ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η φωτογραφία της ημέρας: Καλαμοκανάδες δίνουν μάχη για το ερωτικό τους ταίρι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:13:00 μ.μ. |
Την σύρραξη δυο καλαμοκανάδων για την διεκδίκηση του ερωτικού τους συντρόφου κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στον υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου.

Η επιστημονική ονομασία himantopus, είναι εκλατινισμένη απόδοση της αντίστοιχης ελληνικής (ιμάντας + πους) και παραπέμπει, όπως και η λαϊκή ονομασία καλαμοκανάς στα λεπτά -σαν ιμάντες ή σαν καλάμια- πόδια του πτηνού.

Η λέξη stilt στην αγγλική ονομασία του (Black-winged stilt), σημαίνει «πάσσαλος», «στύλος», αλλά σημαίνει και το κάθε ένα από τα «ξύλινα πόδια» των «ξυλοπόδαρων», εκείνων των ζογκλέρ, δηλαδή, που περπατάνε πάνω σ’αυτά. Ο συσχετισμός με τα πόδια του πτηνού είναι σαφέστατος.

Οι Καλαμοκανάδες εμφανίζονται νωρίς στη λιμνοθάλασσα και ήδη από τα μέσα Μαρτίου παρατηρούνται συγκεντρώσεις από 100 πουλιά. Το πέρασμα συνεχίζεται και τον Απρίλιο, αλλά αργότερα η εικόνα δεν είναι ξεκάθαραη καθώς τα περαστικά πουλιά συγχέονται με αυτά που μένουν για να φωλιάσουν.

Την άνοιξη του 1996 400 - 500 πουλιά χρησιμοποίησαν τον υγρότοπο. Το φθινοπωρινό πέρασμα είναι αισθητά μικρότερο από το ανοιξιάτικο με τα τελευταία πουλιά να παραμένουν μέχρι αργά τον Οκτώβριο. Το είδος φωλιάζει κυρίως στο έλος στο ανατολικό τμήμα του υγροτόπου. Οι αριθμοί που φωλιάζουν ποικίλουν από χρονιά σε χρονιά και η επιτυχία της αναπαραγωγής εξαρτάται από τις αυξομοιώσεις της στάθμης του νερού αυτή την εποχή. Οι φωλιές κατασκευάζονται στα τέλη Απριλίου, τα αυγά γεννιούνται μέσα Μαϊου και τα πρώτα μικρά αρχίζουν να πετούν από τις αρχές Ιουνίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ