ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μανιάτης: Τρεις προτάσεις για το αγροτικό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:39:00 π.μ. | |
Άδικα και καταστρεπτικά χαρακτήρισε τα μέτρα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τους αγρότες, ο Γιάννης Μανιάτης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το αγροτικό.

Μεταξύ των άλλων ο Γ. Μανιάτης ζήτησε να αποσύρει η Κυβέρνηση τις απαράδεκτες προτάσεις Κατρούγκαλου. Χαρακτήρισε άδικο να φορολογούνται οι αγρότες σαν επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να αμοίβονται για την εργασία τους. Ρώτησε πού βρίσκονται τα 687.000.000€ για αρδευτικά έργα που προτάθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 για τους αγρότες από το πακέτο Γιούνκερ. Μεταξύ αυτών και τα 100.000.000€ για το αρδευτικό έργο του Αναβάλου στην Αργολίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε τρεις συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις μείωσης του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων: i) την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας πετρελαίου για αγρότες, όπως κάνουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες, ii) τον Συμψηφισμό Ενέργειας από Α.Π.Ε., που θα επιτρέψει τη μείωση κατά έως και 60% του κόστους αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, iii) την κατά προτεραιότητα προώθηση φοροαπαλλαγών για συλλογικές ομάδες παραγωγών, ώστε να προωθηθεί επίλυση και του βασικού διαρθρωτικού προβλήματος της ελληνικής γεωργίας, που είναι ο μικρός κλήρος και η αποσπασματική καλλιέργεια.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι έξοδος από την κρίση χωρίς ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας δεν μπορεί να υπάρξει κι επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ & η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ στήριξε και στηρίζει τους αγρότες και τους αγώνες τους.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώντας επιτρέψτε μου να εκφράσω τη θλίψη και την οδύνη μου για τις οικογένειες των 3 Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ένας εκ των οποίων, ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, κατάγεται από την Αργολίδα, για τους 3 αξιωματικούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Κύριε Υπουργέ, έξω από αυτήν εδώ την Αίθουσα συγκρούονται οι αγρότες με τη λογική της Κυβέρνησης. Τους έχετε αποκαλέσει φοροφυγάδες, εγωιστές, ακροδεξιούς, διαπλεκόμενους, προνομιούχους. Είναι έτσι; Αυτοί είναι οι αγρότες; Αν κανείς τους αντιμετωπίσει ως ισότιμους πολίτες με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, μήπως θα τους κάνει χάρη;
Για να δούμε λίγο με ηρεμία, πού βρισκόμαστε σήμερα; Γιατί έχει ενδιαφέρον η πολιτική της Κυβέρνησης με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ύπουλα, υπόγεια, από κάτω να σέρνεται μια φημολογία ότι οι αγρότες είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν, δεν πληρώνουν σε βάρος των υπολοίπων. Είναι έτσι όπως το λέτε;
Ας θυμηθούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έναν αριθμό μόνο. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο πρωτογενής τομέας της χώρας είναι ουσιαστικά ο βασικός πυλώνας που στηρίζει την μεταποιητική βιομηχανία της χώρας και τις εξαγωγές. Θυμίζω σε όλους ότι τα 6 από τα 10 προϊόντα - πρωταθλητές εξαγωγών της χώρας είναι προϊόντα αγροτικά, που παράγονται από Έλληνες αγρότες. Κατά συνέπεια, το να λέμε ότι οι αγρότες είναι κάποιοι που ζουν σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, αδικεί απλώς την κοινή απλή λογική αυτών που εκφέρουν αυτόν το λόγο.
Πού βρισκόμαστε τώρα; Φ.Π.Α. από το 13% στο 23%. Κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Φόρος στο κρασί. Τριπλασιασμός των εισφορών στον Ο.Γ.Α. Ο φόρος εισοδήματος από 13% στο 26%-27%. Ο Ο.Γ.Α. καταργείται. Και όλα αυτά απέναντι σε ποια κοινωνική ομάδα; Μήπως είναι μια κοινωνική ομάδα που δημιουργεί επιχειρήσεις;
Για να συνεννοούμαστε μεταξύ μας, οι αγρότες πρέπει να αμείβονται για την εργασία τους. Οι αγρότες είναι αδιανόητο να φορολογούνται ως επιχειρήσεις, διότι οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται ως άνθρωποι που συνεισφέρουν την εργασία τους, ως άνθρωποι που εργάζονται. Κατά συνέπεια, το να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις είναι πάλι κάτι το οποίο συνιστά αδικία σε βάρος των Ελλήνων αγροτών.
Όμως, υπάρχει ένα θέμα που το έκανε κατά κόρον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το έκανε επάγγελμα -διδακτορικό έχει αποκτήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτό- όταν κατέθετε επερωτήσεις να πυροβολεί επί δικαίων και αδίκων μη καταθέτοντας καμία πρόταση. Εμείς, επειδή δεν είμαστε το ίδιοι με εσάς, ήδη η Πρόεδρος μας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Γεννηματά, κατέθεσε ένα πακέτο 15 συγκεκριμένων προτάσεων.
Θα μου επιτρέψετε να αναλύσω λίγο περισσότερο 3 από αυτές τις προτάσεις.
Πρώτη πρόταση: Θετική συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο. Ηλεκτρονική κάρτα αγροτικού πετρελαίου. Σας καταθέσαμε τροπολογία. Μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί. Μέσα στο Μάρτη μπορεί ο Έλληνας αγρότης να έχει ηλεκτρονική κάρτα πετρελαίου και όχι την κάρτα αγρότη, που ουσιαστικά είναι μελλοντική υποθήκευση των εισφορών, των επιδοτήσεων που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεύτερη πρόταση: Ξαναμιλάω πάντα για τη μείωση του κόστος παραγωγής. Συμψηφισμός ενέργειας: Περάσαμε διάταξη τον Οκτώβρη του 2014 που επιτρέπεται στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) να εγκαθιστούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μέσα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να μειώνουμε έως και 60% το κόστος ηλεκτροδότησης και ποτίσματος των χωραφιών.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Στην Αργολίδα κάθε χρόνο πληρώνουν περίπου οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στον Τ.Ο.Ε.Β. 1.000.000€ στη ΔΕΗ. Με την πρόταση που καταθέτουμε, το 1.000.000€ μπορεί να γίνει μόλις 400.000€. Θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και 600.000€ παραπάνω έσοδα στις τσέπες των Ελλήνων αγροτών.
Τρίτη πρόταση: Επίσης, αναφερθήκαμε στο Μητρώο αγροτών, που έχει ήδη καταχωρισμένους 274.000 Έλληνες αγρότες και διαρκώς επικαιροποιείται.
Κι επειδή παίζετε λίγο την κολοκυθιά, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, και υπάρχει και πάλι μία υφέρπουσα προσπάθεια να φέρουμε διχασμό ανάμεσα στους αγρότες, σας καταθέτουμε την εξής πολύ απλή πρόταση, δεδομένου ότι έχετε αρχίσει να συζητάτε ζητήματα φοροαπαλλαγών. Ποιο είναι το βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας; Είναι ο μικρός κλήρος.
Έχουμε δυνατότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενισχύοντας με φοροαπαλλαγές τις συλλογικές οργανώσεις των αγροτών και άρα δίνοντας κίνητρο στους αγρότες να εντάσσονται σε συλλογικές οντότητες και άρα να έχουν κέρδος, έχουμε τη δυνατότητα μέσα από αυτές τις φοροαπαλλαγές να λύσουμε το βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας που είναι ο μικρός κλήρος; Σας απαντούμε: Ναι, εάν έχετε στοιχειώδη ωριμότητα, εάν μπορείτε να δείτε λίγο πέρα από τη χρονιά που διατρέχει η ελληνική δημόσια ζωή, μπορούμε μέσα σε πέντε χρόνια από σήμερα που μιλάμε, ένα μεγάλο μέρος του βασικού διαρθρωτικού προβλήματος της ελληνικής γεωργίας, το μικρό κλήρο, να το έχουμε λύσει.
Καταθέσαμε χθες όλοι οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μία ερώτηση η οποία έχει το εξής βασικό ερώτημα: Πού βρίσκονται τα 687.000.000€ για αρδευτικά έργα που είχαν προταθεί το Δεκέμβριο του 2014 στο πακέτο Γιουνκέρ για 10 μεγάλα έργα σε Νομούς Πέλλας, Κοζάνης, Ρεθύμνου, Αργολίδας και άλλους νομούς; Πού βρίσκεται αυτό το πακέτο;
Καταθέτω το έγγραφο για τα Πρακτικά.
Το πακέτο Γιουνκέρ τρέχει στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Για την Αργολίδα, για παράδειγμα, το περίφημο έργο του Αναβάλου, που ο Γέρος της Δημοκρατίας το έλεγε «ο αναβαλλόμενος Ανάβαλος» έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πακέτο με 100.000.000€. Θα τα ακυρώσετε ή θα τα υλοποιήσετε; Κυρίως, έχετε προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δική σας λίστα νέων έργων; Ναι ή όχι; Διότι, εάν ο ένας χρόνος που έχει περάσει, έχει περάσει άγονος, είστε υπόλογοι έναντι των Ελλήνων αγροτών.
Εμείς καλούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους Έλληνες αγρότες να ενώσουν τον αγώνα τους με τον αγώνα της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε και την ελληνική Κυβέρνηση να τραβήξει πίσω τις αδιανόητες προτάσεις Κατρούγκαλου. Μόνο έτσι μπορεί αυτός ο τόπος να βρει διέξοδο και ηρεμία».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ