ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το έργο ανάδειξης της Ακροναυπλίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:30:00 π.μ. | |
Με αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου το έργο ανάδειξης της Ακροναυπλίας – έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Η Ακροναυπλία είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκε περισσότερο σαν ένας βράχος τουριστικής αξιοποίησης παρά ως αρχαιολογικός χώρος. 
Η Ακροναυπλία, γνωστή και ως Ιτς Καλέ, είναι το αρχαιότερο τμήμα της πόλης του Ναυπλίου, αλλά ως το 13ο αιώνα μ.Χ. ήταν ανεξάρτητη πόλη. Με την έλευση των Βενετών και των Φράγκων η πόλη ενσωματώθηκε στην οχύρωση της πόλης. Αργότερα, επί Γεωργίου Α΄ τμήμα της Ακροναυπλίας διασκευάστηκε σε στρατώνα και σε στρατιωτική φυλακή, το διάστημα 1924-1934 σε τυπικό σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ κατά τη δικτατορία του Μεταξά λειτούργησε ως φυλακή για τους αντιπάλους του καθεστώτος. 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στη θέση των φυλακών κτίστηκε το ξενοδοχείο «Ξενία», που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Πρόκειται για ένα μοναδικό σημείο στην πόλη όπου αποτυπώνονται όλες οι ιστορικές φάσεις του Ναυπλίου. Από την κλασική αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία την Καποδιστριακή περίοδο. 
Το έργο ανάδειξης περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: Τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου και, ύστερα από πλήρη αποτύπωση, την επισήμανση παθολογίας, τη διάγνωση φθορών και την τεκμηρίωση. Στο χώρο της ανασκαφής έχουν εντοπιστεί διάφορα ευρήματα, καθώς και τα θεμέλια μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, των Αγίων Θεοδώρων. 
Επίσης, γίνεται συντήρηση σε ένα παλιό εκκλησάκι του 15ου ή του 16ου αιώνα, παλιά πολυβολεία και καταφύγια από τη γερμανική Κατοχή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ