Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Παλιά συνταγή από την Αργολίδα: Γουρουνόπουλο με πετιμέζι και ψητά λαχανικά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:48:00 μ.μ. |
Παλιά συνταγή απο την Αργολίδα: Γουρουνόπουλο με πετιμέζι και ψητά λαχανικά
 Μια εξαιρετική πρόταση παραδοσιακής ελληνικής και μάλιστα αργείτικης συνταγής έχουμε να σας προτείνουμε για σήμερα. Η γουρουνοπούλα είναι ίσως το πιο δημοφιλές φαγητό του καλοκαιριού στην Αργολίδα και η αιτία για να συναντώνται οι παρέες τα βράδια, στα πανηγύρια αλλά και στα σπίτια για φαγητό και...παγωμένη μπύρα!!! Δείτε όμως παρακάτω μια εναλλακτική πρόταση για να μαγειρέψετε την γουρουνοπούλα και να εντυπωσιάσετε φίλους και συγγενείς καθώς η γεύση της θα τους συναρπάσει, εγγυημένα!!!

Θα χρειαστούμε:

2 κιλά γουρουνόπουλο (μπούτι)
1 ποτήρι πετιμέζι
2 ποτήρια κρασί Αγιωργίτικο
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας θρούμπι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
3 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες

Eκτέλεση: 

Βάζουμε το κρέας σε λεκάνη και το μαρινάρουμε με ένα ποτήρι κρασί και μισό ποτήρι πετιμέζι, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και το θρούμπι. 

Βάζουμε τη λεκάνη με το κρέας στο ψυγείο για 6-7 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το κρέας αφού το αλείψουμε καλά με το μέλι. 

Ψήνουμε για 1½ έως 2 ώρες στον φούρνο προσθέτοντας το υπόλοιπο κρασί και το πετιμέζι, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε το κρέας με τα υγρά του ταψιού μέχρι να ροδίσει καλά. 

Ψήνουμε στη σχάρα τις φέτες της μελιτζάνας, της ντομάτας και των κολοκυθιών. 

Συνοδεύουμε το κρέας με τα ψητά λαχανικά ή με πουρέ.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ