θαλασσινά, τα μύδια και τις γυαλιστερές, τα φρέσκα ψάρια, τα τηγανητά κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, το τζα- τζίκι και τη χωριάτικη σαλάτα. Πίνεται σκέτο για τους μερακλήδες ή με πάγο και νερό για τους μη μυημένους. Συνδυάζεται όμως υπέροχα με χυμούς, όπως το πορτοκάλι, ενώ αναδεικνύει πολλά καλοκαιρινά cocktails. Σημαντικό tip για τη διατήρηση των καλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του είναι η σειρά του τρόπου σερβιρίσματος. Πρώτα πρέπει να σερβίρεται το ίδιο, στη συνέχεια να προστίθεται το νερό και στο τέλος τα παγάκια. Με αυτό τον τρόπο, δεν παγώνει απότομα και δεν αλλοιώνονται τα στοιχεία του. Σας προτείνουμε λοιπόν ετικέτες από κάθε γωνιά -άλλες γνωστές και αγαπημένες και άλλες λιγότερο γνωστές, αλλά εξαιρετικές- για να τις ανακαλύψετε. Πρώτη φορά τόσες ετικέτες στο ποτήρι σας… Στην υγειά μας!
ΜΙΝΙ
Τόπος καταγωγής του η προικιομένπ Μυτιλήνη και τρόπος παραγωγής του οι δεκαεπτά μυστικές συνταγές από τους δημιουργούς του, που τελικά ενώνονται σε μία. Χαρακτηριστικά του το μεθυστικό άρωμα που θυμίζει κουλουράκι και η παρουσία γλυκάνισου. 12 Μας ήρθε το 1880 οπό την Κωνσταντινούπολη και από τότε αναμιγνύει εκλεκτούς καρπούς και βότανα από την Ανατολή. Στη γεύοη του κυριαρχούν το μαύρο πιπέρι και η μαστίχα.
ΤΣΑΝΤΑΛΗ
ΤΣΑΝΤΑΛΗ
Η μακεδονίτικη συνταγή του γεννήθηκε το 1890. Η γεύση του είναι μοναδική, απαλή και ισορροπημένη, με μεγάλο «ατού» τα αρώματα λεμονιού, γλυκόριζας και μάραθου.
ΠΛΩΜΑΡΙ
ΠΛΩΜΑΡΙ
Ο πλωμαρίτης Ισίδωρος ταξίδεψε για να βρει τα τέλεια υλικά. Διάλεξε γλυκάνισο από το Λισβόρι Λέσβου, μάραθο από τη βόρεια Εύβοια και τα συνδύασε με την καλύτερη κανέλα, το μοσχο κάρυδο, τη μαστίχα και το αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου.
ΒΑΡΒΑΓΊΑΝΝΗ
ΒΑΡΒΑΓΊΑΝΝΗ
Μια κλασική και ποιοτική επιλογή εμπνευσμένη από το πάθος πέντε γενιών της οικογένειας Βαρβογιάννη που άντλησαν ιδέες από τη Ρωσία. Έχει ευχάριστο άρωμα μοαχοκόρυδου και βανίλιας και μπόλικη αλκοόλη που φτάνει το 46%. ΒΑΒΑΤΖΙΜ Ακόμα μία μακεδονίτικη πρόταση, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πολύπλοκη προσωπικότητα, εκλεπτυσμένη φινέτσα και αρώματα πιηεριού, κύμινου και αγιοκλίματος.
ΤΣΙΛΙΛΗΓ
ΤΣΙΛΙΛΗΓ
Το λευκό ούζο από τη Θεσσαλία με σήμα κατατεθέν το καραβάκι ξεχωρίζει για την αρωματική συνάντηση των λουλουδιών, του γλυκάνισου και των μπαχαρικών.
ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Φημολογείται ότι το εθνικό ποτό της Ελλάδος ξεκίνησε από το Νίκο Κατσαρό το 1856.
ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ
Ας πάμε ένα ταξιδάκι στην Καλαμάτα… Το πρώτο μπουκάλι κυκλοφόρησε το 1902 με ένα εξαιρετικό μείγμα κσρίαν- θου, γλυκάνισου, ρίζας αγγελικής και φρέσκιας φλούδας λεμονιού. Πρωτότυπο και απολαυστικό, απογειώνεται γευστικά με φρουτώδεις νότες πεηονιού και μήλου.
SANS RIVAL
SANS RIVAL
Ιδρύθηκε το 1905 στον Πειραιά από τον κ. Θωμόπουλο και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με τα ηνία να αναλαμβάνει πια η τέταρτη γενιά. Το ούζο Sans Rival έχει δικό του προσωπικό στιλ και απολαυστικά αρώματα μαργαρίτας, αμύγδαλου και πικραμύγδαλου.
ΤΕΤΤΕΡΗΣ
ΤΕΤΤΕΡΗΣ
Παραδοσιακά η απόσταξη του χιώτικου γλυκάνισου ξεκινά στις πέντε το πρωί και τελειώνει στις δέκα το βράδυ. Το ούζο Τέτ τερης. γέννημα θρέμμα της χιώτικης γης, βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα της χώρας.
ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ
ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ
Μια ποτοποιία στη Σάμο με αρχηγό μια γυναίκα, την
Ελένη Γιοκαρίνη.
Ελένη Γιοκαρίνη.
Το ελαφρύ και γλυκόπιοτο ούζο, γνωστό ως «το ούζο της χήρας», είναι αρωματισμένο με σαμιώτικα φυτά.
ΠΙΛΑΒΑΣ
ΠΙΛΑΒΑΣ
Το πατρινό ούζο του Νίκου Πιλάβα επιβάλλεται να «ησυχάζει» για δύο έως τρεις μήνες μετά την παρασκευή του, έτσι ώστε να αποκτά αυτή την ξεχωριστή του προσωπικότητα. Όμορφο, γλυκό και ευκολόπιοτο, θα το βρείτε σε 37 διαφορετικές συσκευασίες,
ΡΟΔΙΝΙ EMERY
ΡΟΔΙΝΙ EMERY
Φτιαγμένο από πολύτιμους σπόρους των ακριτικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ροδίτικα βότανα, αυτό το ροδίτικο ούζο είναι πιο μαλακό και πιο ελαφρύ από τα συνηθισμένα,
ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
Μας έρχεται από τη Λευκάδα και είναι ένα ποιοτικό ούζο με άκρως πικάντικη γεύση, που ψήνεται σε δρύινα βαρέλια.
ΤΙΡΝΑΒΟΥ
ΤΙΡΝΑΒΟΥ
Ο Συνεταιρισμός Τιρνάβου προσφέρει ούζο αποκλειστικά αμπελωνίτικο με γεύση από τον τιρναβίτικο αμπελώνα.
ΚΑΡΔΑΙΗ
ΚΑΡΔΑΙΗ
Η συνταγή του βασίζεται σε παραδοσιακές προτάσεις της Σμύρνης, ενώ ο άμβυκος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του είναι κατασκευασμένος από τεχνίτες της Κωνσταντινούπολης.
ΚΡΙ ΚΡΙ ΒΕΡΓΙΤΣΗ
ΚΡΙ ΚΡΙ ΒΕΡΓΙΤΣΗ
Είναι το δυναμικό αποτέλεσμα των εκλεκτών κρητίκών σπόρων που το κάνουν τόσο εύγευστο και εκρηκτικό.
ΚΩΣΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΕΑΣ
Η οικογένεια Κωστέα με μεράκι επέλεξε τη γόνιμη μεσσηνιακή γη, που πληροί τις ιδανικότερες συνθήκες νερού, αέρα και μεσογειακού κλίματος, για την παρασκευή ούζου και δικαιώνεται.
ΚΑΡΩΝΗ
ΚΑΡΩΝΗ
Το Ναύπλιο είναι γνωστό και για αυτό το ούζο που παράγεται εδώ και 140 χρόνια. Είναι σύνθετο, λουλουδάτο και αλκοολικό!
ΠΕΝΤΑΡΙ
ΠΕΝΤΑΡΙ
Προέρχεται από τη σερραϊκή ποτοποιία Ρακιντζή που απέ- σταξε το πρώτο ούζο της περιοχής το 1882.
ΜΑΓΕΙΑ
ΜΑΓΕΙΑ
Επίσης από τις Σέρρες, παράγεται από την οικογένεια Σπα νού και είναι ελαφρύ και μαλακό.
KAMARI
KAMARI
Αχαϊκό ούζο που έλαβε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό θεσσαλονίκης. Τα χαρακτηριστικά του είναι η έντονη γεύση και το δυνατό άρωμα του μαραθόσπορου και της μαστίχας.
ΣΑΜΑΡΑ
ΣΑΜΑΡΑ
Από το 1896. Είναι γλυκόπιοτο, με μεστή γεύση και σαγηνευτικό άρωμα.
ΨΑΡΟΠΟΥΛΑ
ΨΑΡΟΠΟΥΛΑ
Κατάγεται από τη Μυτιλήνη και διακρίνεται για την ευχάριστη επιθετικότητα που ισορροπεί με την πλημμυρίδα των φίνων και λεπτών αρωμάτων της.
ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ Η πρώτη του απόσταξη έγινε το 1892. Η μυστική συνταγή του περιλαμβάνει μούσκεμα του γλυκάνισου και των σπόρων του σε θαλασσινό νερό.
ΔΙΜΗΝΟ
ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ Η πρώτη του απόσταξη έγινε το 1892. Η μυστική συνταγή του περιλαμβάνει μούσκεμα του γλυκάνισου και των σπόρων του σε θαλασσινό νερό.
ΔΙΜΗΝΟ
Από τη μητρόπολη του ούζου, τη Μυτιλήνη. Συλλέγεται με υπομονή και ωριμάζει για δύο μήνες στα βαρέλια.
(Από τη Χρυσούλα Κυριακοπούλου)
(Από τη Χρυσούλα Κυριακοπούλου)



















