ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Μανιάτης: Αρκετά τα ψέματα, αρκετά η πατριδοκαπηλία, αρκετά ο διχασμός

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:01:00 μ.μ. | |
 "Βρισκόμαστε πολύ λίγες μέρες πριν την πιο κρίσιμη ψηφοφορία που θα αποφασίσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Τις επόμενες μέρες πρέπει να συζητήσουμε τρία κορυφαία θέματα: 1. Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, 2. Αλήθεια και Ψέματα και 3. Κοινωνία και Αλληλεγγύη.
1. Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια: Το δημοψήφισμα είναι η κορυφαία πράξη μιας δημοκρατικής πολιτείας. Αποτελεί όμως ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα να λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν 49 χώρες, και για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, από την εποχή της Χούντας, ότι δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διασφαλίσεις για τον ελληνικό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει εδώ και 40 χρόνια στην Ευρώπη...."

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθ. Γιάννης Μανιάτης, στη χθεσινή Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αργολίδας "ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ", που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Άργους.

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της ομιλίας.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΑΡΚΕΤΑ Η ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΑΡΚΕΤΑ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ »

Ομιλία στην Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αργολίδας «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ» Εργατικό Κέντρο Άργους, 02.7.2015

Βρισκόμαστε πολύ λίγες μέρες πριν την πιο κρίσιμη ψηφοφορία που θα αποφασίσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Τις επόμενες μέρες πρέπει να συζητήσουμε τρία κορυφαία θέματα: 1. Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, 2. Αλήθεια και Ψέματα και 3. Κοινωνία και Αλληλεγγύη.

1. Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια: Το δημοψήφισμα είναι η κορυφαία πράξη μιας δημοκρατικής πολιτείας. Αποτελεί όμως ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα να λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν 49 χώρες, και για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, από την εποχή της Χούντας, ότι δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διασφαλίσεις για τον ελληνικό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει εδώ και 40 χρόνια στην Ευρώπη.

Επιπλέον δεν έχει ξαναγίνει και κάτι άλλο σ’ αυτό τον τόπο που μάτωσε από τον διχασμό, που έζησε εμφύλιο. Μόνο η φασιστική ακροδεξιά χαρακτήριζε τους αντιπάλους τους ως προδότες και Αντεθνικώς Δρώντες.

Είχαμε παλέψει και το είχαμε ξεπεράσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τη συμβολή Ευρωπαϊστών πολιτικών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο Γρηγόρης Φαράκος, αγωνίστηκαν για να ξαναενώσουν τον ελληνικό λαό και να κουβεντιάζουν πια για καθαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και όχι για εθνικούς διχασμούς. Σήμερα ξαναφέρνουν ενσυνείδητα κάποιοι τον εθνικό διχασμό στη δημόσια συζήτηση, χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως Πεμπτοφαλαγγίτες, ως Τρόικα εσωτερικού.

Η κορύφωση του ευτελισμού της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, που ντύνεται με το φύλλο συκής της δήθεν προσφυγής στη λαϊκή βούληση που καλείται να αποφασίσει για ένα παρανοϊκό δημοψήφισμα επί ανυπάρκτου ερωτήματος, για κάτι για το οποίο ο Πρωθυπουργός που μας καλεί να πούμε ΟΧΙ, είπε ΝΑΙ με υπογραφή σε δισέλιδη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν λίγες μέρες.

2. Αλήθεια και Ψέματα: Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ ιστορική περίοδος στη χώρα που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν λεχθεί τόσα απίστευτα, τερατώδη, τραγικά, κραυγαλέα ψέματα. Αποδεχτήκαμε τα προεκλογικά ψέματα. Ψέμα ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, ψέμα ότι με ένα άρθρο θα τα καταργήσουν, ψέμα το Πρόγραμμα των 12 δις ευρώ της Θεσσαλονίκης. Όλα τα αποδεχτήκαμε, κλείσαμε τα μάτια και είπαμε δεν πειράζει, δικαιούνται να έχουν ένα περιθώριο 100, 200 ημερών να φέρουν κάτι καλύτερο. Κι άρχισαν τα χονδροειδή κυβερνητικά πια ψέματα, ότι θα μας δώσουν 5 δις ευρώ οι Ρώσοι για τον αγωγό, ότι έχουμε Plan B κι αν δεν μας δώσουν οι δανειστές, θα μας δώσει η Τράπεζα των BRICS. Σήμερα ο Ρώσος Υπουργός είπε ποιος σας είπε ότι εμείς καλέσαμε τους Έλληνες; ΨΕΜΑΤΑ έλεγε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λαφαζάνης που μας έλεγαν ότι τους προσκάλεσαν οι Ρώσοι να συμμετάσχουν στην Τράπεζα.

Μας έλεγαν ότι θα πάνε σε μια καλύτερη συμφωνία. Το 1 δις ευρώ της 25ης Ιανουαρίου έγινε 8 δις ευρώ πρόταση Τσίπρα πριν 20 μέρες, και πριν 2 μέρες έγινε 29 δις ευρώ καινούριο πρόγραμμα – μνημόνιο και 11 δις ευρώ που χάσαμε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ξεκίνησαν πριν πέντε μήνες με υποχρεώσεις της χώρα περίπου 1 δις ευρώ και πριν κλείσουν τις τράπεζες είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας 40 δις ευρώ καινούριο μνημόνιο.

3. Κοινωνία: Επειδή ζούμε σε μια αγροτική περιοχή θα πω λίγα πράγματα για τους αγρότες, για τους άνεργους και απελπισμένους και για τη νέα γενιά και την Παιδεία.
Αγρότες: Πλην του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Αμερικάνοι, οι Ευρωπαίοι, όλοι, λένε ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά στο ψευδοδίλλημα που γράφεται στο χαρτί του ψηφοδελτίου, αλλά στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη ή στην έξοδό της.

Έξοδος της χώρας από την Ευρώπη και από το ευρώ, κι απευθύνομαι σε έναν αγροτικό Νομό όπως είναι ο δικός μας, σημαίνει ότι σταματούν τα 20 δις ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σταματούν οι επιδοτήσεις σε πορτοκάλια, κτηνοτροφία, στάρια, ελιές, παντού, και ταυτόχρονα σταματούν και τα περίπου 11 δις ευρώ του ΕΣΠΑ που αφορούν την ελληνική Περιφέρεια, περιλαμβανομένης της Αργολίδας. Οι Έλληνες αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι θα χάσουν το 50% κατά μέσο όρο του εισοδήματός τους, επειδή πρόκειται για κοινοτικές επιδοτήσεις (μιλώ για 700.000 οικογένειες Ελλήνων αγροτών).
1.500.000 άνεργοι κι απελπισμένοι: Στους ανθρώπους αυτούς, στους άνεργους συμπολίτες μας, στους συγγενείς μας, στους φίλους μας, που λένε πολλές φορές «Και τι έχω να χάσω; Τα έχω χάσει όλα, Χαμένος και πνιγμένος είμαι», πρέπει ο καθένας από εμάς με αγάπη, με κατανόηση για τους συμπολίτες μας που το σκέφτονται αυτό, γιατί είναι άνθρωποι απελπισμένοι που πονάνε βαθιά, να τους πούμε κάτι πάρα πολύ απλό. Αν η απόφαση του ελληνικού λαού την Κυριακή το βράδυ είναι ΟΧΙ, που σημαίνει έξοδος από το ευρώ, που σημαίνει ότι υλοποιούμε το κρυφό σχέδιο του κ. Σόιμπλε που μας θέλει έξω από την Ευρώπη, της κας Λεπέν και των ακροδεξιών κύκλων της Ευρώπης που θέλουν διάλυση της Ευρωζώνης, αυτό σημαίνει για το 1.500.000 ανέργων ότι σταματούν τα επιδόματα ανεργίας άμεσα, σταματούν οι επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να φτιάξουν μια θέση εργασίας παραπάνω. Σταματούν όλα. Αυτό είναι το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.
Παιδεία και νέα γενιά: Έχουμε 1.500.000 μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές, ανθρώπους που είναι γύρω από την Παιδεία. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι Παιδεία στην Ελλάδα υπάρχει, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, στα Πανεπιστήμια, στα Τ.Ε.Ι., επειδή πάνω από 30% των χρηματοδοτήσεων έρχονται από τα ευρωπαϊκά Ταμεία; Ποιος θα ξαναμοιράσει βιβλία; Ποιος θα χρηματοδοτήσει Πανεπιστημιακά Τμήματα; Ποιος θα κάνει τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα; Ποιος θα στηρίζει τις κοινωνικές υποδομές; Πώς θα συνεχίσει το Βοήθεια στο Σπίτι;

Έλεος. Αρκετά. Αρκετά τα ψέματα, αρκετά οι πατριδοκαπηλία, αρκετά ο διχασμός της κοινωνίας.
Όλοι μαζί να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στην Ελπίδα, ΝΑΙ στην Ευρώπη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ