ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Γιώργος Ντόκος: Μειωμένες οι εξαγωγές για τα πορτοκάλια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:47:00 μ.μ. | |
  Με μειωμένους ρυθμούς εξελίσσονται οι εξαγωγές τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "ΚΑΣΟΑ -ΔΑΝΑΟΣ" κ. Γιώργος Ντόκος ο οποίος οριοθέτησε τις τιμές παραγωγού στα 17 λεπτά για την Ναβελίνα και στα 14 λεπτά για τα Μέρλιν. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ντόκος υπήρξαν και περιπτώσεις όπου το εμπόρευμα γύρισε πίσω λόγω της παραμονής των φορτηγών για αρκετές ημέρες στο Τελωνείο του Προμαχώνα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και την πίεση των τιμών. 

"Είχαμε τεράστιο πρόβλημα, ήρθαν αυτοκίνητα πίσω...όταν φεύγουν τα πράγματα είτε με κουρτίνες είτε με ψυγείο και μένουν τα πράγματα πάνω 5 ημέρες τι να κάνει ο παραγωγός στην Ρουμανία και στην Ουγγαρία; Εμάς προσωπικά μας γύρισαν φορτία πίσω, οι προμηθευτές είπαν ότι δεν το παραλαμβάνουμε, μας είπαν να ανασυσκευάσουμε το προϊόν γιατί θα βγάλει προβλήματα. Χάσαμε 15 ημέρες κοπής, εάν σκεφθείτε ότι καθημερινώς κοβόντουσαν γύρω στους 3.000 τόνους πορτοκάλια χάσαμε 50.000 τόνους, οι οποίοι έμειναν πιο πίσω, πιέζονται και οι τιμές, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στα 17 λεπτά / κιλό.

Αν είχαν φύγει αυτές οι ποσότητες ίσως και να υπήρχε μια καλύτερη τιμή. Μιλάμε για τα πορτοκάλια Νάβελ. Το πρόβλημα με τις Ναβελίνες ήταν ότι επειδή ήταν όψιμη η χρονιά χρειάστηκε πρασινισμός που κράτησε μέχρι τον Γενάρη, μείναμε πίσω κοπές Μέρλιν και όλα τα Μέρλιν είναι πίσω. Έγινε μεν καλή κοπή το Γενάρη, μπορώ να πω ότι ο Γενάρης ήταν από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών στις εξαγωγές ωστόσο το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα πράγματα ήταν υποτονικά. 

Οι τιμές στα Μέρλιν κυμάνθηκαν για τον μεγάλο όγκο στα 14 λεπτά και τώρα υπάρχουν ακόμα κτήματα που ανάλογα με την ποιότητα τα Μέρλιν συγκομίζονται και στα 17 λεπτά. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει ξανά η ζήτηση. Πάντως με την φορολογία που πάει να περάσει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα μέτρα οι μισοί αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν. Το ρεύμα έχει διπλασιαστεί, αλλά ποιος θα μας ακούσει; 

Ο τζίρος μας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει σχεδόν στο 50%. Εμείς εξάγουμε κυρίως σε Ρουμανία και Πολωνία και ακολουθούν Πολωνία και Ουγγαρία ενώ κάποιες ποσότητες εξάγονται σε Δανία και Σουηδία."



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ