Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

Στην Νέα Κίο γιόρτασαν παραδοσιακά τα Θεοφάνια (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:03:00 μ.μ. | | |
 Στη Νέα Κίο πραγματοποιήθηκε με περισσή λαμπρότητα η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων, συγκεντρώνοντας για άλλη μια χρονιά στο χώρο της παραλίας, πλήθος κόσμου απ’ όλη την Αργολίδα.
Από νωρίς το πρωί εψάλλει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στο Ναό της Αγίας Ειρήνης και μετά ο κλήρος και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στην παραλία για την καθιερωμένη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
 Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Τίμιος Σταυρός περιφέρεται στη Νέα Κίο, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Κίο της Μικράς Ασίας.
Φέτος επαναλήφθει για άλλη μια χρονιά ένα έθιμο επίσης από την Κίο της Μ. Ασίας. Είναι αυτό με τους γκαζοντενεκέδες για το οποίο διαβάζουμε στα «ΚΙΑΝΑ» του Ευρυσθένη Λασκαρίδη: «Μετά την λήξιν της τελετής ετοποθετούντο περί τα 1500 – 2000 μέτρα από την παραλίαν ανοιχτά της θαλάσσης, αρκετοί άδειοι και σφραγισμένοι τενεκέδες του πετρελαίου δια να επιπλέουν και δι’ όλης της ημέρας εσυνεχίζετο η σκοποβολή με στόχον τους γκαζοτενεκέδες... Η Κίος την ημέρα των Φώτων εόρταζε την μεγαλυτέραν εθνικήν της εορτήν, δι’ αυτό και η μπαρούτη εκαίετο με τις οκάδες και το μολύβι πετιόταν με τους τόννους…Έτσι εορτάζοντο τα Φώτα στην Παλαιάν Κίον…»
Ιδιαίτερο στοιχείο της εορτής, όπως αυτό επίσης μεταφέρθηκε από την Κίο της Μ. Ασίας και τηρείται μέχρι σήμερα, είναι ότι όποιος ανασύρει το Σταυρό, τον κρατά στο σπίτι του ολόκληρο το χρόνο και τον παραδίδει την παραμονή των Φώτων του επομένου έτους.
Στην τελετή των Θεοφανίων στην Νέα Κίο παρευρέθηκαν ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμου και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Αργους Μυκηνών Δ.Καμπόσος, ο βουλευτης και εκ νέου υποψήφιος Δ.Κοδέλας, οι υποψήφιοι βουλευτές Αργολίδας Γ.Γαβρήλος, Β.Σιδέρης, και Δ.Σχινοχωρήτης και πλήθος κόσμου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ