ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία Ανδριανού στο Λυγουριό

 Ομιλία πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποψήφιος Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Αργολίδα Γιάννης Ανδριανός, στο Πνευματικο Κέντρο του Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό χθες Σάββατο 10 Ιανουαρίου.

Στην ομιλία του, ο κ. Ανδριανός ανέφερε:
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλες και όλους, με υγεία και κάθε ευτυχία σε σας και τις οικογένειές σας.

Ξεκινάμε σήμερα από δω, από το Λυγουριό, από την Επίδαυρο, τα λίγα μέτρα του αγώνα δρόμου – για να χρησιμοποιήσω μια εικόνα από τον αθλητισμό – πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.

Μπαίνουμε σ’ αυτή τη μάχη έτοιμοι, προετοιμασμένοι κι αισιόδοξοι. Γιατί πριν από αυτό το σπριντ των τελευταίων ημερών πριν τις εκλογές, έχει προηγηθεί ένας πραγματικός μαραθώνιος αγώνα, έργου και αποτελέσματος. Είμαι γι’ αυτό βέβαιος ότι και αυτές οι εκλογές θα έχουν την έκβαση που πρέπει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Αργολίδα μας.

Τον Ιούνιο του 2012, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με εμπιστευθήκατε ξανά με την ψήφο σας δίνοντάς μου δύο ρητές, ξεκάθαρες εντολές:

Πρώτα απ’ όλα σε ό,τι αφορά την πατρίδα και την κοινωνία μας συνολικά, να δώσουμε αποφασιστικά τον αγώνα υπό τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό μας, τον Αντώνη Σαμαρά, για να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και το ευρώ, και να ξεπεράσουμε την κρίση όσο γίνεται γρηγορότερα.

Σήμερα, οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν πια χειροπιαστά αποτελέσματα:

-η ανάπτυξη, για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης, έχει ξανά θετικό πρόσημο.

-η ανεργία αρχίζει, έστω και λίγο, να υποχωρεί.

-τα δημοσιονομικά συνεχίζουν την πορεία της σταθεροποίησης.

Η ανάκαμψη, η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια, η ανάπτυξη, που είναι και οι προϋποθέσεις για την επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης, είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Κάποιοι όμως βάλθηκαν με νύχια και με δόντια να στήσουν παγίδες στην πορεία της χώρας. Είδαν ότι, μόλις η ανάκαμψη θα έχει εδραιωθεί, θα χάσουν και την τελευταία ευκαιρία που είχαν να εκμεταλλευτούν την δικαιολογημένη πικρία του κόσμου για να εφαρμόσουν τα επικίνδυνα πειράματά τους.

Είδαν ότι μόλις τα μνημόνια γίνουν παρελθόν, θα ξεφουσκώσει οριστικά η πολιτική τους επιρροή – γιατί ξέρουν ότι τα φουσκωμένα ποσοστά τους μέσα στην κρίση είναι ποσοστά διαμαρτυρίας και όχι εμπιστοσύνης στο αλλοπρόσαλλο πρόγραμμά τους.

Γι’ αυτό και τα έπαιξαν όλα για όλα. Είδαν ως τελευταία τους ευκαιρία την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας – τη μόνη ευκαιρία που έχει μια κοινοβουλευτική μειοψηφία να πάει τη χώρα σε εκλογές παρά το γεγονός η Κυβέρνηση διατηρεί τη δεδηλωμένη.

Αδιαφόρησαν για το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αδιαφόρησαν για την αρχή της δεδηλωμένης. Αδιαφόρησαν για την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που απαιτούσαν να εκλεγεί Πρόεδρος.

Κι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, αυτή η κοινοβουλευτική μειοψηφία των 132 βουλευτών, έβαλε τη χώρα στην περιπέτεια των εκλογών. Και το έκανε αυτό, αφού πρώτα επεχείρησε συστηματικά να καλλιεργήσει την πολιτική αστάθεια.

Η στάση αυτή της αντιπολίτευσης επανέφερε, στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας προς την έξοδο από την κρίση, τη συζήτηση για παραμονή ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όχι πλέον ως κάτι που θα επιβληθεί από το εξωτερικό, όπως ίσχυε το 2012, αλλά πια ως συνειδητή, καταστροφική επιλογή αυτών που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας.

Ένα από τα δύο ισχύει: Ή στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, ή ξέρουν πολύ καλά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποκρύψουν από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Γι’ αυτό και την μία λένε το ένα, την άλλη λένε το άλλο.

Δύο βδομάδες πριν τις εκλογές, κι ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν να κάνουν. Κι αυτό όχι σε ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά στο βασικό και κρίσιμο ερώτημα – την διαχείριση της κρίσης, τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, την χρηματοδότηση του κράτους, την παραμονή στο ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και μέσα σ’ αυτό τον χαοτικό λόγο, λένε στους Έλληνες… να μην τους φοβούνται!

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι πως δεν κινδυνεύουν να τους φοβηθούν οι πολίτες – οι πολίτες τους έχουν ήδη απορρίψει. Και αν οι συνθήκες δεν ήταν κρίσιμες, αν δεν μιλούσαμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το μέλλον των παιδιών μας, οι ασυναρτησίες τους μόνο θυμηδία θα προκαλούσαν.

Είπα προηγουμένως ότι με την ψήφο σας το 2012 μου δώσατε δύο ρητές ξεκάθαρες εντολές: Η πρώτη ήταν να συμβάλλω στην αντιμετώπιση της κρίσης, μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, μακριά από καταστροφικούς πειραματισμούς.
Η δεύτερη εντολή σας αφορούσε την Αργολίδα μας: ήταν η εντολή να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε η Αργολίδα να δει επιτέλους τα έργα που έλειπαν όλα αυτά τα χρόνια, τα έργα που δικαιούται και αξίζει.

Και αυτή την εντολή σας την τίμησα με όλες μου τις δυνάμεις. Τόσο στον τομέα της κυβερνητικής μου ευθύνης, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όσο και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αναγκαίες υποδομές – την αγροτική μας παραγωγή, τον τουρισμό, την παιδεία, την κοινωνική συνοχή – σε ολόκληρη την Αργολίδα υλοποιείται σήμερα, παρά την κρίση και τους σφιχτούς της περιορισμούς, ένα πολύ σημαντικό έργο.

Πρώτα και κύρια, θέλω να αναφερθώ στο έργο πνοής για την Αργολίδα – το αρδευτικό έργο του Αναβάλου. Το έργο που κυριολεκτικά θα σώσει την Αργολίδα από μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, από την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντά όλου του νομού, αλλά και θα μειώσει σημαντικά το κόστος της πρωτογενούς μας παραγωγής.

Θυμίζω ότι το έργο του Αναβάλου ξεκίνησε με τον αγώνα που μαζί δώσαμε από την Κυβέρνηση Καραμανλή και την τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με διασφαλισμένο συνολικό προϋπολογισμό 47,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πάλι μαζί αγωνιστήκαμε στη συνέχεια για να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις και τα εμπόδια που αντιμετώπισε το έργο, ώστε να παραδοθεί στους αγρότες μας χωρίς εκπτώσεις, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε, για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Αργολίδας.

Σήμερα ο Ανάβαλος προχωρά κανονικά, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του νερού του Αναβάλου στο Ασκληπιείο και την Επίδαυρο, έργο συνολικού προϋπολογισμού 34.250.000 ευρώ, δημοπρατείται με διεθνή διαγωνισμό σε δέκα μέρες από σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζω την ολοκλήρωση του οδικού τμήματος Αρκαδικό-Λυγουριό, μετά από πολλά χρόνια αναμονής, του άξονα που συνδέει το Δήμο της Επιδαύρου με το Αρχαίο Θέατρο και το Ναύπλιο, και κατ’ επέκταση με την Ερμιονίδα. Ένα έργο που, όπως είπα και στα εγκαίνιά του, αν συγκεντρώσουμε όλες τις παρεμβάσεις που έκανα γι’ αυτό – Ερωτήσεις, Αναφορές, ομιλίες στη Βουλή – μαζεύεται ένα μικρό βιβλίο!

Θυμίζω ακόμη την προεργασία που έχουμε ξεκινήσει για την χωροθέτηση υδατοδρομίων στην Επίδαυρο, που θα δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική κίνηση ολόκληρης της περιοχής, αλλά και την συνεργασία που πετύχαμε για την συμμετοχή των παραγωγών της Αργολίδας σε εκδήλωση για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε μεγάλους εμπορικούς ομίλους των ΗΠΑ.

Θέλω ακόμη ειδικά να αναφερθώ σε ένα έργο που για μένα έχει ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση: την ανάληψη από την Βουλή την Ελλήνων, ύστερα από την πρότασή μου στον τότε Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, της μετατροπής του κτηρίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Επιδαύρου σε μουσείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης και της ανάπλασης της πλατείας της Α’ Εθνοσυνέλευσης.

Πρόκειται για μια δράση που υπογραμμίζει εμφατικά τον σεβασμό μας στους πατριώτες προγόνους μας που θεμελίωσαν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την δημοκρατικότητα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Και ταυτόχρονα, υπογραμμίζει βεβαίως την ανάγκη της ομοψυχίας, της εθνικής υπευθυνότητας.

Θυμίζω ακόμη το έργο της ανάδειξης του κάστρου στην Πιάδα, Προϋπολογισμού 580.000 ευρώ, αλλά και την ένταξη στο πανελλήνιο δίκτυο wi-fi του χώρου και του μουσείου της Α’ Εθνοσυνέλευσης, του Κάστρου της Πιάδας, του αρχαιολογικού χώρου, του Θεάτρου και του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου καθώς και του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου του Ασκληπιείου.

Σε ό,τι αφορά τον Αθλητισμό, και μόνο για τον Δήμο της Επιδαύρου, αναφέρω:

-Τα έργα αντικατάστασης του ξύλινου δαπέδου του κλειστού γυμναστηρίου εδώ στο Λυγουριό, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

-Τις εργασίες αναβάθμισης του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Νέα Επίδαυρο, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ

-Την ανακαίνιση και αναβάθμιση του γηπέδου της αρχαίας Επιδαύρου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

-Την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 και γηπέδου μπάσκετ στη Δήμαινα, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ.

-Την εγκατάσταση φυσικού χλοοτάπητα στο γήπεδο στον Άγιο Δημήτριο, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

-Την κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο του Λυγουριού, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ.

Και δεν είναι μόνο οι υλικές υποδομές. Θυμίζω το πρόγραμμα Kids’ Athletics που φέρνει τα παιδιά κοντά στον κλασικό αθλητισμό μέσα από το παιχνίδι, το οποίο ξεκίνησε φέτος από εδώ, από το αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου, με την συμμετοχή χιλιάδων παιδιών. Θυμίζω τον νέο θεσμό του Μαραθωνίου του Ναυπλίου, αλλά και τον αγώνα δρόμου της Ερμιονίδας, που καθιερώσαμε με μεγάλη επιτυχία και προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Θυμίζω τον ποδηλατικό αγώνα εδώ στο Λυγουριό των ενόπλων δυνάμεων, και την εκδήλωση στο Άργος με τους Ολυμπιονίκες μας.

Φίλες και φίλοι,

Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καταφέραμε να έχουμε μόνο στην Αργολίδα 38 έργα Αθλητικών Εγκαταστάσεων και 18 Έργα σε αρχαιολογικούς και ευρύτερα πολιτιστικούς χώρους.

Αυτός ήταν και ο στόχος που έθεσα ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα κυβερνητικά μου καθήκοντα, τον Ιούνιο του 2013:

-να αξιοποιήσω κάθε δυνατότητα που μέχρι τότε έμενε ανενεργή για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της πατρίδας μας.

-Να διορθώσω τα κακώς κείμενα, όπου κι αν αυτά εντοπίζονται.

-Να υπογραμμίσω την απόλυτη προσήλωση στην νομιμότητα και την χρηστή διαχείριση.

-Να προωθήσω μια νέα λογική διοίκησης στραμμένη στην αποτελεσματικότητα και τον απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που προέρχονται από τον μόχθο και το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Ενάμιση χρόνο μετά, η αποτίμηση είναι ξεκάθαρα θετική. Και θα ήταν ακόμη θετικότερη, αν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να ψηφιστεί από την Βουλή ο νέος αθλητικός νόμος, που δημιουργεί το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που χρειάζεται ο αθλητισμός μας για να ξεπεράσει τις όποιες παθογένειες και να αναπτυχθεί περαιτέρω, τόσο στο ανταγωνιστικό, όσο και στο μαζικό ερασιτεχνικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, τα θετικά σχόλια συναδέλφων μου στη Βουλή απ’ όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, αλλά και κάποιες επιθέσεις - αυτές που δεν βασίστηκαν σε αντεπιχειρήματα και εποικοδομητική κριτική, αλλά είχαν άλλη στόχευση - είναι η καλύτερη απόδειξη ότι κινηθήκαμε στη σωστή κατεύθυνση.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή ακριβώς η λογική, της στροφής στο αποτέλεσμα, στη νομιμότητα, στον σεβασμό στον πολίτη και το δημόσιο χρήμα, στις απαιτούμενες βαθιές μεταρρυθμίσεις σε κάθε επίπεδο, είναι η λογική που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Η δική μας παράταξη, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, για μια ακόμη φορά στην ιστορία του τόπου αναλαμβάνουμε την ευθύνη.

Για μια ακόμη φορά μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας και της υπευθυνότητας, την γλώσσα του ρεαλισμού και της αυτοπεποίθησης, τη γλώσσα της αποφασιστικότητας και του μετρήσιμου αποτελέσματος.

Οι επιλογές είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρες:

Από την μία ο ξεκάθαρος και εθνικά υπεύθυνος λόγος της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου μας, του Αντώνη Σαμαρά. Μια πολιτική πρόταση που πατά γερά πάνω στην πραγματικότητα και την αλήθεια, και εγγυάται την έξοδο από την κρίση χωρίς περαιτέρω περιπέτειες και, βεβαίως, την παραμονή της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την ευρωζώνη.

Και από την άλλη, μια ανεύθυνη αντιπολίτευση που ζητά από τους πολίτες να την εμπιστευθούν και την ίδια ώρα τους λέει να κάνουν υπομονή μέχρι την επομένη των εκλογών για να τους αποκαλύψει τότε τι θα κάνει ώστε – αν είναι δυνατόν – να μην τάχα κάψει την διαπραγματευτική της τακτική. Μια τακτική στρουθοκαμήλου, μια τακτική ανεδαφική, που, αν τεθεί σε εφαρμογή, θα οδηγήσει στην έξοδο από την ευρωζώνη, σε αδυναμία χρηματοδότησης, στην απόλυτη καταστροφή, την ώρα ακριβώς που πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο άλμα προς τα μπρος.

Φίλες και φίλοι,

Σ’ αυτές τις λίγες, κρίσιμες μέρες πριν τις εκλογές, ο αγώνας όλων μας πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο. Με επιχειρήματα και επιμονή, πρέπει να πείσουμε ακόμη και τους πιο δύσπιστους – και κυρίως αυτούς που βρίσκονται κοντά στην παράταξη και για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης, η ώρα της μεγάλης μάχης, της αναμέτρησης που θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας μας για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Στις 25 Ιανουαρίου, το αποτέλεσμα της κάλπης θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη, οριστική πια φορά, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Θα επιβεβαιώσει ότι οι θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια δεν θα πάνε χαμένες για να εφαρμόσουν κάποιοι τα αδιέξοδα πειράματά τους. Στις 25 Ιανουαρίου, η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο μεγάλος νικητής. Και από την επόμενη κιόλας μέρα, με την υπερηφάνεια και το αίσθημα ευθύνης που αρμόζει στην παράταξή μας, μαζί θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια για την Ελλάδα και την Αργολίδα μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ