ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Άμεση έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια χυμοποίησης ζητάνε οι παραγωγοί της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:37:00 π.μ. | | | |
















 Οι παραγωγοί πορτοκαλιών ζητάνε από το ΥπΑΑΤ να δημοσιοποιήσει την εφαρμοστική απόφαση η οποία θα αναφέρει τις ποσότητες ανά στρέμμα που θα μπορούν να οδηγηθούν προς χυμοποίηση ώστε να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Αν και έχουμε φτάσει στις 13 Ιανουαρίου 2015 ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

 Έτσι μέχρι αυτή την στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πως θα συστηθούν οι επιτροπές παραλαβής των ποσοτήτων και πως θα γίνει η σχετική διαδικασία παράδοσης των πορτοκαλιών από τους παραγωγούς στα εργοστάσια χυμοποίησης. Ακόμη ζητάνε από το ΥπΑΑΤ τη συνέχιση της δωρεάν διανομής με νέες ποσότητες πορτοκαλιών, από 1/1/2015, εξαιτίας της αναταραχής πού επικρατεί στις διεθνείς αγορές από το ρώσικο εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά που δημιουργεί πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής.

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Κυριάκου, Γεωπόνος στην Οργάνωση Παραγωγών Νέας Αργολίδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ακόμη αναμένουμε την απόφαση του ΥπΑΑΤ για τις ποσότητες ανά στρέμμα που θα δικαιούται ο κάθε παραγωγός να οδηγήσει προς χυμοποίηση ώστε να εισπράξει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επίσης δεν γνωρίζουμε τη διαδικασία παράδοσης αν θα γίνει μέσω Ομάδων Παραγωγών ή μέσω μεμονωμένων παραγωγών αλλά ούτε και τις διαδικασίες ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι από 1 μέχρι 13 Ιανουαρίου 2015 οι παραδόσεις πορτοκαλιών προς χυμοποίηση να μην έχουν ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης οι παραγωγοί».

Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπροσώπους από την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Αργολίδας «Δαναός» μας ανέφεραν τα εξής: «Κατόπιν επικοινωνίας μας στο διάστημα αυτό με τους υπευθύνους του ΥΠΑΑΤ, είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι όλα έβαιναν καλώς και ότι άμεσα θα υπήρχε εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ, πού θα αφορούσε την συνδεδεμένη ενίσχυση στην χυμοποίηση των πορτοκαλιών και τον τρόπο παράδοσής των στις βιομηχανίες χυμού. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα για τούς παραγωγούς της Αργολίδας πού ήδη βρίσκονται σε απόγνωση. Ήδη υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές ενώ μεγάλες καταστροφές υπήρξαν από τις κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ