ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Γιατί η Πετροπούλου φιλοτέχνησε γραμματόσημο που απεικονίζει τους στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:13:00 π.μ. | | |
 Φέτος, τα ΕΛΤΑ στηρίζουν τα «ΕΝ ΑΡΓΕΙ ΔΙΟΝΥΣΙΑ» και εκδίδουν συλλεκτικό γραμματόσημο που φιλοτέχνησε η εικαστικός Ελισάβετ Δήμα Πετροπούλου με θέμα, τα «ΕΝ ΑΡΓΕΙ ΔΙΟΝΥΣΙΑ». Πολλοί όμως ίσως δεν γνωρίζουν την ιστορική σχέση των ταχυδρομείων με τον Καποδίστρια και το κτίριο των στρατώνων στο Άργος...


Την Δευτέρα 11 Μαΐου, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος παρουσίασε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το συλλεκτικό γραμματόσημο παρουσία της Διευθύντριας των ΕΛΤΑ κ. Σοφίας Στεργίου , του Θεματικου Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Βασίλη Σιδέρη και της εικαστικού Ελισάβετ Δήμα Πετροπούλου. 
Ο Καποδίστριας ιδρύει το πρώτο ταχυδρομείο στο Άργος πριν 187 χρόνια

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1828, ο Ι. Καποδίστριας υπογράφει ψήφισμα «περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκοινωνίας» ιδρύοντας το «Γενικόν Ταχυδρομείον» με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και τη Σύρο.

Ο ταχυδρόμος φθάνοντας στην Αθήνα, από το Ναύπλιο που ήταν τότε πρωτεύουσα, «ανήρχετο επί βαρελίου, αναγιγνώσκων εις επήκοον των συγκεντρωμένων κατοίκων τας επί των επιστολών διευθύνσεις. Εν περιπτώσει καθ’ ην δεν εμφανίζοντο οι αποδέκται, αι επιστολαί εκαίοντο επιτόπου».

Η γεωγραφική ιδιομορφία και ποικιλία της χώρας, και η παντελής έλλειψη συγκοινωνιακής υποδομής έκανε το ταχυδρομικό έργο ιδιαίτερα δύσκολο.

Το 1834 σε συμφωνία με τον Γάλλο τραπεζίτη Φεράλδη το ταχυδρομείο καλύπτει την αλληλογραφία από και προς τα νησιά, ενώ το 1836 χρησιμοποιούνται οι πρώτες άμαξες για τη μεταφορά αλληλογραφίας Αθήνα-Πειραιά.

Το 1860 τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί γραμματοσήμων και τυπώνεται στο Νομισματοκοπείο του Παρισιού. Το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο που έχει σαν παράσταση - συμβολικά- την κεφαλή του Ερμή.
Το 1869 τα ελληνικά ταχυδρομεία επιβιβάζονται στο τρένο, ενώ το 1874, δίνουν το παρόν στην Ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης στη Βέρνη.

Το 1892 το τηλέφωνο προστίθεται στις αρμοδιότητες των ταχυδρομείων και δημιουργούνται τα 3Τ.

Το 1896 γίνονται οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα. Τα ελληνικά ταχυδρομεία προχωρούν σε δύο διεθνείς πρωτοπορίες. Εκδίδουν την- πρώτη παγκοσμίως -σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων με αθλητικό θέμα. Διαθέτουν δε, μέρος των εσόδων από την πώληση αυτών των γραμματοσήμων, για να ενισχύσουν οικονομικά την Ολυμπιακή επιτροπή. Με αυτή την ενέργειά τους, τα ελληνικά ταχυδρομεία γίνονται οι πρώτοι επίσημοι χορηγοί των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1909 εγκαινιάζεται η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία. Για δεκαετίες ο αγροτικός διανομέας αποτελεί το μοναδικό μέσο επικοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου με τον υπόλοιπο κόσμο.

1926 Η Ιταλική εταιρία «Αεροεσπρέσσο» μεταφέρει αεροπορικώς για πρώτη φορά την αλληλογραφία τους.

Το 1940 εν όψει του Ελληνοιταλικού πολέμου, οργανώνεται η «εν εκστρατεία ταχυδρομική υπηρεσία».

Το 1949 με την ίδρυση του ΟΤΕ χωρίζονται τα τρία Τ, και τα ταχυδρομεία αναλαμβάνουν αμιγώς ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Από το 1970 τα «Ελληνικά ταχυδρομεία» λειτουργούν σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου.

Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 στις 20:00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΝ ΑΡΓΕΙ ΔΙΟΝΥΣΙΑ», ενώ μόνο για εκείνη την ημέρα θα χρησιμοποιηθεί η αναμνηστική σφραγίδα των ΕΛΤΑ με το θέμα της εκδήλωσης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ