ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μετά την κάλπη έρχεται η λυπητερή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:14:00 π.μ. |
 Τι αποδίδουν οι έλεγχοι του μεγάλου πλούτου και ποια ειδοποιητήρια ετοιμάζονται να αποσταλούν μετά τις εκλογές (για ευνόητους λόγους!) σε μας τους "χαροκαμένους"!!!

Συνεχίζονται εν μέσω θέρους οι έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και σε μεγάλες επιχειρήσεις.Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίως Εσόδων έως τις αρχές Αυγούστου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), είχε σε εξέλιξη 1.033 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 35 ελέγχους.

Στο πρώτο 7μηνο 2015 το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 189,28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 46,58 εκατ. ευρώ.Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν πως έως τα τέλη Ιουλίου ήταν σε εξέλιξη 801 πλήρεις και 150 μερικοί έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης σε μεγάλες επιχειρήσεις.Συνολικά στο πρώτο 7μηνο εισπράχθηκαν από πλήρεις και μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις 275 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα μένουν τα ειδοποιητήρια της εφορίας σε υλοποίηση των τελευταίων ρυθμίσεων, εκ των οποίων τα περισσότερα θα αποσταλούν στους φορολογούμενους μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Συγκεκριμένα ετοιμάζονται:

1. Η αύξηση του ποσού της μηνιαίας δόσης για την εξυπηρέτηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών -της ρύθμισης στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 850.000 φορολογούμενοι- θα γίνει τον Οκτώβριο, καθώς ο ίδιος ο μνημονιακός νόμος ορίζει ότι η αναπροσαρμογή του επιτοκίου θα γίνει δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου (14 Αυγούστου).

Η ρύθμιση αυτή θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που προκύψει μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των δόσεων. Μείωση του αριθμού των δόσεων μπορεί να σημαίνει ακόμη και υπερδιπλασιασμό της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης.

Στον νόμο υπάρχει και μια 2η διάταξη που αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων και αφορά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνονται όσοι οφειλέτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση από εδώ και στο εξής. Τουλάχιστον, αυτή η επιβάρυνση αναμένεται έρθει μετά την κάλπη, καθώς ο νόμος ορίζει ότι οι προσαρμογές για τους οφειλέτες θα πρέπει να γίνουν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

2. Υπό έκδοση βρίσκεται απόφαση της ΓΓΔΕ η οποία θα καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις μέσω των οποίων θα εντοπιστούν οι ανασφάλιστοι οδηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός της ΓΓΔΕ προβλέπει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί που θα εντοπιστούν με ανασφάλιστο αυτοκίνητο θα κληθούν τον να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους εντός οκτώ ημερών πληρώνοντας όχι μόνο το αντίτιμο της ασφάλειας, αλλά και το παράβολο των 250 ευρώ.

Ακόμη και για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από το ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών υπάρχει χρονικό περιθώριο όχι μόνο για να αποφευχθεί το καινούργιο πρόστιμο των 150 ευρώ, αλλά ακόμη και να περιοριστεί στο ήμισυ το πρόστιμο που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

3. Μετά τις εκλογές θα αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, τα οποία δεν έχουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι.

4. Ηδη εφαρμόζεται η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις από τις 16 Ιουλίου 2015, σε ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και παρακρατούνται τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναδρομικά από την 1-1-2015.

5. Εντός του Σεπτεμβρίου οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία θα δουν την επιβάρυνση των διδάκτρων από τον ΦΠΑ 23%.

6. Εκκρεμεί η νέα εκκαθάριση των δηλώσεων που έγιναν πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου για όσους έχουν πισίνες, Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών και σκάφη, ώστε να συμπληρωθεί ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.

7. Στις 26 Αυγούστου,λήγει η προθεσμία υποβολής του Ε9 αλλά και διόρθωσης των στοιχείων. Απ κει και πέρα αναμένατι η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ. Με τον μνημονιακό νόμο, έχει ήδη αποσαφηνιστεί ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016) και ότι θα ισχύσει και για φέτος η έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Το μόνο που μένει είναι να δοθεί η εντολή για να ξεκινήσει η εκκαθάριση, που μάλλον θα γίνει μετά τις εκλογές για ευνόητους λόγους. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ πάντως πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.

8. Οι αλλαγές στη φορολογία θα συμπληρωθούν τον Οκτώβριο, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το ψαλίδισμα ή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και δωρεές, αλλά και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η οποία θα αλλάξει εκ βάθρων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ