ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Βερίκοκα Αργολίδας: Πτώση στην παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια - Χαμηλές οι τιμές για τον παραγωγό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:17:00 π.μ. |
 Μείωση καταγράφει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ως προς την παραγωγή των βερίκοκων σε Κορινθία, Αργολίδα και Πέλλα, ιδιαίτερα δε ως προς την ποικιλία Μπεμπέκου. Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους, κ. Άρη Λειβαδίτη,
Όπως δήλωσε τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη μείωση της παραγωγής που αγγίζει συνολικά έως και το 50%, κυρίως λόγω χαλαζοπτώσεων αλλά και του φετινού ήπιου χειμώνα που επηρέασε την ανάπτυξη του δένδρου. Αφήνουν σταδιακά την ποικιλία Μπεμπέκου οι καλλιεργητές και στρέφονται σε πιο εξαγώγιμες ποικιλίες, όπως είναι η νεράιδα, που απολαμβάνει καλύτερες τιμές παραγωγού.

Πέρσι η εγχώρια παραγωγή βερίκοκων ανήλθε σε 37.000 τόνους με το μεγαλύτερο μέρος της να συγκεντρώνεται στην Πελοπόννησο.

Αργολίδα: Συνεχής μείωση της παραγωγής και στροφή στις εξαγωγές
Όπως δήλωσε ο κ. Λειβαδίτης: «Υπάρχει μια πτώση στην παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια που την υπολογίζουμε στο 40%. Για φέτος δεν νομίζω η παραγωγή του συνεταιρισμού να ξεπεράσει τους 500 τόνους. Ως προς την συγκομιδή υπολογίζουμε γύρω στις 10 Ιουνίου να ξεκινήσει για τα Μπεμπέκου. Πρέπει να σας πω πως αρκετοί παραγωγοί εγκατέλειψαν την συγκεκριμένη ποικιλία και στράφηκαν σε άλλες, όπως είναι η νεράιδα. 

Οι τιμές παραγωγού είχαν καταστήσει ασύμφορη την καλλιέργεια, πέρσι πωλήθηκαν βερύκοκα 20 και 30 λεπτά. Εδώ στην περιοχή μας υπάρχει και το χρόνιο πρόβλημα του νερού, το οποίο αντλούμε από 400 μέτρα βάθος, οπότε προστίθενται και τα υψηλά κοστολόγια της ΔΕΗ στο κόστος της παραγωγής. Οι ποικιλίες που εξάγονται και πηγαίνουν σε όλη την Ευρώπη πετυχαίνουν μια καλύτερη τιμή που μπορεί να φτάνει και το ένα ευρώ / κιλό».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ