ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς βερίκοκων της Αργολίδας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:42:00 μ.μ. |
  Στα δέντρα κινδυνεύουν να μείνουν τα βερίκοκα που προορίζονται για την μεταποίηση (κομπόστα – κατάψυξη – χυμοποίηση) στις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας (Αργολίδα και Κορινθία) αφού λίγα 24ωρα πριν την συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής οι μεταποιητές δεν έχουν εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον για παραλαβή της συγκομιδής.


Επίσης, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τις φετινές τιμές. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί του προϊόντος εκφράζουν την αγωνία τους για την τροπή που λαμβάνει η φετινή εμπορική χρονιά ενώ αποφάσισαν έστω και στο παρά πέντε να απευθυνθούν στον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. «Πέρσι υπήρξε ενδιαφέρον. Φέτος από την αρχή τα πράγματα έδειξαν ότι κινούνται σε άλλο επίπεδο. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: Ή θέλουν να πάρουν τα προϊόντα μας σε χαμηλές τιμές εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κατάσταση που επικρατεί ή δεν θέλουν πράγματι βερίκοκο για μεταποίηση οπότε και θα πρέπει να το πουν ξεκάθαρα ώστε να κινηθούμε και εμείς διαφορετικά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του ΚΑΣΟΑ Δαναός και Πρόεδρος του Α.Σ. Ατρέας, κ. Γιώργος Ντόκος.

Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια εναρμονισμένη συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται. Από εκεί και πέρα μας πρότειναν οι βουλευτές της Π.Ε. να κλείσουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό στην οποία να κληθεί και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) ώστε να μας πουν τι σκοπό έχουν. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Να ενεργοποιηθεί το de minimis, να αφήσουμε το βερίκοκο στα δέντρα και να μας αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ. Κάτι πρέπει να γίνει».

Κόστος παραγωγής και εξαγωγές

Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο το κόστος παραγωγής φέτος έφθασε τα 25 λεπτά το κιλό: «Το προϊόν μας δεν μπορεί να δοθεί σε εξευτελιστικές τιμές. Τα κοστολόγια φέτος για τα συλλεκτικά είναι στα 10 λεπτά/κιλό και 15 λεπτά/κιλό για τα καλλιεργητικά. Είναι γνωστό ότι η εξαγωγή διαλέγει το πολύ καλό προϊόν στα 50 λεπτά/κιλό αυτή την στιγμή. Όμως αυτή η τιμή την άλλη εβδομάδα μπορεί να είναι πολύ χαμηλά. Ωστόσο για τον κύριο όγκο (15.000 τόνους) βερίκοκου το οποίο προορίζεται για κομπόστα και κατάψυξη δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Αυτή την στιγμή με τις θερμοκρασίες που επικρατούν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ζημιές αν δεν συγκομίσουμε».

Περσινές τιμές

Την απαισιοδοξία του εκφράζει και ο κ. Άρης Λειβαδίτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους: «Έχουμε φθάσει στο παρά πέντε. Σε δύο ημέρες πρέπει να αρχίσει η συγκομιδή. Ενδιαφέρον από τους εμπόρους και τους μεταποιητές δεν υπάρχει και όσοι έρχονται δεν μας λένε τι ποσότητες θέλουν και με τι τιμή. Πέρσι η τιμή για την κομπόστα και την κατάψυξη ήταν στα 38 λεπτά/κιλό ενώ στα 50 λεπτά/κιλό ήταν για την εξαγωγή», αναφέρει.
Και προσθέτει: «Στόχος των παραγωγών στην συνάντηση που ζητάμε με τον Υπουργό είναι να του θέσουμε τους προβληματισμούς μας για το τι θα γίνει αν τελικά δεν υπάρξει ενδιαφέρον και δεν διαθέσουμε την παραγωγή μας. Ζητάμε μια στήριξη ώστε να ενεργοποιήσουμε όποια προγράμματα μπορούμε. Αυτό που επίσης θέλω να τονίσω είναι ότι τις επόμενες ημέρες περιμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας. Αν λόγω των καιρικών συνθηκών τα βερίκοκα ωριμάσουν πιο γρήγορα δεν θα προλάβουμε να τα συγκομίσουμε.
Η παραγωγή φέτος είναι αυξημένη (+25%) και η ποιότητα παρά τις ζημιές από το χαλάζι σε κάποιες περιοχές είναι πολύ καλή».

Ανακοίνωση

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με σημερινή τους ανακοίνωση οι Ομάδες Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί της Αργολίδας αναφέρουν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο βερίκοκο:
Την Δευτέρα 11/06/2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας και Ομάδων Παραγωγών που παράγουν βερίκοκα. Αιτία της συνάντησης ήταν η έντονη ανησυχία για τη διάθεση και τις τιμές πώλησης της παραγωγής βερικόκου. Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική αφού ήδη ξεκινά η συγκομιδή και ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί η τιμή και οι απαραίτητες ποσότητες που μπορούν να παραλάβουν οι μεταποιητικές βιομηχανίες.
Αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεση συνάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία των προέδρων των Συνεταιρισμών, των μεταποιητικών βιομηχανιών και των βουλευτών του Νομού προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Αποφασίστηκε να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο η διάθεση της φετινής παραγωγής βερίκοκου σε τιμή για τους παραγωγούς που να καλύπτει το κόστος καλλιέργειας και να προσφέρει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

www.agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ