ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

30 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού στα μανταρίνια ενώ αναμένεται αύξηση της ζήτησης ενόψει των εορτών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:09:00 μ.μ. |





















Σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα διατηρείται η τιμή παραγωγού στα μανταρίνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγροτύπου η τιμή κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό στην Άρτα, την Αργολίδα και την Κορινθία. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Θεσπρωτία που όμως οι παραγωγοί εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα ανέβουν αφού αναμένεται αύξηση της ζήτησης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.

Την ίδια στιγμή η παραγωγή είναι μειωμένη ενώ η συγκομιδή σε κάποιες περιοχές έχει φθάσει στο 70%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CLAM (Συνεργασία των Μεσογειακών χωρών για τα Εσπεριδοειδή), στην χώρα μας η παραγωγή μανταρινιών αναμένεται στους 148.000 τόνους (όσοι δηλαδή και πέρσι).

Οι τιμές ανά περιοχή

Για την πορεία της φετινής χρονιάς στην περιοχή της Άρτας μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας: «τα μανταρίνια φέτος στην περιοχή μας πάνε σχετικά καλά και σίγουρα καλύτερα από τα πορτοκάλια. Οι τιμές παραγωγού για τα μέλη του συνεταιρισμού μας είναι στα 28 - 31 λεπτά το κιλό και καταβάλουμε προσπάθειες να τις κρατήσουμε εκεί. Επίσης η συγκομιδή έχει προχωρήσει».

Στην Αργολίδα η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα και σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη, διευθυντή της ΕΑΣ: «τα μανταρίνια λόγω και της έλλειψης πάνε καλά. Οι τιμές κρατιούνται στα 32 λεπτά το κιλό ενώ και η συγκομιδή έχει προχωρήσει αρκετά».

Σύμφωνα με τον παραγωγό και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Θεσπρωτίας κ. Χρήστο Κιτσιλή: «οι τιμές στην περιοχή μας είναι χαμηλές (κυμαίνονται από 24 έως 26 λεπτά το κιλό). Και εμείς ακούμε ότι άλλες περιοχές της χώρας πουλάνε ακριβότερα. Για τον λόγο αυτό συζητήσαμε οι παραγωγοί και αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα 28 λεπτά το κιλό ως κατώτερη τιμή αλλά τελικά αυτή η κίνηση δεν είχε αποτέλεσμα. Η συγκομιδή έχει φθάσει στο 70% περίπου ενώ ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων οι τιμές θα σημειώσουν κάποια αύξηση».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Μπράβος, παραγωγός και χρήστης της εφαρμογής totheshelf από την Κόρινθο ο οποίος καλλιεργεί 70 στρέμματα μανταρίνια μας αναφέρει: «η καλλιέργειά μου είναι όψιμη οπότε δεν έχω ξεκινήσει ακόμα τη συγκομιδή (θα ξεκινήσει τέλη Δεκεμβρίου) ωστόσο αυτό που ακούω από την αγορά είναι ότι η τιμή παραγωγού στα μανταρίνια φέτος ξεκίνησαν καλά στα 35 λεπτά το κιλό και αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 30 – 35 λεπτά το κιλό».

Τέλος, για την κατάσταση στα Χανιά ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδής και παραγωγός μας εξηγεί: «στο μανταρίνι αυτήν την περίοδο υπάρχει ο εσωτερικός ανταγωνισμός με αποτέλεσμα τα πρώιμα της α΄ ποιότητας (μεγάλο μέγεθος) που τα “φυλάμε” στα δέντρα έχουν το μειονέκτημα να φουσκώνουν. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην εμπορία των μανταρινιών. Αυτό το διάστημα η πρώτη ποιότητα πουλιέται περίπου 22 λεπτά το κιλό στην Θεσπρωτία ενώ στην Αργοναυπλία αντίστοιχα πωλούνται περίπου 30 λεπτά το κιλό. Στα Χανιά ισχύουν οι τιμές της Θεσπρωτίας. Αυτήν τη στιγμή είναι ασυγκόμιστοι περίπου 150 τόνοι ποικιλίας Κλημεντίνης και η συγκομιδή πρόκειται να ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα.
Εξαγωγές

Για την πορεία των εξαγωγών ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «η εξαγωγή των μανταρινιών εξελίσσεται κανονικά χωρίς πρόβλημα».

agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ