ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφιακό Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:19:00 π.μ. | |
























 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακό Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων Αργολίδας: Υπηρεσίες προβολής, ανάδειξης, πληροφόρησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό (Αρχ. Χώρος Μυκηνών και Τίρυνθας) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου».
Το έργο αυτό, που πραγματοποιείται μετά τη διενέργεια και κατακύρωση διεθνούς διαγωνισμού, θα συμβάλει στην προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Αργολίδας διαχρονικά και ειδικότερα των σημαντικών κέντρων του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, των Μυκηνών και της Τίρυνθας αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου με τις πλέον καινοτόμες μεθόδους πληροφόρησης.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» του ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (κοινοτική συνδρομή) και από Εθνικούς Πόρους (εθνική συμμετοχή), θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες βασικές δράσεις πληροφόρησης ανά θέση ενδιαφέροντος:
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών:

Εξοπλισμός ειδικής αίθουσας στο αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών και υποστήριξη πολυμεσικής υποδομής για την λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβολών και διαδραστικών δράσεων με κύριο στόχο την ανάδειξη και προβολή του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Σύστημα πολυγλωσσικής ακουστικής ξενάγησης (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) καθώς και σύστημα ξενάγησης στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Σύστημα ακουστικής ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ψηφιακή σήμανση με τοποθέτηση στους εκθεσιακούς χώρους ψηφιακών κορνιζών με δικτυακή σύνδεση για παρουσίαση συγκεκριμένων θεμάτων.

Ανάπτυξη εφαρμογών διαδραστικού χρονολογίου με οθόνες αφής.

Ανάπτυξη εφαρμογής αποστολής ψηφιακής κάρτας & εποπτικού υλικού, που θα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να λάβει περισσότερες πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου.
Αρχαιολογικός χώρος Τίρυνθας:

Στον αρχαιολογικό χώρο θα λειτουργήσει αίθουσα πολυμέσων με προβολές, λειτουργία πολυδιαδραστικού τραπεζιού πληροφόρησης επισκεπτών και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου:

Σύστημα πολυγλωσσικής ακουστικής ξενάγησης (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) καθώς και σύστημα ξενάγησης στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Σύστημα ακουστικής ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ψηφιακή σήμανση με τοποθέτηση στους εκθεσιακούς χώρους ψηφιακών κορνιζών με δικτυακή σύνδεση για παρουσίαση συγκεκριμένων θεμάτων.

Ανάπτυξη και στο Μουσείο Ναυπλίου εφαρμογής αποστολής ψηφιακής κάρτας & εποπτικού υλικού.

Αξιοποίηση της σημαντικής θέσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου (στην Πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου, που αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων των επισκεπτών) για την προβολή των όχι τόσο γνωστών, αλλά σημαντικών μνημείων του νομού Αργολίδας.
Tέλος, ιδιαίτερης σημασίας θα είναι ο διαδικτυακός κόμβος που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, καθώς και η βάση δεδομένων καταγραφής και διαχείρισης ψηφιακών συλλογών και εκθεμάτων των Μουσείων Μυκηνών και Ναυπλίου.

Η υλοποίηση του έργου ανατέθηκε, κατόπιν διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού, στην ένωση εταιρείων Space Hellas S.A. – Radiant Technologies Α.Ε.

Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση του έργου, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, θα κατατάξει την Αργολίδα στους πλέον διδακτικούς και προσφιλείς προορισμούς των επισκεπτών προσφέροντας επιτέλους διάχυση της γνώσης για την σπουδαία αυτή κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα.

Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου Διευθύντρια της Εφορείας Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ