ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Μανιάτης: Πάρτε άμεσα μέτρα τώρα για την προστασία των εσπεριδοειδών, των ελαιοδέντρων και της αγκινάρας της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:54:00 μ.μ. | |
 Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τριών βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημαντικές καλλιέργειες της Αργολίδας, α) προστασία από την εξάπλωση του ιού της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, β) αποτροπή προσβολής των ελαιοδένδρων από το βακτήριο xylellafastidiosa και γ) αποτροπή προσβολής από τον εχθρό της αγκινάρας, ζητά ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μανιάτης από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, με σχετική ερώτησή του.

Ακολουθεί, αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:


«Κύριε Υπουργέ,

με την ερώτησή μου θα ήθελα να σας κάνω κοινωνό σε τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημαντικές καλλιέργειες της Αργολίδας.

Για τα εσπεριδοειδή και κυρίως τις πορτοκαλιές, παρατηρείται η επιμονή στην εμφάνιση του ιού Citrus tristeza (τριστέτσας), ο οποίος κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο έπληξε κτήματα της περιοχής σε μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ διπλανές εκτάσεις είναι δυνατό να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια χωρίς ορατά συμπτώματα αυξάνοντας τις εστίες μόλυνσης των φυτών. Κατόπιν εμφάνισης και για την προστασία των φυτών τους, οι καλλιεργητές αναγκάζονται να ξεριζώσουν το σύνολο των δένδρων στο κτήμα τους, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες εισοδήματος ειδικά όταν είναι μονοκαλλιεργητές.

Σε ευρείες συσκέψεις που κατά καιρούς έχουν προηγηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις εκ μέρους τόσο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και των ομάδων παραγωγών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί.

Επιπλέον, σοβαρή ανησυχία υπάρχει μεταξύ των καλλιεργητών της ελιάς, επίσης βασικής καλλιέργειας για την Αργολίδα, για την πιθανότητα μεταφοράς μολυσμάτων και προσβολής από το βακτήριο xylella fastidiosa που πλήττει τα ελαιόδενδρα κι έχει κάνει την εμφάνισή του στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, και για την αντιμετώπιση του οποίου εφαρμόζονται πάλι μέτρα καραντίνας που θα πλήξουν το εισόδημα των καλλιεργητών.

Τέλος, στην περιοχή του διαμερίσματος Ίρια του Δήμου Ναυπλίου, η καλλιέργεια της αγκινάρας αποτελεί σημαντική περίπτωση ευδόκιμης μορφής πρωτογενούς τομέα με εξαιρετική ποιότητα παραγωγής, έχει παρουσιασθεί έντονη προσβολή από τα σαλιγκάρια με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων αυτού του προϊόντος και να υπάρχει μείωση του εισοδήματός τους. Η Περιφερειακή Ενότητα της Αργολίδας έχει υποβάλλει τεκμηριωμένο Πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση του εχθρού στην αρμόδια Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του ΥΠΑΑΤ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει κάποια απάντηση. Η καθυστέρηση στην έγκριση αυτού του Πιλοτικού Προγράμματος στερεί τη δυνατότητα από τους καλλιεργητές να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τον εχθρό αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιέργειες της περιοχής και να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού Citrus tristeza (τριστέτσας), η αποτροπή προσβολής από το βακτήριο xylella fastidiosa και ο εχθρός της αγκινάρας;
Πότε θα εγκριθεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα καταπολέμησης του εχθρού της αγκινάρας για να περιοριστεί αυτός ο εχθρός και να ανακάμψει η καλλιέργεια;»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ