ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μουσείο το σπίτι του Νίκου Γκάτσου στην Ασέα - Δωρήθηκε στο Δήμο Τρίπολης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:43:00 π.μ. |
 Λίγα χρόνια πριν συστάθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Δροσουλίτες» από την σύντροφο και κληρονόμο του Ασεάτη ποιητή Νίκου Γκάτσου, Αγάθη Δημητρούκα . Στην εταιρεία συμμετέχουν εκτός από τη σύντροφο του ποιητή, μεταξύ άλλων η Νάνα Μούσχουρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Άννα Πατάκη, ο Αλέξης Βερούκας, η Ελένη Κατσαρού. Βασικός στόχος της εταιρείας η αναστήλωση και λειτουργία, ως επισκέψιμου χώρου, του σπιτιού του ποιητή στην Ασέα Αρκαδίας.

Πέρασαν τα χρόνια, αφού η εταιρεία έχει τουλάχιστον 6 χρόνια ζωής, ωρίμασαν οι συνθήκες και οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και εδώ και ένα χρόνο οι «πόρτες άνοιξαν» και φαίνεται πως η υπόθεση μετατροπής του σπιτιού του Νίκου Γκάτσου σε Μουσείο, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 αναφέρει πως στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης, αύριο Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δημήτρη Βόσνου, θα γίνει η αποδοχή της δωρεάς της κληρονόμου του σπιτιού του Νίκου Γκάτσου, Αγάθης Δημητρούκα,

Μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.
Η Οικονομική Επιτροπή, ως αρμόδια επιτροπή, θα κάνει αποδοχή της δωρεάς όχι μόνο της οικίας του Νίκου Γκάτσου αλλά και της οικίας κληρονόμων οικογένειας Γεωργίου Γκάτσου, που βρίσκεται παραπλεύρως της οικίας του ποιητή και θα εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο για τις περαιτέρω ενέργειες (υπογραφή συμβολαίων και άλλων εγγράφων που τυχόν απαιτηθούν).

Οι υπεύθυνες δηλώσεις της Βασιλικής Γκάτσου, της Χρυσάνθης Πλατανίτη που είναι οι κληρονόμοι της δεύτερης οικίας και της Αγάθης Δημητρούκα είναι στη διάθεση του Δήμου Τρίπολης και έτσι η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Από την σύντροφο και κληρονόμο του ποιητή Νίκου Γκάτσου έχουν τεθεί κάποιοι όροι για την δωρεάν παραχώρηση της οικίας στο Δήμο Τρίπολης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 ο πρώτος όρος αφορά στην λειτουργία του σπιτιού, ως επισκέψιμου χώρου μουσείου, με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Γκάτσου.

Ο Δήμος θα αναλάβει να κατεδαφίσει το μεταγενέστερο όμορο κτίριο (σε μεσοτοιχία).
Την ευθύνη λειτουργίας του Μουσείου θα έχει νόμιμο συλλογικό όργανο που θα συστήσει ο δήμος Τρίπολης και στο οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά η δωρήτρια Αγάθη Δημητρούκα και ένα μέλος που θα προτείνει η ίδια, πχ ο Μανώλης Μητσιάς, βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου.

Ακόμα το προσωπικό θα πρέπει να είναι Ασεάτες εγγράμματοι και κατά προτίμηση μόνιμοι κάτοικοι Ασέας, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

Στην υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης αναφέρονται ακόμα ο τρόπος λειτουργίας του Μουσείου, οι εκδηλώσεις που θα γίνονται σε αυτό, το ωράριο λειτουργίας, η καταβολή ή μη αντιτίμου, ενώ τέλος σημειώνεται πως «σε περίπτωση που ματαιωθεί ο σκοπός της δωρεάς, με ευθύνη και υπαιτιότητα του Δήμου (εξαιρουμένης της έλλειψης απαραίτητης χρηματοδότησης ) και δεν λειτουργήσει το μουσείο εντός πέντε ετών ή εφόσον διακοπεί πλήρως η λειτουργία του Μουσείου για διάστημα άνω των έξι μηνών, η δωρεά μπορεί να ανακληθεί και το κτίριο να περιέλθει στους «Δροσουλίτες».

Ελένη Τράκα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ