ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Π. Πεβερέτος: Η κρίση έφερε συρρίκνωση παραγωγής και αύξηση της ανεργίας στην ύπαιθρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:21:00 π.μ. |























 Τις άμεσες συνέπειες στην αγροτική παραγωγή από την κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία επισήμανε ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του ΣΕΚ και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, μιλώντας στην σύνοδος των Προέδρων και των Γενικών Γραμματέων των Ευρωπαϊκών Ο.Κ.Ε. και της ΕΟΚΕ, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η σύνοδος είχε θέμα την "Ανταλλαγή εμπειριών για έναν κοινωνικό και πολιτικό διάλογο σε μια εποχή εθνικής και ευρωπαϊκή κρίσης " και ο κ. Πεβερέτος, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε., ανέφερε τα εξής:

Μέσα στη ζοφερή αυτή κατάσταση που βρίσκονται όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, η αγροτική παραγωγή επηρεάζεται άμεσα και αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε όλοι μας.

Όλοι μας βιώνουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει λάβει διαστάσεις ουσιαστικής απειλής όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, με κύρια  χαρακτηριστικά την ανεργία και την αυξανόμενη φτώχεια.

Η εφαρμογή των μνημονίων, η φορολογική επέλαση και η λαίλαπα των μέτρων επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και επιφέρουν σοβαρότατα πλήγματα σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, εξαπλώνοντας τη φτώχεια σε ομάδες όπως οι συνταξιούχοι οι αγροτικές, οι μικροεπιχειρήσεις οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.
Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παίξει τον κοινωνικό ρόλο που διεκδικεί κάτω από το βάρος των περικοπών της χρηματοδότησης.

Tο μεγαλύτερο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών δέχεται τρομακτικές πιέσεις και αδυνατεί να ανταποκριθεί στα σκληρά οικονομικά μέτρα και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά βάρη.
Λόγω της οικονομικής κρίσης χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδυναμία πληρωμής προς τον ΟΑΕΕ και απειλούνται με κατασχέσεις.

Η οικονομική κρίση έχει κυριολεκτικά «τσακίσει» επαγγέλματα που στο παρελθόν ήταν ανθηρά και θεωρούνταν προνομιακά, όπως των δικηγόρων και των γιατρών.

Οι δικηγόροι για παράδειγμα εκπέμπουν σήμα κινδύνου για συρρίκνωση του επαγγέλματος καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν τη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει ο δείκτης παραστάσεων τόσο σε επίπεδο ακροατηρίου όσο και σε συμβόλαια, ιδιαίτερα λόγω του παγώματος των αγοραπωλησιών εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η ανεργία χτυπάει κόκκινο για χιλιάδες νέους πτυχιούχους (γιατροί δικηγόροι οικονομολόγοι κ.α.) οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα στην «αγορά εργασίας» που διαμορφώνεται στη χώρα μας και επιλέγουν να ξενιτευτούν, ενώ όσοι αποφασίσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη χώρα μας αμείβονται ουσιαστικά με χαρτζιλίκι.

Οι νέοι μεταξύ 18 και 24 ετών υπήρξαν τα βασικά θύματα της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ την περίοδο 2008-2011, διαπιστώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζει την ψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. στις γυναίκες ( 31,9%) και στους νέους κάτω των 25 ετών ( 61,5%.)

Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα οικονομική κρίση και επηρεάζει, όπως είναι φυσικό τους Έλληνες καταναλωτές σε ψυχολογικό και σε πρακτικό επίπεδο. Σε ετήσια έρευνα που διεξήχθη σε 21 χώρες, δείχνει ότι η οικονομική κρίση αλλάζει δραματικά τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 74% των ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν πως τους έχει επηρεάσει προσωπικά η διεθνής οικονομική κρίση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις 21 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα.

Ενώ τα εισοδήματα μειώνονται δραματικά οι τιμές των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής παραμένουν σταθερά υψηλές και αυτό κάνει ακόμη πιο δραματική την κατάσταση.

Μέσα στη ζοφερή αυτή κατάσταση που βρίσκονται όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, η αγροτική παραγωγή επηρεάζεται άμεσα και αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε όλοι μας.

Ενώ ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση με τις κυβερνητικές πολιτικές οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και κρίση.

Ο αγροτικός τομέας έχει υψηλό δείκτη συνέργειας με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, οι εξαγωγές, το τοπικό εμπόριο οι οποίοι, όπως είναι φυσικό επηρεάζονται από τις δραστηριότητές του.

Το συνολικό αγροτικό εισόδημα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20% (1,4 δισ. ευρώ) την τετραετία 2009-2012, με αντίστοιχη άνοδο 1 δισ. ευρώ του κόστους παραγωγής λόγω αύξησης 31% του κόστους των ζωοτροφών, 64% του ενεργειακού κόστους και 93% των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας: Οδηγεί σε υποσιτισμό των ζώων αφού οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν στη διάθεσή τους τα χρήματα που απαιτούνται για να αγοράσουν ζωοτροφές.
Η παραγωγή συρρικνώνεται:

-7 εκατομμύρια στρέμματα έμειναν ακαλλιέργητα λόγω της αδυναμίας των αγροτών να καλλιεργήσουν
-Μείωση στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 92.000 τόνους τα δύο τελευταία χρόνια. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και το 2013. Από τη μείωση της παραγωγής μόνο του αιγοπρόβειου γάλακτος χάθηκαν περίπου 100 εκ. € χωρίς να υπολογισθεί η αξία των μεταποιημένων προϊόντων
-Συνεχής μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και στα άλλα ζωικά προϊόντα

Αυξάνονται οι εισαγωγές - Έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο: ιδιαίτερα το κρέας και το γαλακτοκομικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν τα σημαντικότερα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.
Η ανεργία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην Ελληνική ύπαιθρο.

Πάνω από 15.000 χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης.

Τα μέτρα σε βάρος των αγροτών επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα επιδράσουν αρνητικά όχι μόνο σε περαιτέρω μείωση της αγροτικής παραγωγής αλλά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο σύνολό του, θέτοντας σε κρίση την διατροφική επάρκεια της χώρας.
Βαρύ πλήγμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι τα φορολογικά μέτρα όπως:
Ο διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης στο 13% από 5%-8%,
Φορολογική επιδρομή στην παραγωγική βάση της κτηνοτροφίας, τα μοναδικά εργαλεία παραγωγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων τους βοσκότοπους τα αγροτεμάχια και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια πτηνοθάλαμοι).
Η κρίση είναι πολύ μεγάλη και η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί. Η πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει άμεσα να αλλάξει για να αντιμετωπιστεί η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης.

Χρειάζεται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής από την Κυβέρνηση αλλά και επανεξέταση της πολιτικής της Ε.Ε. και των οργάνων της για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης για την Ελλάδα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ