ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Γιάννης Μανιάτης: Ευνοϊκές προοπτικές για το κολυμβητήριο Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:56:00 π.μ. | |
 Δεσμεύτηκε για εξάντληση όλων των δυνατοτήτων εντός του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να δημοπρατηθεί και υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ναυπλίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κ. Γιάννη Μανιάτη, σήμερα στη Βουλή.



«Την 3/11/2014, ο ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου, μετά από προηγηθείσα πολύμηνη συνεργασία του αιτούντος, του Δήμου Ναυπλίου και του ΥΠΕΚΑ, του οποίου είχα την τιμή να ηγούμαι εκείνη την περίοδο, υπέβαλλε πλήρη πρόταση για την χρηματοδότηση της πράξης «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ΑΠΕ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ναυπλίου», συνολικού προϋπολογισμού 875.926 €.

Δοθέντος του μεγάλου αριθμού των ωφελουμένων από την πράξη (το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ναυπλίου που καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων Ναυπλίου και Άργους - Μυκηνών, τους χειμερινούς μήνες λόγω του υπέρογκου κόστους ενέργειας, δεν λειτουργεί), της ΑΠΕ που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί (Γεωθερμία), της ευρύτατης δημοσιότητας που θα τύχει λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της πόλης του Ναυπλίου, αλλά και της παρέλευσης 18 μηνών από την υποβολή της πρότασης, είναι απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης της δημοπράτησής του και ζητώ την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο», τόνισε ο Γ. Μανιάτης.

- Ακολουθούν τα αναλυτικά πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας κατέθεσα μία επίκαιρη ερώτηση για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στην αθλούμενη νεολαία του Νομού Αργολίδας και ιδιαίτερα των Δήμων Ναυπλίου και Άργους - Μυκηνών. Αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ναυπλίου.

Τον Οκτώβριο του 2014, εποχή που είχα την τιμή να ηγούμαι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), προκηρύξαμε ένα πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Πράγματι, ένα μήνα αργότερα, το Νοέμβριο του 2014, η αντίστοιχη δημοτική επιχείρηση, ο Δημοτικός Οργανισμός του Δήμου Ναυπλίου (ΔΟΠΠΑΤ), κατέθεσε έναν πλήρη φάκελο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ναυπλίου με εφαρμογή των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, προκειμένου η αβαθής γεωθερμία να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού της τάξης των 800.000 ευρώ περίπου.

Αυτό που έχει μεγάλη οικονομική και περιβαλλοντική σημασία είναι το γεγονός ότι η υλοποίησή του και η έγκρισή του θα δώσει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 40%, δηλαδή εκατόν πενήντα τόνους περίπου ισοδυνάμου πετρελαίου, θα γλιτώσουμε δηλαδή εκπομπές ρύπων της τάξης των εκατόν πενήντα τόνων πετρελαίου κι επιπλέον θα δώσει και εξοικονόμηση χρημάτων από τη λειτουργία του κολυμβητηρίου της τάξης του 80%. Διότι, κύριε Υπουργέ, στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος είναι εξαιρετικά αυξημένο κι έτσι δεν λειτουργεί η συγκεκριμένη μονάδα.

Επειδή, 1. ο φάκελος είναι πλήρης, 2. η συγκεκριμένη μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι η αβαθής γεωθερμία είναι μία μορφή Ανανεώσιμων Πηγών που θέλουμε να επεκταθεί στην Ελλάδα και 3. το Ναύπλιο με τη μεγάλη επισκεψιμότητα δίνει και τη δυνατότητα να προβληθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή, θέλουμε να μας πείτε πού βρίσκεται το πρόγραμμα. Έχουμε πληροφορίες ότι βρίσκεται σε ένα πολύ καλό στάδιο και το ερώτημα είναι πότε θα δοθεί η δυνατότητα, το πράσινο φως από το ΚΑΠΕ και τους φορείς του Υπουργείου, προκειμένου να έχουμε τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Μανιάτη, πράγματι είναι έτσι όπως τα λέτε σε σχέση με την πορεία του συγκεκριμένου έργου. Υπήρξε και αυτή η πληρότητα στο φάκελο που αφορά την αξιοποίηση της γεωθερμίας για το κολυμβητήριο.

Βεβαίως, αυτό το έργο είναι ενταγμένο σε ένα πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΕΟΧ, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι δεδομένος γι’ αυτά τα έργα. Έχουν υποβληθεί 10 (δέκα) προτάσεις. Γι’ αυτές τις δέκα προτάσεις προβλέπεται ένα ποσό των 9.664.000 ευρώ, όπου μέσα σ’ αυτό, βέβαια, είναι και ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου που αναφέρετε. Δεν είναι ακριβώς 800.000, είναι 875.000. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Υπήρξε μία αξιολόγηση αυτών των προτάσεων και το συγκεκριμένο έργο κατετάγη δέκατο. Τα χρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκούν για τη χρηματοδότηση ως και του εβδόμου έργου και αυτά θα προχωρήσουν. Βεβαίως, η διαδικασία αυτή, όπως γνωρίζετε, πάντοτε δίνει περιθώρια εκπτώσεων. Και επειδή υπάρχει κι ένα ποσό, το οποίο περισσεύει από τη χρηματοδότηση αυτών των 7 (επτά) έργων, της τάξεως των 309.000 ευρώ, προφανώς θα έχουμε τη δυνατότητα –και ήδη αυτό έχει επιβεβαιωθεί, καθώς προχωράει το συγκεκριμένο πρόγραμμα- να χρηματοδοτηθεί και το όγδοο έργο.

Ανάλογα, λοιπόν, με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ελπίζουμε να εξοικονομηθούν τελικά οι πόροι για να ενταχθεί και το δέκατο, το οποίο είναι σε αυτό το οποίο αναφερθήκατε με την ερώτησή σας. Η συμμετοχή, όπως ξέρετε, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κατά 85% από τους πόρους του ΕΟΧ και υπάρχει κι ένα 15% συμμετοχής από εθνικούς πόρους.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, καθώς προχωράει αυτή η διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να χρηματοδοτήσουμε και τα 10 (δέκα) έργα. Αλλιώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το να βρεθούν οι πόροι, οπότε δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και την υλοποίηση των δέκα προτεινόμενων έργων.

Η αξιολόγηση έχει γίνει από το ΚΑΠΕ. Θεωρώ ότι αυτή έχει γίνει με ορθά κριτήρια. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια αμφισβήτηση στον τρόπο της κατάταξης και στην ιεράρχηση αυτών των έργων. Σημασία έχει, αν είναι δυνατόν, –και αυτό εξετάζουμε και θέλουμε και εμείς και εσείς και οι υπηρεσίες- να χρηματοδοτηθούν και τα δέκα έργα. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η απάντησή σας μας δίνει και νότα αισιοδοξίας και μια μικρή νότα ανησυχίας.

Εγώ θέλω να κρατήσω το θετικό. Και το θετικό νομίζω είναι ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως και οι 10 (δέκα) προτάσεις τηρούν τα απαραίτητα κριτήρια που βάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δηλαδή πρωτότυπες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών και μεγάλη δημοσιότητα, έτσι ώστε να έχουμε εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εφαρμογές.

Εδώ, όμως, θα ήθελα να ζητήσω, εκ μέρους και του Υπουργείου αλλά και του ΚΑΠΕ να δοθεί η δυνατότητα, έστω και με μικρές περικοπές των προϋπολογισμών των υπολοίπων προγραμμάτων, να εγκριθεί το σύνολο των 10 προτάσεων.

Ορθά είπατε ότι αναμένουμε πως θα υπάρξουν εκπτώσεις κατά τη διαδικασία των προκηρύξεων. Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις. Στη δική μου τουλάχιστον εικόνα από τον χώρο της αγοράς ενέργειας και των αντίστοιχων προκηρύξεων, πιθανόν να έχουμε και εκπτώσεις του 20% και 30% σε όλα τα έργα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι πως και τα 10 έργα, περιλαμβανομένου δηλαδή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ναυπλίου, πράγματι στο τέλος θα εγκριθούν.

Θέλω να ζητήσω στη δευτερολογία σας να έχουμε και τη δική σας θετική προσέγγιση στην κατεύθυνση που μόλις σας περιέγραψα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κύριε Μανιάτη, είναι πολύ σημαντικά τα έργα τα οποία προωθούν, ιδιαίτερα στη χώρα μας, τη γεωθερμία -στην οποία δεν πάμε και καλά, θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο αυτή η μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας- και πράγματι έχουν τη δικιά τους αξία.

Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάταξη που έχει γίνει είναι ύστερα από αξιολόγηση και βαθμολόγηση. Άρα, χωρίς να υπεισέρχομαι ούτε εγώ ούτε εσείς στον τρόπο της αξιολόγησης, δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε.

Συμφωνώ με αυτό που είπατε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες να προχωρήσουν και τα δέκα έργα. Έχουν γίνει πάρα πολλά έργα από τον ΕΟΧ. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, κυρίως με το Πράσινο Ταμείο, το οποίο συνεργάζεται μαζί τους. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας τα έχουν δει πρώτα απ’ όλα πολλοί δήμοι και πολλές περιοχές.

Να συμφωνήσουμε -και δέχομαι την προτροπή σας- ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες στο να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τον κατάλογο και των δέκα έργων που αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί. Πολύ δε περισσότερο, που το συγκεκριμένο αναφέρεται σε μια περιοχή, το Ναύπλιο, που έχει τη δικιά της ξεχωριστή σημασία, με την ιστορικότητά του και την μεγάλη επισκεψιμότητά του, λόγω της ιστορίας του και της ομορφιάς του, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι.

Το παρακολουθούμε και μαζί κι εμείς από το Υπουργείο, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ