ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Βροχές και θερμοκήπια «κοντράρουν» την υπαίθρια ντομάτα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:56:00 μ.μ. |
  Εδώ και δύο περίπου εβδοµάδες έχει µπει στην ελληνική αγορά η υπαίθρια ντοµάτα που βγήκε σιγά-σιγά σε κάποιες περιοχές (Ναύπλιο, γενικότερα Αργολίδα, Λακωνία, Μαραθώνα και Μέγαρα) µε αρκετά πιεσµένες τιµές παραγωγού καθώς συνέπεσαν µε τις θερµοκηπιακές και σηµειώθηκαν και ποιοτικά προβλήµατα από αρκετές µυκητολογικές ασθένειες (πχ. tuta absoluta) λόγω των συνεχιζόµενων βροχοπτώσεων.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγµή «η τιµή παραγωγού έχει πέσει στα 18-22 το κιλό, παρότι ο καταναλωτής πληρώνει συχνά πάνω από 1 ευρώ», σηµειώνει ο Βασίλης Κόλλιας, πρόεδρος Νέων Αγροτών Βοιωτίας. «Είχαµε οψίµηση καλλιέργειας και πολλά προβλήµατα µε µύκητες. ∆εν ξέρουµε πως θα πάει η χρονιά. Ευχόµαστε να µην βρέξει», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος και προσθέτει «δεν γίνονται πολλές πράξεις µε χονδρεµπόρους τώρα λόγω και του οικονοµικού κλίµατος που επικρατεί, έτσι οι µικροί κυρίως παραγωγοί επιλέγουν να πωλούν απευθείας στις λαϊκές αγορές». Ωστόσο ακόµα δεν µπορούµε να έχουµε ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς για την ντοµάτα, όπως τονίζει στην Agrenda ο κ. Κόλλιας, αν δεν:
-φύγουν από την αγορά οι θερµοκηπιακές,
-σταµατήσουν οι βροχές, που προκάλεσαν έντονα µυκητολογικά και κατ’ επέκταση ποιοτικά προβλήµατα,
-ξεκαθαρίσει το οικονοµικό τοπίο στο σύνολο της χώρας.

Με µια πρώτη εκτίµηση φαίνεται ότι γενικά έχουν µπει λιγότερα στρέµµατα υπαίθριας ντοµάτας σε σχέση µε πέρσι σε ποσοστό περίπου 5-12%. Όµως καλύτερη εικόνα θα έχουµε γύρω στις 15-20 Ιουλίου, οπότε και θα έχει µπει στο φουλ όλη η καλοκαιρινή παραγωγή. Όσον αφορά τη ζήτηση, παραµένει σταθερά µειωµένη τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς λόγω της κρίσης, σύµφωνα µε τον πρόεδρο Νέων Αγροτών Βοιωτίας, οι καταναλωτές δεν αγοράζουν 5 κιλά όπως στο παρελθόν αλλά γύρω στα 1-3 κιλά.

Και σηµειώνει «αυτή την περίοδο δεν εξάγουµε ντοµάτα, δεν ξέρουµε τι θα συµβεί στο άµεσο µέλλον. Ίσως ακολουθήσει το προϊόν την πορεία των ροδάκινων και βερίκοκων, στα οποία σηµειώθηκαν πολύ χαµηλές τιµές για τον παραγωγό, καθώς πιέστηκαν πέρσι λόγω εµπάργκο, εν µέσω και της κρίσης σε συνδυασµό µε την περιορισµένη διατησιµότητά τους στα ψυγεία.

Ακόµα µια σηµαντική παράµετρος για την καλλιέργεια της υπαίθριας ντοµάτας αποτελεί το γεγονός ότι λόγω του αυξηµένου κόστους παραγωγής, οι αγρότες τελευταία επιλέγουν ποικιλίες και όχι υβρίδια. «Οι ποικιλίες είναι µεν πιο οικονοµικές (24-34 λεπτά το φυτό ντοµάτας, όταν ένα αξιοπρεπές υβρίδιο ντοµάτας κοστίζει από 52 λεπτά και πάνω) αλλά ουσιαστικά είναι πιο ευαίσθητες σε µύκητες, βακτήρια, ιούς και ο καρπός έχει καλά χαρακτηριστικά όσο είναι φρέσκος για 2-3 µέρες µετά όµως δεν έχει καλή διατηρισιµότητα», καταλήγει ο κ. Κόλλιας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ