ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Έκθεση αρχειακού υλικού πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας 11-12 Ιουλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:01:00 μ.μ. | | |
Στην Ακροναυπλία, που λειτουργούσε ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από το 1937, στα πλαίσια του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθει απο τις 11 έως τις 12 Ιουλίου στο Ναύπλιο, θα έχει στηθεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες και άλλα υλικά για τις φυλακές.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ομαδικές φωτογραφίες κρατουμένων, ανάμεσά τους και της Κομματικής Επιτροπής και του Γραφείου της ομάδας Ακροναυπλίας ή τον Δημήτρη Γληνό μαζί με τους δασκάλους της Ακροναυπλίας. Θα δουν ακόμα σκηνές από την καθημερινή ζωή των κρατουμένων κομμουνιστών και αγωνιστών μέσα στις φυλακές, την ώρα του φαγητού στους θαλάμους, την ώρα που οι ίδιοι οι κρατούμενοι ετοίμαζαν το συσσίτιο, εικόνες από ημέρες γενικής καθαριότητας, από γυμναστικές επιδείξεις ή τους κρατούμενους στο προαύλιο μελέτης σκυμμένους στα βιβλία τους.
Ξεχωριστά ταμπλό της έκθεσης είναι αυτό με ένα γράμμα κρατούμενου στη γυναίκα του, όπου διακρίνονται τα σβησίματα της λογοκρισίας, αλλά και το ταμπλό με το σκίτσο των φυλακών από έναν άλλο κρατούμενο που βρέθηκε πάνω του όταν εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944.

Μπορεί το κτίριο των φυλακών να μη σώζεται, όμως στην έκθεση υπάρχει σχεδιάγραμμα του προαυλίου, του ισογείου και του β' ορόφου των φυλακών, όπου το μάτι του επισκέπτη μπορεί να περιηγηθεί από τα ράντζα των θαλάμων στα μαγειρεία, τα πλυντήρια και τα λουτρά, το προαύλιο επισκεπτηρίου και μελέτης που ονομάστηκε προαύλιο Γληνού, τις αυλές και τις σκοπιές του κολαστηρίου, που οι κομμουνιστές με τη στάση τους το μετέτρεψαν σε φάρο και φως.
Το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιούλη το μεγάλο πανελλαδικό νεολαιίστικο αντάμωμα στο Ναύπλιο
Επισκέψεις στην Ακροναυπλία και συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης, την περίοδο 1947-1949

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στις 11 και 12 Ιούλη, πραγματοποιείται το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, η μεγαλύτερη ετήσια αγωνιστική συνάντηση χιλιάδων νέων απ' όλη τη χώρα. Φέτος, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο θα γίνει στο Ναύπλιο και θα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακροναυπλία και συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης, την περίοδο 1947-1949.

Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στην παραλία της Καραθώνας, 3 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο και θα λειτουργεί από τις 10 Ιούλη, με πρόγραμμα πολύμορφων νεανικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία, που προτιμούν οι κάτοικοι του Ναυπλίου και του Αργους για να κάνουν τα μπάνια τους, έναν πολύ όμορφο χώρο, με φυσική σκιά από δέντρα και όλες τις απαραίτητες υποδομές για κάμπινγκ, που έχουν ετοιμάσει οι τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Πρόκειται, βέβαια, για ένα μέρος γνώριμο από πιο παλιά, αφού εκεί είχε γίνει και το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το 2010, που είχε ενθουσιάσει όλους τους συμμετέχοντες με την άρτια οργάνωσή του και τη φυσική ομορφιά του χώρου.
Στο χώρο της κατασκήνωσης, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», θα οργανωθεί τουρνουά beach volley, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει όμορφες εκδηλώσεις και νεανικά γλέντια τα βράδια, που παραδοσιακά... οι χιλιάδες κατασκηνωτές γίνονται μια παρέα, τραγουδούν, χορεύουν και ξεφαντώνουν όλοι μαζί. Γιατί το Διήμερο είναι ένας μοναδικός θεσμός, που ενώνει νέους από την Κρήτη έως τη Θράκη, που χαίρονται όμορφες καλοκαιρινές στιγμές παράλληλα με την ομορφιά του αγώνα.

Τιμή στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Το πλούσιο και ιδιαίτερα φροντισμένο πρόγραμμα του φετινού Διημέρου περιλαμβάνει πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που είναι αφιερωμένες στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ηρωική στάση και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στις πιο δύσκολες συνθήκες, στις φυλακές και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα και ν' αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα από αυτή τη στάση και για το σήμερα.

Πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας, εκεί όπου ήταν οι φυλακές που λειτούργησαν ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από το 1937, θα έχει στηθεί μια μεγάλη έκθεση, που θα επισκεφτούν, καθ' όλη τη διάρκεια του Διημέρου, συντεταγμένα με τις Οργανώσεις τους οι κατασκηνωτές. Η έκθεση παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και σκίτσα για τις φυλακές της Ακροναυπλίας και τη ζωή των κρατουμένων σ' αυτές, την καθημερινότητά τους.

Αλλη μια έκθεση που θα λειτουργεί με οργανωμένες ξεναγήσεις, θα στηθεί στο χώρο της κατασκήνωσης και θα περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό (όπως γράμματα και επιστολές φυλακισμένων, εφημερίδες της εποχής). Η έκθεση αυτή θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, στους δύο σταθμούς του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου: Τις φυλακές της Ακροναυπλίας και το στρατοδικείο - «θανατοδικείο» της Τρίπολης.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και μια παράσταση που έχουν ετοιμάσει οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, ένα μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στην Ακροναυπλία, «ντυμένο» με ποίηση, με ζωντανή μουσική και τραγούδια του αγώνα, αφήγηση των ιστορικών γεγονότων από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου μέχρι και το τέλος της κατοχής, που σχετίζονται με την Ακροναυπλία και τους κρατουμένους της, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη, του Γιάννη Ρίτσου, του Βασίλη Ρώτα και κειμένων του Δημήτρη Γληνού.

Ιδιαίτερα σημαντική για τους κατασκηνωτές του Διημέρου θα είναι η συμμετοχή τους στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στον Αη Θανάση στην Τρίπολη, στις 12 Ιούλη, για να τιμήσει τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στο πρόσωπο των εκτελεσμένων με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, την περίοδο 1947-1949. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους εκτελεσμένους. Το στρατοδικείο Τρίπολης δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1947 και έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο», λόγω του μεγάλου αριθμού θανατικών καταδικών που εξέδωσε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Μέσα απ' όλες αυτές και άλλες ακόμα πλούσιες δραστηριότητες, φωτίζεται ο σκοπός και το περιεχόμενο του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, όπως περιγράφεται και στη σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ: «Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πατώντας στα χνάρια των ηρώων του λαού μας. Συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα, με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον»...
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ