ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κλειστό λόγω νέας κυβέρνησης το ταμείο για τις πληρωμές στους παραγωγούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:11:00 μ.μ. | |
 Ένα χρονικό κενό στις πληρωµές, ως είθισται, δηµιουργεί τεχνικά η κυβερνητική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου, την ίδια ώρα που η νέα πολιτική ηγεσία του υπερ-υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διαβεβαιώνει ότι στις άµεσες προτεραιότητές της βρίσκεται η αποκατάσταση της οµαλότητας στον τοµέα αυτό.

Θυµίζουµε, βέβαια, ότι λίγες ώρες πριν τις κάλπες «διευθετήθηκαν» άρον άρον θέµατα πληρωµών που αφορούσαν τις εθνικές ενισχύσεις στα ροδάκινα, τις αποζηµιώσεις των τευτλοπαραγωγών, κάποια υπόλοιπα της εξισωτικής και ένα µικρό µόνο µέρος της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Αναφορικά µε τις εθνικές ενισχύσεις (de minimis) στα ροδάκινα, οι πιστώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου, µετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, (σε 3 κατηγορίες µε 220 ευρώ το στρέµµα για Λάρισα, Μαγνησία, Πιερία και Πέλλα, 185 ευρώ για Ηµαθία και Φλώρινα και 165 ευρώ για Αργολίδα, Κοζάνη, Κορινθία και Ξάνθη), προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις στους παραγωγούς, αλλά και ολοµέτωπη σύγκρουση µεταξύ Καρασµάνη και Κουκουλόπουλου.

Ενδεικτικό είναι ότι σύσσωµοι οι ροδακινοπαραγωγοί του Βελβεντού καταγγέλλουν ανισότητα στα ποσά της αποζηµίωσης ανά νοµό, τονίζοντας το γεγονός ότι «το µέγιστο ποσό δόθηκε σε περιοχές, στις οποίες η συµµετοχή των καλλιεργητών ροδάκινου στις οµάδες παραγωγών είναι από πολύ µικρή ως ανύπαρκτη». Όπως υποστηρίζουν, «η κατανοµή των πόρων έγινε µε αδιαφανή και έντονα τοπικιστικό τρόπο, που αδικεί τους πολλούς σε βάρος των παραγωγών µιας περιοχής (αυτής στην οποία εκλέγεται ο κ. Καρασµάνης), στην οποία µάλιστα η συλλογική δράση (Οµάδες) είναι περιορισµένη». Αυτό ήταν και η αφορµή της σχετικής ανακοίνωσης του Κουκουλόπουλου, µε την οποία κατηγορεί ευθέως τον Καρασµάνη για λαϊκισµό, παλαιοκοµµατισµό και επιλεκτική διαχείριση του θέµατος µε γνώµονα τη διάσωση της πολιτική του καριέρας.

Εν τω µεταξύ, από την πλευρά του, ο κ. Καρασµάνης παραδέχτηκε, κατά την τελετή παράδοσης –παραλαβής, ότι πρόκειται για ένα θέµα που πρέπει να προσέξουµε για να µην βρεθούµε αντιµέτωποι µε κάποιο πρόστιµο. Μάλιστα, όπως είπε, «αναµένεται η έγκριση της Κοµισιόν ώστε να καλυφθούν µε ευρωπαϊκά κονδύλια οι αποζηµιώσεις που µε τη µορφή ήσσονος σηµασίας ενισχύσεων για τις απώλειες των παραγωγών, αίτηµα που έχει γίνει ενθέρµως αποδεκτό από τον αρµόδιο Επίτροπο και είναι πλέον θέµα χρόνου και άσκησης πίεσης προκειµένου να πάρουµε αυτά τα χρήµατα και να ισοσκελίσουµε αυτά που δώσαµε µε τρόπο απόλυτα νόµιµο, κρυστάλλινο και διαφανή, σύµφωνα µε τον πίνακα που έχουµε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ζηµιές κάθε νοµού».



Κενό γράµµα για πολλούς η επιστροφή πετρελαίου

Επιλεκτικές αποδείχτηκε ότι ήταν οι πληρωµές για την εξόφληση στο αγροτικό πετρέλαιο, µε τη µεγαλύτερη µερίδα των παραγωγών να µην έχουν ακόµα δει τα χρήµατα που δικαιούνται στο λογαριασµό τους. Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των αγροτών, που χαρακτηρίζουν «προεκλογικό τυράκι» την ανακοίνωση της Γενικής Γραµµατείας Εσόδων για την έναρξη της πληρωµής στο ΕΦΚ πετρελαίου, αφού τελικά ελάχιστοι ήταν οι τυχεροί που πληρώθηκαν. Άλλωστε, η λιτή ανακοίνωση των 3 γραµµών αναφέρει ότι η σχετική πληρωµή θα είναι σταδιακή, αφήνοντας «ανοιχτά» τα χρονικά περιθώρια της εξόφλησης. Σίγουρο, δε, πρέπει να θεωρείται σύµφωνα µε τις ήδη υπάρχουσες εγκυκλίους της Γενικής Γραµµατείας Εσόδων, το γεγονός ότι τα ποσά των δικαιούχων πρέπει να υπολογίζονται µειωµένα, καθώς θα περάσουν πρώτα από συµψηφισµούς.



Ουρές στην εξισωτική και τα βιολογικά

Κάποιες δύσκολες περιπτώσεις αναφορικά µε την εξισωτική, που συνδέονται µε το θέµα των επιλέξιµων βοσκοτόπων, καθώς και κάποιοι νοµοί, όπως Αιτωλοακαρνανίας και Λασιθίου Κρήτης, σχετικά µε τα βιολογικά, παραµένουν ακόµα αγκάθι για τους αρµόδιους των πληρωµών. Πρόκειται για δύο Μέτρα, τα οποία έχουν προκαλέσει και τις πιο έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών, λόγω της καθυστέρησης και των µεγάλων προβληµάτων στην εξόφληση των δικαιούχων. Από την πλευρά του, ο απερχόµενος υπουργός Γιώργος Καρασµάνης διαβεβαιώνει ότι «τα χρήµατα για την εξισωτική υπάρχουν και θα ολοκληρωθούν σταδιακά οι πληρωµές».

Απαντώντας έµµεσα σε αυτό, ο νέος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τα εγκαίνια της Zootechnia, τόνισε ότι «πρώτο µας µέληµα είναι η επίλυση των προβληµάτων που δηµιουργήθηκαν από τις εξισωτικές αποζηµιώσεις του 2014, προκειµένου από το 2015 να µπούµε σε µια πορεία εφαρµογής της νέας ενίσχυσης χωρίς προβλήµατα».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ