ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Μαρίνα Ναυπλίου: Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:11:00 π.μ. |




















Του Μπάμπη Αντωνιάδη
(της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ και όχι της επιτροπής)

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε το θρίαμβο της επένδυσης που αφορά την κατασκευή της μαρίνας Ναυπλίου. Ποτέ δεν ήμουν λάτρης αυτής της ιδέας.Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μη βλέπω την αναπτυξιακή διάσταση αυτού του έργου. Κατά τη γνώμη μου, σημαντικότερη θα ήταν η κατασκευή ενός αγκυροβολίου σκαφών με μικρότερο κόστος και άμεση τουριστική απόδοση. Μ' αυτό τον τρόπο, θα κερδίζαμε σε τουριστική υποδομή χωρίς να απαιτούνται κτηριακές εγκαταστάσεις δεκάδων τετραγωνικών μέτρων. Θέλουμε τον τουρισμό που προκύπτει από τα σκάφη, δεν ξέρω όμως αν θέλουμε ένα μόνιμο χώρο ελλιμενισμού που εκ των πραγμάτων απαιτεί και κτηριακές εγκαταστάσεις.


Τι προβλέπει σήμερα η κατασκευή της μαρίνας:

Η μαρίνα θα καταλαμβάνει θαλάσσιο μέτωπο 320 μέτρων, προκειμένου να ελλιμενίζονται 210 σκάφη αναψυχής. Τα κτήρια θα έχουν συνολικό εμβαδόν 3.014 τ.μ, δηλαδή τρία στρέμματα. Θα είναι ισόγεια, με συνολικό ύψος τους 5.70 μ., (4.5 μ. συν 1.20 μ. για τη στέγη). Το κτήριο με χρήση εστιατόριου - αναψυκτήριου και super market θα έχει εμβαδόν 2.040 τ.μ. Ένα από τα κτήρια προβλέπεται να έχει ύψος 7.5 μ. συν 1.20μ. για τη στέγη, συνολικά δηλαδή 8.7 μ.

Θα φτιάξουμε έτσι ένα οικοδομικό φράγμα στην είσοδο της πόλης, από το ύψος περίπου της σημερινής περιφερειακής διοίκησης (κτήριο Νομαρχίας) και για μήκος 320 μέτρων προς το Ναύπλιο, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η εικόνα της πόλης σε όποιον την προσεγγίζει από την παραλία. Αν σ' αυτό το οικοδομικό φράγμα προσθέσουμε και τα κτήρια του τελωνείου, τις αποθήκες του τελωνείου και τον οίκο ναύτου, που έχουν χωρομετρηθεί αμέσως μετά τη μαρίνα (στο σημερινό χωματένιο οικόπεδο απέναντι από τα Γυμνάσια), τότε η παραλιακή εικόνα της πόλης αντικαθιστάται από ένα μέτωπο κτηρίων.

Επιπλέον, δεν μπορώ να κατανοήσω πως ένα έργο αρχικής εκτίμησης προϋπολογισμού 24.000.000 ευρώ μπορεί να γίνει με 9.000.000 ευρώ. Όσο και να έχουν πέσει οι τιμές, ακόμα και αν αφαιρεθεί το εργολαβικό όφελος, δεν προσεγγίζει το ποσό που ανακοινώθηκε. Εκτός αν δεν γίνουν κάποια έργα.

Από περιβαλλοντικής άποψης, οι ρύποι μιας μαρίνας, με μόνιμο ελλιμενισμό σκαφών και επισκευαστικό τομέα, είναι σημαντικοί και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αντιμετωπίζονται στην παρούσα μελέτη. Η μελέτη αυτή έχει γίνει μόνο για τη μαρίνα, χωρίς να υπολογιστούν οι συνολικοί ρύποι του αργολικού κόλπου και τα όρια ανοχής του. Ας σκεφτούμε ότι ο Αργολικός κόλπος είναι κλειστός χωρίς σημαντικά θαλάσσια ρεύματα, με πολλούς ρύπους από το αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Δεν έχει προηγηθεί μελέτη ούτε υπάρχει νομικό πλαίσιο για τα όρια των ρύπων.

Δεν ξέρω ακόμα πόσοι θέλουν να φτιάξουμε ένα νέο διασκεδαστήριο λίγο έξω από την πόλη - γιατί αυτή τη χρήση θα έχουν τα μαγαζιά της μαρίνας - προκειμένου να έχει οικονομικά οφέλη ο ιδιώτης επενδυτής.

Δε θα ήταν καλύτερο, και οικονομικά πιο προσιτό, να κατασκευάζαμε ένα χώρο αγκυροβολίου σκαφών, στην περιοχή ανατολικά του Π στο κεντρικό λιμάνι; Μήπως συγκριτικά θα είχαμε μεγαλύτερα κέρδη;

Δεν βλέπω ούτε την αναπτυξιακή διάσταση του προτεινόμενου έργου. Δεν ξέρω τι μπορεί να προσφέρει στην πόλη και στην οικονομία της, εάν, στην καλύτερη περίπτωση, ελλιμενίζονται μόνιμα 210 σκάφη στην πόλη. Δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε τη σχέση κόστους –οφέλους. Αυτό που σίγουρα βλέπω είναι να υποβαθμίζουμε ουσιαστικά την εικόνα της πόλης. Κτίζουμε όλο το παραλιακό μέτωπο και να χάνουμε τη μαγική εικόνα της πόλης από την παραλία.

Θέσεις εργασίας θα προκύψουν από την επισκευαστική ζώνη μιας μαρίνας. Πόσο μπορεί όμως αυτές οι θέσεις εργασίας να μπουν σε μια ζυγαριά σε σύγκριση με την υποβάθμιση της περιοχής;

Ό,τι φτιάχνουμε και δεν είναι ανατρέψιμο ουσιαστικά υποβαθμίζει την πόλη, όταν μάλιστα μιλάμε για το ιστορικό κέντρο. Ακόμα δε μάθαμε τίποτα από τα πολλά παραδείγματα κακής αναπτυξιακής πολιτικής στην πόλη. Κτίσαμε το Ξενία μέσα στο ενετικό κάστρο της Ακροναυπλίας και σήμερα έχουμε ένα ερείπιο. Κτίσαμε το Ξενία Παλλάς (παραμένει κλειστό τον περισσότερο χρόνο), αφού γκρεμίσαμε τις φύλακες της Ακροναυπλίας. Πότε θα ήταν καλύτερο το Ναύπλιο; Όταν θα είχε το κτήριο της Ακροναυπλίας ή σήμερα με το Ξενία και το Ξενία Παλλάς; Για μένα η απάντηση είναι προφανής. Μήπως το ίδιο θα συμβεί και με την κατασκευή της μαρίνας;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ