ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Γ. Μανιάτης: Σας καλωσορίζουμε στον κόσμο της ανάπτυξης (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:35:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Σας καλωσορίζουμε στον κόσμο της ανάπτυξης (βίντεο)
 Παρακολουθήστε παρακάτω την ομιλία του  Γ. Μανιάτη, Υπεύθυνου της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο.


Σας καλωσορίζουμε, σήμερα ειδικά, την επόμενη μέρα του Μνημονίου για την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, στον κόσμο της ανάπτυξης. Σε μια επένδυση 8 δις ευρώ που θα φέρει 10.000 θέσεις εργασίας.

Τον Αύγουστο του 2014 κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων ένα Νομοσχέδιο, που σήμερα είναι ο ν.4277 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής», 30 χρόνια μετά το «Νόμο Τρίτση». Εκεί, υπήρχε μια δισέλιδη περιγραφή του πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς το ρόλο του αεροδρομίου Ελληνικού, ως ενός διεθνούς εμβέλειας, υπερτοπικού, μητροπολιτικού πόλου, τοπόσημου πολεοδομικής, περιβαλλοντικής και τουριστικής ανάπτυξης. Μας κατηγορήσατε τότε ότι ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία, ότι λειτουργούμε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των τοπικών κοινωνιών. Τώρα υπογράψατε αυτά που κατηγορούσατε.

Ο αναπτυξιακός νόμος είναι 1 από τα 100 πράγματα που πρέπει να υπάρχουν σε μια χώρα για να υπάρξει ανάπτυξη. Πέρα και πάνω απ’ όλα, πρέπει να υπάρχει Στρατηγική Ανάπτυξης, κι ένα από τα εργαλεία αυτά, είναι ο αναπτυξιακός νόμος.

Βιώσαμε όλοι τους 18 μήνες της ύφεσης. Βιώσαμε μια αδιανόητη καταστροφική διαπραγμάτευση που κόστισε 86 δις €. Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αιτήματα των φορέων της ανάπτυξης. Ότι χρειαζόμαστε 100 δις € τα επόμενα 4-5 για να επανέλθουμε στο πριν την κρίση επίπεδο, κι όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον όπου λείπει το σημαντικότερο, δηλ. το κλίμα, ο γραφειοκρατικός μηχανισμός, η ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, που κυρίως είναι αυτά που θα επιτρέψουν σ’ έναν επενδυτή να ξανακοιτάξει την Ελλάδα.

Κόστος Κεφαλαίου: Με βάση μελέτη που έγινε το 2014, σε μια επένδυση που θέλει να γίνει στην Ελλάδα, η καθυστέρηση κατά 1 χρόνο μιας επένδυσης 1 εκατ. € επιφέρει επιπλέον κόστος 120.000€. Εμείς κάναμε μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση. Αλλάξαμε όλο το αδειοδοτικό πλαίσιο στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Περάσαμε Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), ετοιμάσαμε μια διαδικτυακή web πλατφόρμα, έτσι ώστε να είναι τα πάντα στον αέρα και να μην μπορεί κανένας υπάλληλος και κανένας ενδιαφερόμενος επενδυτής να διανοηθεί ότι κάτι μπορεί να γίνει «κάτω από το τραπέζι». Αυτή την εφαρμογή, την οποία παραδώσαμε έχοντας τρέξει για 4 μήνες, τα αρμόδια Υπουργεία την έχουν εξαφανίσει ακόμη και από την ιστοσελίδα τους.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Αποκλείετε το 80% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (600.000 – 700.000 Επιχειρήσεις). Κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση: Η λειτουργία Πιστοποιημένων Ελεγκτικών Εταιρειών μαζί με το αφορολόγητο αποθεματικό και το επιπλέον κριτήριο των όσων Μικρομεσαίων «πρασινίζουν», δηλ. κάνουν φιλοπεριβαλλοντικές τις δραστηριότητές τους, να έχει μια ειδική, θετική, κατά προτεραιότητα μεταχείριση.

Ρήτρα Απασχόλησης: Θα αναφέρω 2 ακραία παραδείγματα από 2 ακραίες καταστάσεις οικονομικών δραστηριοτήτων:

α) Οικοδομή - Εξοικονομώ: 50.000 θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν τα επόμενα 2 χρόνια, υπό μια προϋπόθεση. Ότι θα στηρίξετε αναπτυξιακά, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, τη λειτουργία των εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Πρόκειται για εταιρείες τις οποίες έχουμε θεσμοθετήσει. Μπορούν να ενταχθούν από το πακέτο Juncker μέχρι τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά δεν έχουν στοιχειώδη ρευστότητα. Βοηθήστε να δημιουργήσουμε στην ελληνική οικοδομή, σε σπίτια, δημόσια κτίρια κι επαγγελματικά κτίρια 50.000 θέσεις εργασίας.

β) Διαδίκτυο Αντικειμένων (Internet of Things): Την επόμενη τριετία μπορεί να υπάρξει ένας τζίρος της τάξης του 1 δις € στην Ελλάδα με εφαρμογές όπως: οπτική ίνα στο σπίτι, έξυπνοι μετρητές, η Ελλάδα κόμβος διαμετακόμισης και αποθήκευσης ψηφιακών υπηρεσιών ανάμεσα σε 3 Ηπείρους: Ασία, Αφρική κι Ευρώπη. Μπορούμε, έχουμε τεχνογνωσία, υπηρεσίες και εταιρείες που μπορούν να επενδύσουν. Βοηθήστε το να γίνει.

Χρήσεις Γης: Πρόκειται για μια τροπολογία που καταθέσαμε κι ελπίζω να δείτε θετικά. Σήμερα, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, αλλά και όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, «παλεύουν» να εγκρίνουν αναπτυξιακά σχέδια. Με μια ανεξήγητη απόφαση του αρμόδιου Υπουργού πριν λίγες μέρες, ακύρωσε όλα τα άρθρα των νέων Χρήσεων γης που είχαν ενταχθεί στο Νομοσχέδιο, προκειμένου να ενσωματώσουμε Χρήσεις γης, όπως π.χ. τα Logistics. Αντί να βελτιώσετε και να διορθώσετε τα όσα πιθανά προβλήματα υπήρχαν, ακυρώσατε μια διάταξη που μπορούσε να βοηθήσει την ένταξη νέων επενδύσεων γυρνώντας πίσω στο Π.Δ. του 1987. «Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»…

Ζητώ να δείτε τη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί ως Υπουργείο έχετε τους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων, δηλ. για να μην «κάνει παιχνίδι» κανένας υπάλληλος που διαχειρίζεται φάκελο, έχουμε πει ότι θα υπάρχει άμεση αντιστοίχιση ανάμεσα στις Χρήσεις γης ενός Χωροταξικού ή Πολεοδομικού Σχεδίου και τις δραστηριότητες που εγκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή η συσχέτιση είχε γίνει πράξη. Με την ακύρωση ξαναγυρνάμε πίσω.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ