ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Στοιχεία και από το σπήλαιο Φράγχθι στην Αργολίδα έδειξαν πως οι λύκοι μαζί με τους Ηοmo Sapiens εξαφάνισαν τους Νεάντερταλ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:03:00 μ.μ. | | |
 Η εξημέρωση των πρώτων σκύλων από τους άγριους λύκους ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που επέτρεψε στους προγόνους του σύγχρονου ή «έμφρονος» ανθρώπου (Ηοmo Sapiens) να εξαφανίσει τα «ξαδέρφια» του, τους Νεάντερταλ, από την Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μια επιφανής Aμερικανίδα ανθρωπολόγος, σύμφωνα με την οποία τα πρώτα λυκόσκυλα έπαιξαν ρόλο - κλειδί για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των προγόνων μας ανθρώπων των σπηλαίων, όταν αυτοί συνάντησαν τους Νεάντερταλ στη «γηραιά ήπειρο», μετά την άφιξή τους από την Αφρική.

Η καθηγήτρια Πατ Σίπμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η οποία αυτόν τον μήνα θα εκδώσει και σχετικό βιβλίο («Οι επιδρομείς: Πώς οι άνθρωποι και οι σκύλοι τους οδήγησαν στην εξαφάνιση τους Νεάντερταλ») όπου υποστηρίζει την πρωτότυπη θεωρία της, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπένεντ». Η ίδια εκτιμά ότι οι εξημερωμένοι λύκοι που βοηθούσαν τους προγόνους μας να κυνηγάνε, τους έδωσαν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο έναντι των θηραμάτων τους, αλλά και έναντι των Νεάντερταλ, με τους οποίους οι Homo sapiens επίσης έπρεπε να ανταγωνιστούν για εδάφη, στέγη και τροφή.

Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη πριν από 41 με 39 χιλιάδες χρόνια, ενώ επί 2.600 ως 5.400 χρόνια συμβίωναν με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους (Ηοmo Sapiens). Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και η οποία εκπονήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων η Δρ. Κατερίνα Δούκα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα που αφορά την ακριβή χρονολόγηση της εξαφάνισης των Νεάντερταλ στην Ευρώπη και της εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων του είδους μας στην ίδια περιοχή» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Δούκα, που ασχολείται με την εξέλιξη και εφαρμογή της μεθόδου χρονολόγησης με 'Ανθρακα-14 στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από τον καθηγητή Τόμας Χάιαμ και τη Δρ. Κατερίνα Δούκα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνεπικουρούμενη από 40 αρχαιολόγους από όλη την Ευρώπη, ανέλυσαν με τη μέθοδο του 'Ανθρακα-14 περισσότερα από 400 δείγματα οστών, άνθρακα και θαλάσσιων όστρεων.

Τα δείγματα προέρχονται από 40 σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Ευρώπης που συνδέονται με την παρουσία των τελευταίων Νεάντερταλ, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικά σπήλαια: το Φράγχθι στην Αργολίδα και το Λακωνίς κοντά στο Γύθειο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ