ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Σε διαδικασία καταγραφής των ζημιών απο τον παγετό ο ΕΛΓΑ στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:47:00 μ.μ. | | | | | |

















 Στην διαδικασία καταγραφής των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών βρίσκεται αυτό το διάστημα ο ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Βασίλης Έξαρχος τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα πορτοκάλια και τα κηπευτικά ενώ οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι η Πελοπόννησος και η Κρήτη. «Οι εκτιμήσεις έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Εκτός από τα χιόνια τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκαλέσει ο παγετός και οι ανεμοθύελλες. Ωστόσο για παράδειγμα στα πορτοκάλια το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί αφού περάσουν μερικές ημέρες και αλλάξει η θερμοκρασία», μας αναφέρει ο κ. Έξαρχος.

Σχετικά με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ για επόμενες πληρωμές αποζημιώσεων ο κ. Έξαρχος μας κάνει γνωστό ότι: «Η επόμενη πληρωμή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα αλλά ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ύψος της και θα αφορά ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του 2014».

Καταστροφές σε κηπευτικά, ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοειδή, τόσο σε απώλεια καρπού όσο και σε φυτικό κεφάλαιο, προκάλεσε ο παγετός και οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αργολίδα. 

Ιδιαίτερα στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού (Π.Ε. Ηλείας), το μέγεθος της καταστροφής είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς πολύ μεγάλο. Δεν γίνεται λόγος απλά για απώλεια της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και κυρίως στα πορτοκάλια, αλλά για κίνδυνο να καταστραφούν τα δέντρα, από τον πολύ ισχυρό παγετό.

Επίσης στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας καθώς και σε χωριά της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, η καταστροφή των ελιών σε φυτικό κεφάλαιο είναι σημαντική αφού ο αέρας έχει ξεριζώσει κυριολεκτικά ελαιόδενδρα.

Η σφοδρή χιονόπτωση και ο παγετός που ακολούθησε στα χωριά των βορείων δήμων της Λακωνίας έχει κάνει μεγάλες ζημιές στις ελιές, καθώς και ο παγετός σε εσπεριδοειδή και κηπευτικά της Αργολίδας, αφού το θερμόμετρο στον κάμπο του Άργους άγγιξε ακόμα και τους -7 βαθμούς, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ