ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:29:00 π.μ. |
 Στο Δημοτικό Συμβούλιο Επιδαύρου της 25-1-2012 ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε επί του δελτίου τύπου της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί δημότες Επιδαύρου” σχετικά με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Επιδαύρου. Είπε ότι καλύπτει το συνεργάτη του Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. και ότι είχε συνεννοηθεί και συμφωνήσει για όλα τα θέματα που θίγαμε στο δελτίο τύπου.

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί παλιές πρακτικές, αν και ευαγγελιζόταν νέες αντιλήψεις προεκλογικά. Άρα την παρέμβαση του Δημάρχου που ζητούσαμε, δεν πρέπει να την περιμένουμε, όχι μόνο εμείς αλλά ούτε και οι πολίτες.

Στο ίδιο συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. με λάβρο ύφος μας απείλησε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια, διότι δήθεν σπιλώνουμε την προσωπικότητά του και τη φερεγγυότητά του. Εμείς, βέβαια, ασκήσαμε πολιτική κριτική, όπως οφείλουμε, και θα συνεχίσουμε να ασκούμε χωρίς φόβο και πάθος. Εξάλλου, ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι βουβός στις δημοκρατίες. Πρέπει να την συνηθίσουν και να την αντέχουν, χωρίς φωνές και απειλές. Καλό θα είναι να γνωρίζουν την ακριβή σημασία των λέξεων. “Διασπάθιση κατά τον κ. Μπαμπινιώτη (σελίδα 493), σημαίνει : κατασπαταλώ, ξοδεύω απερίσκεπτα και χωρίς φειδώ, μέλη της κυβέρνησης κατηγορήθηκαν ότι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα”. Άρα προς τι οι απειλές;


Επί της ουσίας, βέβαια, δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματά μας, που βέβαια οφείλουν στους πολίτες του Δήμου Επιδαύρου. Πόσο σωστό είναι να κάνουν αυξήσεις τιμολογίων της τάξεως του 70% τουλάχιστον σε εποχή κρίσης, να παίρνουν τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης με το σκεπτικό ότι η επιχείρηση πρέπει να αυξήσει τα έσοδά της και να εξυγιανθεί και μετέπειτα να σπαταλάται όλη αυτή η προσδοκία εσόδων σε μισθούς αντιπροέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου και όχι μόνο; Σημειωτέον ότι καμία από τις προηγούμενες ΔΕΥΑ (Ασκληπιείου και Επιδαύρου) δεν πλήρωνε μισθό αντιπροέδρου και η ΔΕΥΑ Ασκληπιείου δεν πλήρωνε ούτε αποζημίωση για τις συνεδριάσεις των μελών του Δ.Σ. Δεν είπαμε, ούτε λέμε ότι αυτό δεν είναι νόμιμο, αναρωτιόμαστε όμως κ. Δήμαρχε, εάν είναι πολιτικά και ηθικά ορθό.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμαρχος Επιδαύρου μας κατηγορεί για λαϊκισμό, έλλειψη ειλικρίνειας και αυτοκριτικής. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τους ψόγους που μας εκτοξεύει, διότι την τακτική του λαϊκισμού την είχαν αναγάγει τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της θητείας τους σε μόνιμο μέσο σπίλωσης του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και των δημοτικών συμβούλων της, κυρίως όσων είχαν θητεία στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Παρουσίαζαν και παρουσιάζουν ως οφειλόμενα ένα ποσό ύψους 800.000 ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως δανειοδοτήσεις των πρώην Δ.Ε.Υ.Α. που έγιναν από τις πιο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και δεν αφορούσαν τη δική μας δημοτική περίοδο στη Δ.Ε.Υ.Α. Ασκληπιείου. Το ανοικτό δάνειο 500.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είχε συναφθεί από τη Δημοτική Αρχή του κ. Τσιλογιάννη και αφορούσε την επέκταση ύδρευσης - αποχέτευσης του πάνω χωριού στο Λυγουριό, τη δεξαμενή ύδρευσης στον Άγιο Δημήτριο, το δίκτυο ύδρευσης με τη γεώτρηση του Αγίου Ανδρέα, το βιολογικό καθαρισμό του Λυγουριού και την ανόρυξη γεωτρήσεων. Μόλις αναλάβαμε, καθώς τα τρία πρώτα έργα βρίσκονταν σε εξέλιξη, υπογράψαμε τη δανειακή σύμβαση με το Τ.Π.Δ., αφού δεν είχαμε δυνατότητα ανάκλησής της! Εμείς εκτελέσαμε μόνο τα έργα που είχαν ξεκινήσει και είχαμε νομική υποχρέωση και με πολιτική απόφαση δεν εκταμιεύσαμε το σύνολο του ποσού για τα υπόλοιπα έργα.

Αντιλαμβάνεται και ο πιο κακόπιστος ότι τα δάνεια έχουν ένα χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και δε ζητείται η άμεση εξόφλησή τους, ώστε να το διατρανώνει ως στίγμα των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ο κ. Δήμαρχος. Εξάλλου μερικοί εξ’ όσων πήραν την απόφαση, καλώς κατά την άποψή μου, να συνάψουν αυτά τα δάνεια στήριξαν το Δήμαρχο και είναι στενοί συνεργάτες του. Άρα ανειλικρινή δελτία τύπου συντάσσουν οι σημερινοί διοικούντες και όχι εμείς και λαϊκισμό με στοιχεία κατασυκοφάντησης εκτοξεύουν οι ίδιοι. Απ’ όσα γνωρίζω και στη Δ.Ε.Υ.Α. του πρώην Δήμου Επιδαύρου οφείλονταν χρήματα για δάνεια που είχαν συναφθεί για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού της Αρχαίας Επιδαύρου και την γεώτρηση της Δήμαινας, ύψους 280.000 €. Άρα από τις περιβόητες οφειλές των 800.000 € που αναφέρει ο κ. Δήμαρχος οι 580.000 € είναι δάνεια των δύο πρώην ΔΕΥΑ και οι 220.000 € είναι μόνο υποχρεώσεις και αφορούν την πρώην ΔΕΥΑ Ασκληπιείου. Σημειωτέον ότι μόλις αναλάβαμε η ΔΕΥΑ Ασκληπιείου είχε τρέχουσες οφειλές 170.000 €. Δηλαδή την χρεώσαμε σε απόλυτους αριθμούς 50.000 €, χωρίς καμία αύξηση του τιμολογίου για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και με έργο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, γιατί αποτυπώνεται στον ισολογισμό.

Η αναφορά του Δημάρχου για τις αποφάσεις διορθώσεων οφειλών ύψους 130.000 € στη Δ.Ε.Υ.Α. του πρώην Δήμου Επιδαύρου έγινε με νομότυπο τρόπο από το Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου ήταν ο κ. Αναστάσιος Κουτσούκος, μέλος της δημοτικής μας παράταξης. Το μυστήριο είναι ότι κανένας εκείνη την περίοδο δεν προσέβαλε την απόφαση αυτή ούτε βέβαια ένα χρόνο μετά την ανακαλέσατε. Διερωτώμαι, δεν έχει ακούσει την ξεκάθαρη άποψή μας σε Δημοτικά Συμβούλια να ανακληθεί, αν υπάρχει νομικό ή ηθικό ζήτημα και να οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα επανεξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογες μελλοντικές για διαγραφές οφειλών; Ποιος κάνει, λοιπόν, λαϊκισμό κύριε Δήμαρχε;

Η κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α. Ασκληπιείου ήταν πραγματικά δύσκολη σε οικονομικό επίπεδο, γεγονός που το παραδέχτηκα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνοντας αυτοκριτική. Όμως την παραλάβαμε με 120.000 € επιταγές, οι οποίες έπρεπε να πληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2007 και 50.000 € λοιπές οφειλές. Τις πληρώσαμε, γιατί ήταν πραγματικές οφειλές, χωρίς να βάλουμε τον τότε Πρόεδρό της στον Τειρεσία, όπως κάνατε εσείς για τον τελευταίο Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α Ασκληπιείου, δημιουργώντας του προβλήματα στις προσωπικές του επιχειρήσεις.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι :

α) Είχε μειωθεί η Κρατική Επιχορήγηση προς τις Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της κρίσης το 2010.

β) Είχαμε ανείσπρακτο το Β΄ εξάμηνο του 2010 (περίπου 90.000 €) συν κάποιες παλιές οφειλές και

γ) Είχαμε μεταφέρει τη ΔΕΗ όλων των αντλιοστασίων και του βιολογικού από το Δήμο, που μέχρι

τότε πληρώνονταν, στην Επιχείρηση, ύψους 50.000 ευρώ κατ’ έτος, για να μην επιβαρύνουμε τα

ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.

Είναι αντιληπτό, λοιπόν, ότι η δυσμενής συγκυρία και τα προβλήματα που ανέφερα δημιούργησαν το οικονομικό ζήτημα που με τόση χαρά μας καταλογίζει η Δημοτική Αρχή. Προκαλώ το Δήμαρχο να διαβάσει τον τελευταίο ισολογισμό της επιχείρησης επί της θητείας μας, για να δει την αύξηση των πάγιων ενεργητικών της επιχείρησης. Η δική σας απάντηση, κ. Δήμαρχε, ήταν η θετική εισήγηση για αυξήσεις στις τιμές του νερού που αγγίζουν μεσοσταθμικά το 70%. Στο συγκεκριμένο συμβούλιο μάλιστα ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. με έκπληξη είπε ότι απορεί πως τα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια με τόσο χαμηλό τιμολόγιο! Άρα άλλα λέτε στα Δημοτικά Συμβούλια και άλλα γράφετε στα δελτία τύπου.

Εγώ, λοιπόν, δεχόμενος την αδυναμία της επιχείρησης και την προοπτική εξυγίανσης συναίνεσα στις αυξήσεις, κάτι που σπανίως γίνεται από αντιπολίτευση και κατηγορούμαι γι’ αυτό απ’ τους πολίτες. Ποιόν λαϊκισμό μου καταλογίζετε κύριοι;

Η κριτική του Δημάρχου ότι είμαστε σιωπηλοί στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά λαλίστατοι στα δελτία τύπου είναι πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας. Καταρχάς με αξιοπρέπεια θέτουμε τις ερωτήσεις, παίρνουμε απαντήσεις σε όποια θέματα επιθυμεί ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία και, αν εννοούν ότι δεν φωνασκούμε και δε μετατρέπουμε σε ρινγκ το Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένουμε σιωπηλοί από σεβασμό στη Δημοκρατία, στον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουμε ψηφίσει ομόφωνα, και στο θεσμό. Αυτό το επίπεδο συζήτησης υπήρχε και θα αγωνιστούμε να παραμείνει.

Γνωρίζει βέβαια ο κ. Δήμαρχος ότι αν ξεπεράσουμε για λίγο το χρόνο δεχόμαστε παρατήρηση από την κ. Πρόεδρο και δεν έχουμε τη δυνατότητα να απαντάμε και να ανταπαντάμε, παρότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας στο σύνολό τους παίρνουν το λόγο και εκθέτουν τεκμηριωμένα και με πλήρη ελευθερία τις απόψεις τους σεβόμενοι πάντα τον κανονισμό.

Τα δελτία τύπου, λοιπόν, είναι αναγκαία προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται ενδελεχώς για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Επιδαύρου και καλό θα είναι να μας δίνετε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, για να έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου, σωστής αποτύπωσης των θέσεων μας και ενημέρωσης των πολιτών.

Κλείνοντας, γνωρίζετε, κύριε Δήμαρχε, ότι ένα μειονέκτημα που μου στοίχισε στις εκλογές ήταν ότι δε λειτούργησα υπό το πρίσμα των μικροπολιτικών αντιλήψεων, του λαϊκισμού και του συμβιβασμού. Δε μετανιώνω γι’ αυτό ούτε ποτέ θα μπω στη λογική αυτή. Η ενημέρωση του πολίτη και η πολιτική κριτική δεν είναι “πολιτική καταγγελία”, αλλά υποχρέωσή μας και επιτρέψτε μας να την καθορίσουμε εμείς! Εξάλλου οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους στο τέλος.

Λυγουριό, 14-3-2012

Χρήστος Τσακαλιάρης

επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

“Ενεργοί δημότες Επιδαύρου”
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ