ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Εκλογές Μαΐου 2014 ή αλλιώς επιβραβεύοντας όλα όσα θα θέλαμε να αλλάξουμε ....

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:41:00 μ.μ. |
Του Δημήτρη Σκούφη
Επίτιμου Γενικου Διευθυντή Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Τέως Δήμαρχος Λυρκείας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους-Μυκηνών
(Δημοτική Ενότητα Λυρκείας)

  Επιβραβεύοντας και στις πρόσφατες εκλογές με την ψήφο μας και μάλιστα για άλλη μια φορά όλα όσα σχεδόν θα θέλαμε να αλλάξουμε , παραμείναμε και μέρος της «...κρίσης» και εξαρτήματα του γνωστού σε όλους μας «...συστήματος» και βεβαίως σε κάθε περίπτωση όχι παράγοντας επίλυσης των προβλημάτων που η κρίση και το σύστημα μας δημιούργησε και συνεχίζει να μας δημιουργεί.

Κάνοντας κατάχρηση η συντριπτική πλειοψηφία των απανταχού υποψηφίων για μια ακόμη φορά και στις τριπλές αυτές εκλογές της σοφής ρήσης του επισκόπου Μεδιολάνων Αγίου Αμβρόσιου- που σίγουρα δεν έχει μείνει στην ιστορία τυχαία - «Όταν είσαι στη Ρώμη, κάνε ό,τι κάνουν οι Ρωμαίοι»( η οποία σε απλά Ελληνικά σημαίνει...«...δεν χάνεις χρόνο με τίποτα και για τίποτα... προχωράς έστω και αν δεν ξέρεις που πάς!!! γιατί μόνο τότε όλα γίνονται πιο εύκολα.... βρίσκεις τον τρόπο αυτό που σε ενοχλεί να το ανέχεσαι... και αυτό με το οποίοδήθεν δεν συμβιβάζεσαι καταφέρνεις με τον τρόπο σου να το διατηρείς..» κλπ κλπ) πέτυχαν για μια ακόμη φορά το επιδιωκόμενο εννοείται αποτέλεσμαέστω και αν στον αντίποδα της ρήσης αυτής ο λαός μας διατείνεται πως «Κι αλευρωμένος να ‘ναι ο ποντικός, η γάτα τον γνωρίζει».

Με ολοκληρωμένες πάντως και μάλιστα δημοκρατικά τις διαδικασίες για την επιλογή των Δημοτικών και περιφερειακών Αρχών της νέας Δημοτικής Περιόδου 2014-2019, όπως και των εκπρόσωπων της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να ευχηθώ στους νικητές των εκλογών καλή επιτυχία στο έργο τους.

Όσον με αφορά προσωπικά και όσον αφορά ειδικότερα τις εκλογές ανάδειξης νέας Δημοτικής αρχής στο Δήμο Άργους-Μυκηνών,στις οποίες και συμμετείχα, πρώτα και πάνω από όλα οφείλω να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου για την αγάπη, την εκτίμηση και την στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως ανέκαθεν συνηθίζεται φίλες μου και φίλοι έτσι και στις δημοτικές αυτές εκλογές και εγώ και εσείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων το γνωστό σύστημα πελατειακών και όχι μόνο σχέσεων, το οποίο ξεπερνά -όπως πάντοτε συνέβαινε , συμβαίνει και θα συνεχίσει φαίνεται για πολύ ακόμη να συμβαίνει- τις δικές μας δυνάμεις.Είναι το σύστημα αυτό που όταν μιλά πχ για πολίτες εννοεί ψήφους ,όταν μιλά για δημοκρατία εννοεί ανεξέλεγκτη άσκηση εξουσίας και όταν μιλά για ανάπτυξη εννοεί κατασπατάληση κονδυλίων και πόρων σε ανούσια έργα βιτρίνας ,πανάκριβα εορταστικά προγράμματα , καρναβάλια.

Οι συνέπειες του «Καλλικράτη» ιδίως στις περιφέρειες των Δήμων και βεβαίως και του Δήμου μας αν και ξεκάθαρα ορατές όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε θεσμικό , δημοκρατικό και συμμετοχικό επίπεδο, αγνοήθηκαν εντελώς λανθασμένα κατά την άποψη μου και με κοντόφθαλμες θεωρήσεις όχι μόνο από πολλούς εκ των δημοτών μας που διαμένουν μόνιμα σε αυτές αλλά και από πολλούς άλλους που τους συνδέουν με αυτές ζωτικά συμφέροντα .

Οι κάτοικοι του Δήμου σ’ όλες τις εκτός της έδρας του δημοτικές και τοπικές κοινότητες βιώνουν την πλήρη αποξένωση και είναι φανερό αυτό από τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο τους.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας και θεωρώντας ως δεδομένο ότι τα μηνύματα για το πώς κατά την δική μας άποψη οφείλει να λειτουργεί ένας Δήμος σαν τον Δήμο Άργους -Μυκηνών έφτασαν και στον τελευταίο δημότη,και δεν χρειάζεται και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα.

Άλλοι είναι εκείνοι οι οποίοι οφείλουν να αποδείξουν ότι δεν είπαν τυχαία όσα είπαν και ότι εν πάση περιπτώσει εννοούσαν τα όσα οι ίδιοι και κατ ιδίαν και δημοσίως πριν αλλά και μετά τις εκλογές «...περι ευγνωμοσύνης..» ανέφεραν.

Οψόμεθα...λοιπόν.

Οι δημοτικές κινήσεις, οι συνεργασίες, οι συμμαχίες , οι παρατάξεις κλπ για την ανάληψη των ευθυνών της όποιας Δημοτικής αρχής δημιουργούνται για να εκφράζονται μέσα από αυτές οι δημότες και όχι για να επιβάλλουν εκείνες στους δημότες τις προσωπικές πολιτικές- και ίσως όχι μόνο- απόψεις των μελών τους.

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω ότι οι πρώτες-πρώτες δημοτικές εκλογές του νεώτερου Ελληνικοί κράτους διεξήχθησαν το 1834 και μάλιστα στο νομό μαςστον οποίο περιλαμβάνονταν τότε και η Κορινθία.

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων ψήφιζαν μόνο οι άνδρες της εποχής εκείνης και μάλιστα με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Ίσο αριθμό προς τους εκλεγμένους με τον πιο πάνω τρόπο δημοτικών συμβούλων διόριζε η κυβέρνηση.

Από τους τρεις πρώτους πλειοψηφήσαντες, δημοτικούς συμβούλους η Κεντρική Διοίκηση επέλεγε έναν, ο οποίος και αναλάμβανε καθήκοντα δημάρχου.

Ακριβώς 180 ολόκληρα χρόνια μετά, τα συμπεράσματα, για τις όποιες ομοιότητες ή διαφορέςμε τις πρόσφατες εκλογέςκαι την εν γένει δήθεν ανεξαρτησία -πάντα με παραλλαγές- της τοπικής αυτοδιοίκησης από το ΚΡΑΤΟΣ, δικά σας!!!!

Δημήτρης Σκούφης
Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Τέως Δήμαρχος Λυρκείας-Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους-Μυκηνών-(Δημοτική Ενότητα Λυρκείας)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ