ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Παρέμβαση για τα αναπτυξιακά Προγράμματα στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 π.μ. |
 Δελτίο τύπου  
Επιμελητηριακού Συνδυασμού
"Αναπτυξιακή Δύναμη"

Σχετικά με την ανακοινωθείσα Προδημοσίευση Προκήρυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων Ιστοσελίδα δημοσίευσης http://www.espa.gr/el/Pages/ProclamationsFS.aspx?item=2122 στην οποία δεν περιλαμβάνεται σαν επιλέξιμη περιφέρεια η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σας ενημερώνουμε για την πρωτοβουλία μας, να επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και σας επισυνάπτουμε την απάντησή του.


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ σε ερώτησή μας

8/5/2012

Η παρούσα προδημοσίευση αφορά την προκήρυξη δράσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού – Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο σχεδιασμός, oι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα στοιχεία των προϋπολογισμών που διατίθενται είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις Περιφέρειες, με σκοπό να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες τους και να αναδειχτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Συνεπώς η Περιφερειακή στόχευση και διάσταση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της. Κατά τη διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προέκυψε ότι δεν επιθυμεί ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω επιχορήγησης αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιφέρειας μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή είτε δανείων χαμηλού επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις, είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν απαιτεί διακριτό σχεδιασμό από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση για την υλοποίηση του, στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, έχει δεσμευτεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια ποσό δημόσιας δαπάνης 22,5 εκ. ευρώ.

ΜΟΝΑΔΑ Δ – Ανταγωνισμού και Κρατικών Ενισχύσεων Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ειδική Γραμματεία

ΕΣΠΑ Εθνική Αρχή Συντονισμού

Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Νίκης 5-7, 10180 Αθήνα

Ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τη στιγμή που έχουν δεσμευτεί 22,5 εκ. € γεννά απορίες, την ίδια στιγμή που συμμετέχουν όλες οι άλλες Περιφέρειες.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης, καλούμε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους να αναλάβουν δράση, ώστε οι επιχειρήσεις της Περιφέρειά μας και της Αργολίδας να εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.

Aναφορικά με την ανακοινωθείσα πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων και χαμηλότοκου δανεισμού, αναμένουμε να εξειδικευτεί με συγκεκριμένα μέτρα το συντομότερο.

Για το Συνδυασμό
Γιώργος Θωμόπουλος, Οικονομολόγος, ΜSc.
Μέλος ΔΣ – Εμπορικό Τμήμα


Ο επικεφαλής
Χαρίλαος Μαυράκης
Μέλος ΔΣ – Μεταποιητικό Τμήμα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ