ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Μανιάτης: Πότε θα ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων του Αργολικού πεδίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:54:00 π.μ. | |
 Άμεση ενημέρωση για το πότε θα ανανεωθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του Τεχνητού Εμπλουτισμού των Υδροφόρων Σχηματισμών του Αργολικού Πεδίου, ζητά ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) καθ. Γιάννης Μανιάτης, με σχετική ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτη:

Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Μανιάτης αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,

Το Δεκέμβριο του 2010 με την υπ’αριθμ.πρωτ.ΕΥΠΕ,οικ.133925/23.12.2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση, λύθηκε ένα τεράστιο θέμα που απασχολούσε την Αργολίδα και το οποίο αναφέρεται στον τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφόρων σχηματισμών στο Αργολικό Πεδίο.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε η δυνατότητα για πρώτη φορά για όλο το Αργολικό Πεδίο, καθώς και την περιοχή Ασίνης – Δρεπάνου, για το διάστημα από Δεκέμβριο έως Ιούνιο, να χρησιμοποιείται το νερό των πηγών Κεφαλαρίου και Λέρνης, αντί να χύνεται αχρησιμοποίητο στον Αργολικό Κόλπο, αντίθετα να χρησιμοποιηθεί για εμπλουτισμό και αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου σε όλο το Αργολικό Πεδίο.

Επιπλέον στόχος ήταν η ανακοπή της υφαλμύρινσης των υπόλοιπων υδροφορέων της περιοχής, η προοδευτική αποκατάσταση της ποιότητας των υδάτων και τελικά η αποθήκευση κατά τους υγρούς μήνες αρκετών ποσοτήτων νερού με σκοπό τη χρησιμοποίησή του για να καλύπτονται αρδευτικές ανάγκες κατά τους ξηρούς μήνες. Εξάλλου, η εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού έχει εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα των υπόγειων νερών όσον αφορά στη νιτρορύπανσή τους, με δεδομένο ότι το Αργολικό Πεδίο έχει χαρακτηρισθεί ευπρόσβλητη ζώνη από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης. Επιπλέον, ο τεχνητός εμπλουτισμός αποτελεί ένα από τα προτεινόμενα βασικά μέτρα του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου που εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων τον Απρίλιο του 2013 (ΦΕΚ 1004/Β΄/24.4.2013).

Για την εκτέλεση του έργου κατά τα τελευταία χρόνια, συνεργάζονται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας, οι Τ.Ο.Ε.Β. Ασίνης – Δρεπάνου, Αγίας Τριάδας, Πουλακίδας – Μάνεση, Ήρας – Κουρτακίου, Αγίου Ανδριανού, Νέας Τίρυνθας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ήρας & Κουρτακίου και η Ομάδα Παραγωγών Αμαριανού.

Κύριε Υπουργέ,

Στις 30.11.2015 υποβλήθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ σχετική μελέτη για την ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Έργα και Δράσεις Τεχνητού Εμπλουτισμού Υπογείων Υδροφόρων Σχηματισμού Αργολικού Πεδίου». Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, η οποία άλλωστε έχει εγκρίνει την προηγούμενη απόφαση, έχει πλήρη εικόνα και γνώση, αλλά και επιστημονική επάρκεια και ικανότητα να προχωρήσει στη σχετική επανέγκριση του έργου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε εκτιμάται ότι θα ανανεωθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του Τεχνητού Εμπλουτισμού των υδροφόρων σχηματισμών του Αργολικού Πεδίου, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σχετική δράση, με βάση άλλωστε και την εξαιρετικά θετική εμπειρία των προηγουμένων 4 ετών, που συνέβαλαν στη βελτίωση του υδρολογικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της περιοχής;»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ