ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Προβληματισμός από τους παραγωγούς της Αργολίδας για την πορεία των μανταρινιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:00:00 μ.μ. | |
 Τον προβληματισμό τους κατέθεσαν στον αγροτύπο αρκετοί παραγωγοί παρά την άνοδο των εξαγωγών των μανταρινιών σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με πέρσι. Πρόβλημα υπήρξε τόσο ως προς την τιμή διάθεσης του προϊόντος όσο και ως προς την ζήτηση των μανταρινιών από τις αγορές της Ευρώπης, όπου και διατίθενται. Στασιμότητα και προβληματισμός υπάρχει από τους παραγωγούς της Αργολίδας. 

Αν και ποσοτικά η παραγωγή παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αυτό δεν μεταφράζεται από ορισμένους παραγωγούς σε κέρδος, καθώς η ζήτηση του μανταρινιού παρουσιάζει στασιμότητα και οι τιμές στις οποίες τα μανταρίνια διατίθενται δεν ικανοποιούν αρκετούς παραγωγούς.

Αρνητική εικόνα ως προς την διάθεση της κλημεντίνης έδωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Αργολίδα, κ. Χαράλαμπος Κωστάκης. Όπως μας είπε ο κ. Κωστάκης «η τιμή διάθεσης της κλημεντίνας ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι και άγγιξε το μέγιστο τα 18 λεπτά το κιλό. Πέρσι η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη τα μανταρίνια τα δίναμε στα 25 λεπτά φέτος δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση από το εξωτερικό. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε διαθέσει το 70% της παραγωγής και φέτος έχει διατεθεί το 30%. Δεν ξέρουμε καν αν θα καλύψουμε το κόστος παραγωγής». Ο κ. Κωστάκης έθεσε και το ζήτημα των μη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ καθώς όπως ανέφερε «πέρσι τον το χαλάζι μας κατέστρεψε πολλά δέντρα αλλά αποζημίωση δεν πήραμε ούτε ευρώ. Δεν έχει νόημα να πληρώνουμε εισφορές που ξεπερνούν τα 1200 ευρώ το χρόνο αν δεν παίρνουμε τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Κωστάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών μέχρι τις 15/1/2016, ανέρχονταν σε 55.938 τόνους , παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τους 42.776 που είχαν εξαχθεί πέρσι.

Αντώνης Ανδρονικάκης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ