ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ρύθμιση χρεών στη ΔΕΗ με 36 δόσεις και με προκαταβολή 10%

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:23:00 μ.μ. | |
 Ως και 36 μηνιαίες ένοτκες δόσεις, που μπορεί να φθάσουν ακόμα και στις 60 για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, δίνει από σήμερα η ΔΕΗ στους πελάτες της (πάνω από 500.000 νοικοκυριά και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις) για να πληρώσουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Ταυτόχρονα, μειώνεται στο 10% από 20% η προκαταβολή επί της συνολικής οφειλής για την ένταξη στη ρύθμιση. Δικαίωμα ένταξης έχουν και όσοι είχαν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Προϋπόθεση παραμένει η εξόφληση του τρέχοντος λογαριασμού.

Πρόκειται για τον νέο Κανονισμό Διακανονισμών της ΔΕΗ, που εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο. Στόχος είναι να ανασχεθεί η αυξητική τάση των οφειλών, που αγγίζουν το 1,9 δισ. ευρώ και σε δεύτερο στάδιο, π.χ. σε ένα τρίμηνο, να αρχίσει να εμφανίζεται κάποια μείωση.

Από το σύνολο, οφειλές 1,2 δισ. ευρώ προέρχονται από τη Χαμηλή Τάση, 50 - 50 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου, γύρω στα 280 εκατ. ευρώ οι οφειλές των βιομηχανιών στην Υψηλή Τάση και το υπόλοιπο αφορά στη Μέση Τάση. Από το 1 εκατ. διακανονισμούς της παλαιάς ρύθμισης το 50% δεν τηρήθηκε. Ως ενεργοί, εξυπηρετούμενοι και μη, θεωρούνται 280.000 διακανονισμοί. «Είναι ένα γενναίο σχέδιο... που δίνει ανάσα στα φτωχά νοικοκυριά και ώθηση στην επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Οι 36 δόσεις αφορούν σε όλους τους καταναλωτές της Χ.Τ. (νοικοκυριά, επαγγελματίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες) και της Μ.Τ. (μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες) πλην των εποχιακών και έρχεται σε αντικατάσταση της ισχύουσας ρύθμισης, με τις 8 δόσεις μεσοσταθμικά για τους οικιακούς και τις μικρές επιχειρήσεις, και 4 ως 6 δόσεις για μεσαίες και μεγάλες. Ειδικά για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τα άτομα με αναπηρία κ.λπ., οι δόσεις μπορεί να φθάσουν ως και τις 60 από 40 σήμερα.

Βασική διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι ο αριθμός των δόσεων θα αποφασίζεται σε συνεννόηση του οφειλέτη με τα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ, με κριτήρια όπως η οικονομική κατάσταση του καταναλωτή. Το προφίλ του πελάτη θα διασταυρώνεται μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος SAP. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά, Απρίλιο - Οκτώβριο, προβλέπεται προκαταβολή από 10% και εξόφληση σε 8 ως 18 δόσεις.

Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται ο ΑΦΜ και ο Αριθμός Παροχής στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ προβλέπεται και τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο 11770.

Η κατηγοριοποίηση των πελατών ανάλογα με τη συνέπειά τους στις πληρωμές, όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, καταργείται και ενοποιείται σε μία κατηγορία των 36 δόσεων, ενώ δίνεται ευκαιρία για μία «νέα αρχή», όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης, με μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά (ρευματοκλοπή κ.λπ.). Ωστόσο, σε περίπτωση συστηματικού «μπαταχτσή», με βάση την κατανάλωση ρεύματος, τα τετραγωνικά του σπιτιού του και το εισόδημα, η παροχή θα αποκόπτεται.

Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ακόμα ότι σκοπεύει να ζητήσει από τη ΡΑΕ τη θέσπιση κανονισμού που δεν θα επιτρέπει την αλλαγή παρόχου αν προηγουμένως ο πελάτης δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του, ενώ με επιστολή προς τις ανταγωνιστικές εταιρείες θα ζητήσει τη σύναψη συμφωνίας κυρίων για το θέμα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ