ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

SOS για 110 υπόγεια υδροφόρα συστήματα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:05:00 μ.μ. |
 Με την αλόγιστη λειτουργία παράνομων γεωτρήσεων και την υπεράντληση υδάτων, ιδίως σε παράκτιες περιοχές, παρατηρείται υφαλμύρωση.Παλαιότερη έρευνα του ΙΓΜΕ έδειξε ότι από τα 236 υπόγεια υδροφόρα συστήματα της χώρας, τα 110 χαρακτηρίζονται πλέον ως απειλούμενα.
 Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ) σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, έντονο πρόβλημα υφαλμύρωσης παρατηρείται σε: Αλμυρό, Δέλτα Πηνειού, πεδιάδα Αργους, παράλια Κορινθίας, κόλπο Θεσσαλονίκης, ακτές Θράκης και δυτικής Ελλάδας, ανατολική Κρήτη. Σημαντική υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα παρατηρείται σε Ρόδο, Κω, Πάρο, Χίο, Σάμο, Λέσβο. Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα ποιότητας επάρκειας νερού παρατηρείται σε Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κιλκίς, νησιά του Αιγαίου.

Στην Ελλάδα, περίπου το 86% των νερών, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, προορίζεται για αρδεύσεις, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 70%. Γεωτρήσεις πραγματοποιούν ξενοδοχεία, ιδιώτες με πισίνες, ιχθυοτροφεία κ.ά. Τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων... πασαλειμμάτων στο ζήτημα του νερού φάνηκαν πιο έντονα το φετινό καλοκαίρι στην επαρχία κυρίως σε:

* Αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές-νησιά.

** Αγροτικές περιοχές με εντατικές καλλιέργειες.

* Περιοχές με χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων.

Ενδεικτική η δήλωση του Μάρκου Πατρελάκη απ' τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), τον περασμένο Ιούλιο. «Είναι τόσο οριακή η κατάσταση, που αποφασίσαμε οι αρδεύσεις να παίρνουν το 50% του νερού που έπαιρναν μέχρι χθες, ιδιαίτερα στον κάμπο Χανίων και την περιοχή Αγιάς-Κολυμβαρίου».

Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ συγχρηματοδοτεί με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα φράγματα και αρδεύσεις καλλιεργειών, δεν έχει λόγο στη διαχείριση νερού. Παρά τα επανειλημμένα παράπονα αγροτοσυνδικαλιστών, το νερό ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, των δήμων και των Περιφερειών.

Ουκ ολίγα αρδευτικά έργα, που θ' άλλαζαν ριζικά το τοπίο, έχουν κολλήσει λόγω προσφυγών στα δικαστήρια (αρχαιολόγων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ιδιωτών), μη επιλέξιμων δαπανών απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση ή εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την πληρωμή της εθνικής συμμετοχής.

Ιδού το παράδειγμα του αρδευτικού έργου στον κάμπο Μαργαριτίου Θεσπρωτίας: «Κατά την α' φάση εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επειδή η άρδευση θα γινόταν από γεωτρήσεις, δεν ήταν επιλέξιμο από την κοινότητα στη β'φάση κι αναγκαστικά εντάχθηκε σε εθνικούς πόρους. Σήμερα έχουν σταματήσει και η χρηματοδότηση και ο εργολάβος και το έργο. Εδώ κι 7-8 χρόνια, που η κατασκευή του εντάχθηκε σε εθνικούς πόρους, το έργο καρκινοβατεί, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αρκετά χωριά της περιοχής», λέει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί διότι χρήματα δεν υπάρχουν, ενώ η Ε.Ε. δεν επιδοτεί επιβαρυντικές για το περιβάλλον αρδευτικές λύσεις.

Α.ΣΤ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ