ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Χαρίλαος Βασιλάκος: Ο άγνωστος Ολυμπιονίκης του 1986

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. |
Προπόνηση τριών Ελλήνων μαραθωνοδρόμων στα 1896!
Στην μέση της φωτογραφίας διακρίνεται ο Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Χαρίλαος Βασιλάκος 

 1η Δεκεμβρίου 1969, η Ελλάδα, εν μέσω δικτατορίας, πενθεί την απώλεια του Χαρίλαου Βασιλάκου, που φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 92 χρονών. Ο δεύτερος Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 1896, στον μαραθώνιο δρόμο πίσω από τον "αθάνατο" Σπύρο Λούη, σε μια κούρσα που έχουν ειπωθεί τόσα πολλά.

Ότι δηλαδή ο Λούης είχε ανέβει σε κάρο και είχε «κλέψει» τη νίκη από τον Βασιλάκο. Ας κυλήσει η ιστορία μας…
Τον Φεβρουάριο του 1896, ο Βασιλάκος, ένας δρομέας χωρίς σωματείο, ανεξάρτητος δηλαδή, έτρεξε και πάλι, για πρώτη φορά μετά από 24 αιώνες στην απόσταση Μαραθώνας – Αθήνα, όπως εκείνος ο άγνωστος Αθηναίος οπλίτης, που ποτέ δεν αποδείχθηκε ιστορικά ότι ήταν ο Φειδιππίδης.

Ο Χαρίλαος Βασιλάκος πήρε τη νίκη με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά.

Η εκκίνηση είχε δοθεί από τον τύμβο των μαραθωνομάχων και η απόσταση ήταν περίπου 40χλμ.

Λίγες ημέρες αργότερα, διεξήχθη ένας δεύτερος προκριματικός αγώνας μαραθωνίου ενόψει των Ολυμπιακών, χωρίς τον Βασιλάκο και με τον όρο ότι την πρόκριση θα έπαιρναν μόνον όσοι έτρεχαν πιο γρήγορα από τις 3 ώρες και 18 λεπτά.

Τα κατάφεραν μόνον τέσσερις αθλητές, με τον Σπύρο Λούη να …αποκλείεται επειδή τερμάτισε σε 3 ώρες 18 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

Έμενε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για 27 δευτερόλεπτα.

Και τότε, ο ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, που ήξερε την αντοχή του Λούη από τη στρατιωτική του θητεία, τον «έβαλε» στον αγώνα από το "παράθυρο"…
Ο Χαρίλαος Βασιλάκος έχασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον Λούη αν και έτρεξε την απόσταση σε 3 ώρες 06.3 έναντι 2 ώρες 58.50 του Ολυμπιονίκη μας.

Πολλοί μίλησαν για σκάνδαλο, για κλέψιμο αλλά χωρίς στοιχεία.

Ο ίδιος ο Βασιλάκος σε ερώτηση από τον Ότο Σίμιτσεκ, για την περίφημη εκείνη κούρσα, πολύ αργότερα βέβαια, απάντησε λακωνικά: "Όλα κύλησαν φυσιολογικά στον αγώνα".

Πιθανότατα οι συκοφαντίες για ανήθικη νίκη σε βάρος του Λούη να προέκυψαν από ένα άσχημο γεγονός, που λέγεται ότι συνέβη στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης.

Ο Σπύρος Μπελόκας τερμάτισε τρίτος, αλλά λίγο αργότερα, ο τέταρτος της κούρσας, ο Ούγγρος Γκιούλα Κέλνερ διαμαρτυρήθηκε έντονα ότι μπροστά του είχε μόνον τους Λούη και Βασιλάκο.

Ο Μπελόκας κλήθηκε από τον ελλανόδικο επιτροπή και ομολόγησε ότι είχε ανέβει σε κάρο και είχε κόψει δρόμο.

Τα περισσότερα βιβλία αλλά και η ΔΟΕ θεωρούν τρίτο νικητή τον Κέλνερ. Αλλά πάλι αναφέρουν τον Μπελόκα αλλά με την επισήμανση του γεγονότος.

Ο Χαρίλαος Βασιλάκος, που έχασε την νίκη από έναν αθλητή που όπως είπαμε μπήκε στον αγώνα με μέσον, ποτέ δεν κατηγόρησε κανέναν, ούτε καν κάποιος από τους συγγενείς του αργότερα.

Εύκολα μπορούμε να του αποδώσουμε τον τίτλο "ο άγνωστος δεύτερος Ολυμπιονίκης".
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ