ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Μεγάλη η ζήτηση για το ελληνικό καρπούζι στο εξωτερικό, αλλά υψηλό το κόστος μεταφοράς του

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:52:00 μ.μ. | |
Μεγάλη η ζήτηση για το ελληνικό καρπούζι στο εξωτερικό, αλλά υψηλό το κόστος μεταφοράς του
 Είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας. Στη συνείδηση των περισσοτέρων το καρπούζι είναι προϊόν το οποίο σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα παράγουν οι καλλιεργητές της Ηλείας και ιδιαίτερα της Αμαλιάδας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και αυτό της Μεσσηνίας.

Το καρπούζι (η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων») ως εξαγώγιμο προϊόν θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρός πυλώνας της οικονομίας αλλά, όπως συμβαίνει και με άλλα αγροτικά προϊόντα, δεν στηρίζεται από την αγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πατρίδα, σήμερα πέρα από την χαλαζόπτωση και τις συνεχείς βροχοπτώσεις, το καρπούζι της Ηλείας απειλείται από τους Ρουμάνους «εμπόρους» και το υψηλό κόστος μεταφοράς του στο εξωτερικό.

Τα μεγάλα προβλήματα

«Το καρπούζι στήριζε και στηρίζει την οικονομία του νομού Ηλείας. Φέτος ξεκινήσαμε νωρίς, οι αγορές δεν ήταν έτοιμες και το σημαντικότερο που αποτελεί πλήγμα για το προϊόν, είναι ότι δεν υπάρχει μεταφορικό μέσον», δηλώνει ο παραγωγός Γιώργος Αχαμνός από τα Δουνέϊκα. Ο κ. Αχαμνός αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της μεταφοράς:

«Σήμερα το κόστος ενός φορτηγού για μεταφορά προς Γερμανία έχει φθάσει τα 3.700 ευρώ, ενώ πέρυσι τα μεταφορικά ήταν αρκετά κάτω από τις 3.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεταφορικές δεν έχουν να φέρουν στην Ελλάδα κάτι από Γερμανία και τα φορτηγά τους επιστρέφουν κενά. Δεν γίνονται πλέον εισαγωγές. Το υψηλό μεταφορικό κόστος βαραίνει τον παραγωγό. Βέβαια θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να είχαν φροντίσει να γίνεται από την Ηλεία μεταφορά με τρένο όπου το κόστος είναι μισό. Οι μεταφορές είναι το μεγαλύτερο πλήγμα των εξαγωγών της χώρας μας».

Το άλλο μεγάλο πλήγμα για την αγορά καρπουζιού είναι οι ρουμάνοι «έμποροι». Ο κ. Αχαμνός μας λέει:

«Το καρπούζι, η τιμή του οποίου σήμερα 10 Ιουνίου είναι 14-15 λεπτά το κιλό τα στρογγυλά και 18-20 οι βαρέλες, πλήττεται από τους Ρουμάνους. Όποιος πουλά σε Ρουμάνους, κάνει μεγάλο λάθος. Αυτοί έχουν έρθει για να λεηλατήσουν τους παραγωγούς. Χτυπάνε τις τιμές όσο πιο χαμηλά γίνεται, εκμεταλλευόμενοι την κρίση. Επιπλέον οι περισσότεροι δουλεύουνε «μαύρα», χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά μαϊμού. Τώρα πώς ταξιδεύουν χωρίς παραστατικά, δεν το ξέρω…Έχουν έρθει στην Ηλεία ρουμάνικες εταιρείες μαϊμού και τα φορτηγά ταξιδεύουν με πλαστά έγγραφα ή μόνο με το ζυγολόγιο. Είναι ντροπή να δίνεις τα καρπούζια σου σε ένα Ρουμάνο που έχει μόνο ένα καρτοτηλέφωνο για επικοινωνία!»

Χρήμα σε σακ βουαγιάζ!

Ο παραγωγός που φέρνει τα καρπούζια του στα συσκευαστήρια του νομού, θα πάρει την προκαταβολή του και το αργότερο σε τρεις μήνες θα πληρωθεί το συμφωνηθέν ποσό. Με τους Ρουμάνους τα πράγματα μάλλον είναι διαφορετικά. Ο υπογράφων υπήρξε προ εικοσαημέρου αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς αγοραπωλησίας 70 τόνων καρπουζιού σε περιοχή βόρεια της Αμαλιάδας. Οι αγοραστές δύο Ρουμάνοι με χαρτιά αμφιβόλου πιστότητας. Αγόρασαν από τους δύο παραγωγούς όλη την παραγωγή, προς 32 λεπτά το κιλό (καλή τιμή εκείνο το διάστημα) και πλήρωσαν απολύτως τοις μετρητοίς με χρήματα που τα είχαν σε δύο σακ βουαγιάζ σε χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ!

Μεγάλη ζήτηση

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση φέτος και όλα τα καρπούζια θα πουληθούν», λέει ο κ. Τσόλης Κώστας έμπορος από την Αργολίδα, ενώ επισημαίνει και αυτός το μεγάλο πρόβλημα με το κόστος μεταφοράς.

«Η περιοχή των Δουνέϊκων έχει καλά καρπούζια αλλά φέτος λόγω του καιρού υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα. Πάντως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και εκτιμώ πως όλα τα καρπούζια θα πουληθούν. Το 90% της παραγωγής εξάγεται. Εγώ συγκεκριμένα εξάγω στην Κροατία, άλλοι στην Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Δυτικής , Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Το καρπούζι στον καταναλωτή του εξωτερικού φθάνει σε τιμή τουλάχιστον διπλάσια από την τιμή αγοράς στην Ελλάδα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεταφορικές εταιρείες που ζητάνε 20% περισσότερα χρήματα από πέρυσι. Σήμερα 10 Ιουνίου, η τιμή του καρπουζιού ανάλογα με την ποικιλία, florida, όμπλα, βαρέλα, είναι από 10 έως 20 λεπτά το κιλό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ