ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η φωτογραφία της ημέρας: Αυτό το ξέρατε για το λειρί του κόκορα;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:14:00 π.μ. |
 Το λειρί είναι μία σαρκώδης προεξοχή στο πάνω μέρος του κεφαλιού, σχεδόν σε όλα τα πτηνά, με μεγαλύτερη έξαρση στα κοκόρια.

Όλες οι κότες έχουν λειριά στο κεφάλι τους, αλλά δεν είναι όλα ίδια. Αν και τα περισσότερα λειριά είναι κόκκινα, κάποιες ράτσες έχουν πιο πορφυρά λειριά ή και βαθύ μωβ προς το μαύρο ακόμα. Ο ρόλος των λειριών δεν είναι διακοσμητικός, αλλά και πολύ σημαντικός για την υγεία τους γιατί με την έντονη κυκλοφορία του αίματος σε αυτά κατεβάζουν την θερμοκρασία του τις ζεστές ημέρες.

Χαρακτηριστικά

Τα λειριά ποικίλουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα και εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και την κάθε ράτσα. Οι νεοσσοί ξεκινάνε να σχηματίζουν τα λειριά τους τις πρώτες εβδομάδες μετά την εκκόλαψη.

Λειριά έχουν και οι κόκορες και οι κότες, αλλά του κόκορα είναι πάντα σχεδόν μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό. Από την σταδιακή ανάπτυξη των λειριών των νεοσσών μας μπορούμε να ξεχωρίσουμε αρκετά νωρίς το κοκοράκια από τις πουλάδες.

Λειτουργία

Το λειρί στα κοκόρια και τις κότες έχουν δύο πολύ βασικές λειτουργίες.

Όπως αναφέραμε παραπάνω η βασική τους λειτουργία είναι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος τους, τις ζεστές ημέρες, με την κυκλοφορία του αίματος από το πυκνό δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του λειριού (εξ ου και το κόκκινο χρώμα τους). Η δεύτερη βασική λειτουργία του είναι η βοήθεια στην προσέλκυση του ταιριού του.

Ένα μεγάλο και έντονα χρωματισμένο λειρί είναι σημάδι υγείας και ζωτικότητας. Σε ένα κοτέτσι με περισσότερα κοκόρια, συνήθως ο κόκορας με το πιο εντυπωσιακό λειρί γίνεται ο αρχηγός και βατεύει όλες τις κότες εξασφαλίζοντας ότι τα ισχυρά και υγιή γονίδια θα περάσουν στις επόμενες γενιές.

Το χρώμα του λειριού επίσης στις κότες καταδεικνύει την σεξουαλική τους ωριμότητα. Όταν τα λειριά τους πάρουν έντονο χρώμα, οι πουλάδες μας είναι πιθανότατα έτοιμες να γεννήσουν.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ