ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Αλέξανδρος Σκούρας - Ένας λιμπεραλιστής στις ΗΠΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:04:00 π.μ. |




















 Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο νεαρός Αλέξανδρος Σκούρας (ΑΣ) στελέχωνε το μάνατζμεντ μιας μεγάλης επιχείρησης. Παράλληλα με τη δουλειά του είχε και ένα μεγάλο χόμπι: Την φιλοσοσοφία της ελευθερίας, γνωστή και ως λιμπεραλισμός. Στην Ελλάδα, όμως, αυτό το χόμπι ήταν δύσκολο να μετουσιωθεί σε κύρια δραστηριότητα. Αφενός διότι αυτές οι αντιλήψεις συγκρούονταν με τα ιερά και όσια της ελληνικής κοινωνίας. Αφετέρου διότι η ενασχόληση με την πολιτική στην Ελλάδα -ιδιαίτερα στον χώρο των αστικών κομμάτων- δεν είναι τόσο θέμα ιδεων όσο θέμα οικογενειακής καταγωγής, προσωπικών γνωριμιών, ρουσφετιών κ.λπ.

Αποφάσισε, λοιπόν, να εγκαταλείψει τα νότια Βαλκάνια και να μεταβεί στην Αμερική, όπου ήδη είχαν ξεκινήσει οι προεκλογικές εκστρατείες που θα αναδείκνυαν τον υποψήφιο πρόεδρο - οι γνωστές primaries. Μεταξύ των υποψηφίων εκείνος που πλησίαζε περισσότερο τις προδιαγραφές του νεαρού Ελληνα ήταν ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ρον Πολ. Όμως ο ενθουσιασμός μεταξύ των νέων για την υποψηφιότητα του Πολ ήταν μεγάλος και οι θέσεις για εθελοντική εργασία περιορισμένες - για κάθε θέση εθελοντή υπήρχαν τουλάχιστον 5 υποψήφιοι. «Όταν με κάλεσαν για interview» μας διηγείται ο ΑΣ «γνώριζα ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βρω θέση. Το πρώτο που με ρώτησαν ήταν: «Αν νομίζεις ότι θα λαμβάνεις μέρος σε συνεδριάσεις στρατηγικής και σχεδιασμού, ξέχασέ το. Καφέδες θα φτιάχνεις και σάντουιτς. Σε ενδιαφέρει;», Τους απάντησα καταφατικά χωρίς να το σκεφθώ καθόλου».

Τελικά τον δέχτηκαν και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είχε καταφέρει να γίνει ο περιφερειακός διευθυντής (για την πολιτεία της Ουάσιγκτον) του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Μετά τις εκλογές, και έχοντας πλέον αποκτήσει την πολύτιμη πείρα της διαχείρησης εκλογικών εκστρατειών, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον τομέα της πολιτικής και των ιδεών εντασσόμενος στον κόσμο των think tanks πού παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή στις ΗΠΑ.

«Στις ΗΠΑ» μας λέει «τα think tanks παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού λόγου. Κάνουν μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες τις οποίες χρησιμοποιούν μετά οι πολiτικοί και τα κόμματα για να προωθήσουν τις θέσεις τους».

Και την Ελλάδα υπάρχουν θεωρητικά ανάλογα ιδρύματα, όμως οι διαφορές με την Αμερική είναι τεράστιες.

«Πρώτον, στις ΗΠΑ τα think tanks παρόλο ότι έχουν μια σαφή ιδεολογική κατεύθυνση είναι ανεξάρτητα από κόμματα. Στην Ελλάδα αντίθετα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κομματικά ιδρύματα. Στις ΗΠΑ τα think tanks στελεχώνονται από ερευνητές που εχουν διακριθεί στον τομέα τους. Στην Ελλάδα αντίθετα είναι χώρος απασχόλησης για τα «δικά μας παιδιά». Τέλος, στην Ελλάδα αυτά τα ιδρύματα είναι κρατικοδίαιτα -συντηρούνται από τα χρήματα των φορολογουμένων. Στις ΗΠΑ αντίθετα συντηρούνται από χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων -που άλλωστε φοροαπαλλάσσονται για τις δωρεές και χορηγίες τους».

Όμως, τον ρωτάμε, δεν είναι επικίνδυνο να χρηματοδοτείται ένα ίδρυμα ερευνών από ιδιώτες; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος ο κάθε επιχειρηματίας να παραγγέλνει μία έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας θα το βολεύουν;

«Πράγματι, τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει κατά καιρούς -αυτό εδώ ονομάζεται pay to play. Όμως αυτές οι πρακτικές δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας.Το κυριότερο ενεργητικό στοιχείο που έχει ένα think tank είναι η φήμη του. Από τη στιγμή που γίνει ευρύτερα γνωστό ότι ένα think tank "τα πιάνει" για να παράγει έρευνες που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, τότε χάνει την υπόληψή του και συνεπώς την καλή του φήμη. Υιοθετώντας, λοιπόν, την pay to play τακτική το ίδρυμα στην ουσία αυτοαχρηστεύται».

Σήμερα ο συνομιλητής μας είναι διευθυντής διεθνών σχέσεων του Atlas Network. Πρόκειται για ένα think tank το οπoίο δραστηριοποιείται διεθνώς και επικεντρώνεται στη μεταφορά τεχνογνωσίας δημιουργίας λιμπεραλιστικών think tanks σε άτομα, ομάδες η κόμματα παγκοσμίως.

«Πιστεύω ότι η δραστηριότητά μας είναι πολύ σημαντική. Η αλλαγή ιδεών αποτελεί την προϋπόθεση κάθε πολiτικής αλλαγής. Αυτόν τον ρόλο δυστυχώς δεν μπορούν να τον παίξουν οι πολιτικοί, των οποίων οι χρονικοί ορίζοντες είναι περιορισμένοι. Γι' αυτό η ιδρυση τέτοιων δεξαμενών σκέψης είναι αναγκαία. Εμείς τους προσφέρουμε την αναγκαία τεχνογνωσία».

protagon.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ